🌄 Archiv článků - Pohorka.info

Pizza-Caffé Moravská Třebová

Vychutnejte si moderní kavárenskou atmosféru a architekturu starých časů.

Unikátní větrný mlýn v Nových Dvorech u Bílovce čeká na první návštěvníky

Jediný větrný mlýn tzv. Německého typu s technicky unikátním řešením mlecího zařízení, jenž se dochoval v Nových Dvorech u Bílovce, prošel v červenci termosanací dřevěných částí konstrukce a mlecího zařízení.

Čertova zeď byla nebezpečným místem na prastaré stezce z Čech do Lužice

Zajímavým přírodním útvarem nedaleko Kotle, malé vsi v Podještědí, je skalní stěna nazvaná Čertova zeď. Pojí se k ní dávná pověst o sázce sedláka z nedalekého Zábrdí s čertem. Sedlák čertu slíbil svou duši, když dokáže do kuropění přes noc postavit zeď od Ještědu až k Bezdězu.

Sklepení a zámecká věž Karla IV. v Karlových Varech

Zámecká věž na skále nad Tržištěm v historickém centru města je posledním pozůstatkem malého gotického hrádku, který nechal vystavět císař Karel IV. Patrně již v době kolem roku 1358.

Rotunda sv. Václava v budově Matematicko-fyzikální fakulty na Malostranském náměstí

Pozůstatky rotundy v budově Matematicko-fyzikální fakulty UK na Malé Straně byly náhodně objeveny roku 2004 při rekonstrukci budovy. V rotundě je uložena replika dlažby z 11. století, do prostoru byl také umístěn fragment románského okénka a kamenný kruh, pozůstatek ze starší kůlové stavby.

Socha odvážného zajíce v Toulovcových Maštalích

Na pískovcové skalní věži, která stojí na stráni na levém břehu Prosečského potoka u obce Zderaz směrem na Nové Hrady, stojí pískovcová socha zajíce v nadživotní velikosti. Sochu zde nechal okolo roku 1880 postavit novohradský lesmistr Knölle.

Přírodní rezervace Ve Vlčí

Přírodní rezervace leží v jižní části obce Vyškovec, 800 m severovýchodně od vrchu Kykula, v nadmořské výšce 670 m n. M. Důvod ochrany jsou pastviny s rozptýlenými lesíky v členitém terénu, místy s velkou svažitostí, s několika sesuvy a mokřady a výskyt řady ohrožených druhů rostlin.

Naučná stezka Okolo Hrozenkova

Naučná stezka (18 km dlouhá) procházející pestrou krajinou Kopanic v okolí Starého Hrozenkova vás seznámí s přírodou, historií, tradicemi i kulturou svérázného kraje. Je vedena tak, aby zpřístupnila výhledová místa s nejkrásnějšími panoramatickými výhledy na Moravské Kopanice.

Okouzlující příroda na severu Moravy skrývá desítky vzácných živočichů a rostlin

Žádné hrady, zámky či zříceniny a už vůbec ne vyhlídky a daleké rozhledy do krajiny. Za to však meandry řeky Odry, lužní les či nivní louky a k tomu rozhlehlé rybníky s pestrým vodním ptactvem a žabím koncertem. To je v kostce Chráněná krajinná oblast Poodří.

V Brně obnovili noční prohlídky kostnice

Po loňském úspěchu s nočními prohlídkami Kostnice u sv. Jakuba nabízí Turistické informační centrum města Brna tuto atrakci i letos. Každou srpnovou noc z pátku na sobotu lze zažít neopakovatelnou atmosféru v podzemním království smrti, podbarvenou originální hudbou a světlem svíček.

Největší pohřební kočár na světě málem skončil v Itálii, mají ho v Čechách pod Kosířem

Prosklený smuteční kočár s Stevem McQueenem a Yulem Brynnerem na kozlíku v klasickém westernu v Sedm statečných pozvolna stoupá k Boothillu. Jedna z nejhezčích scén ve filmu, kočár se střelci mi utkvěl navždy v paměti. Znovu mi film připomenula návštěva Muzea kočárů v Čechách pod Kosířem.

Workoutové hřiště v Příboře

Workoutové hřiště je určeno pro cvičení mladých lidí od 15 let do 30 let. Nachází se na ulici Štramberská, vedle Technických služeb města Příbora.

Bloudící kavárna VeloBloud

Bloudící kavárna VeloBloud je stylová kavárna s kvalitní kávou ve formě trojkolky, na způsob cyklozmrzlinářů minulého století - zaměstnanci jsou ale lidé bez domova.

Lanová dráha na Petřín

Zlé jazyky tvrdí, že lanovka je jen vlak nakřivo a že je dílem šílených architektů. Ve skutečnosti je geniálním kompromisem mezi výtahem a vlakem; visí na laně a zároveň se udržuje v kolejích.

Kavárna Galerie U lišky Bystroušky s nabídkou tvarůžkové zmrzliny

Netradiční zmrzlinou vyrobenou z olomouckých tvarůžků se můžou osvěžit obyvatelé a návštěvníci Loštic na Šumpersku, kde se proslavený pikantní sýr vyrábí. Loštická kavárna U lišky Bystroušky vyrobila jako první na světě tvarůžkovou zmrzlinu a její majitel si recept nechal patentovat.

Zámek v Bystřici pod Hostýnem seznámí návštěvníky i s historií ohýbaného nábytku

Léta byly v bystřickém zámku vojenské sklady zdravotnického materiálu, což už ale není pravda. Zámecký objekt patří pětadvacet let městu Bystřici pod Hostýnem, které z něj vytvořilo muzeum s atraktivními expozicemi. Zámek je navíc zajímavý jak směsicí stavebních stylů, tak svou historií.

Výlet na dvoukolkách segway na Brněnské přehradě

Vychutnejte si výlet na dvoukolkách segway u Brněnské přehrady. Pronajmout si je můžete ve stánku Turistického informačního centra města Brna, který najdete u přístaviště. Má podobu zlaté lodi.

Augustine Restaurant

Menu vytváří šéfkuchař Marek Fichtner známý z kuchařské show MasterChef a jeho tým.

Odvážlivci mohou zakusit pocity vězňů na Špilberku

Nejprve hrad, potom pevnost a nakonec vězení. Takovou historii má ve stručnosti národní kulturní památka hrad Špilberk, dominanta Brna a dodnes turisty jedna z nejvyhledávanějších památek. Řada návštěvníků se sem vrací. Jsou zvědaví na atmosféru ponurých chodeb v dvoupatrovém podzemí a na kobky, ve kterých byli přikováni odsouzenci na doživotí. Nelidsky kruté zacházení s vězni zmírnil až císař Leopold II.

Lázně Pramen

Lázně Pramen vás přenesou do světa skutečných lázní! Pramen je přirozený vývěr podzemní vody na zemský povrch.

Pomník upálení Jana Palacha na Alšově nábřeží v Praze

Pomník světoznámého výtvarníka a architekta s českými předky Johna Quentina Hejduka na památku upálení Jana Palacha si můžete prohlédnout na Alšově nábřeží v Praze.

Hranolová věž v Mladé Vožici – bývalá solnice

Věž z 15. století sloužila jako hláska, sklad soli, šatlava, radnice a do padesátých minulého století i jako hasičská zbrojnice. Dnešní podoba je výsledkem úpravy z počátku 20. stol.

Zřícenina chrámu v Klášterní Skalici

Klášter založil kancléř Karla IV. A biskup mindenský Dětřich z Portic. Jednalo se o stavbu významnou, při položení základního kamene byl přítomný sám Karel IV., pražský arcibiskup Arnošt z Pardubic i olomoucký biskup Jan Očko z Vlašimi.

Kaplička sv. Víta v Kouřimi

Barokní kaple z roku 1724 byla vybudována nákladem kouřimských měšťanů Víta Vaváka a Václava Frýdy. Do dnešní podoby byla kaple upravena v roce 1863.

Hradiště Stará Kouřim

Původně eneolitické hradiště (opevněné sídliště) se stalo v raném středověku naším největším hradištěm. Nachází se jihovýchodně od města Kouřimi, na terénním bloku nad říčkou Kouřimkou. Po zbytcích hradiště vás provede naučná stezka.

Libušino jezírko nedaleko Kouřimi

Libušino jezírko bývalo kultovním vodním prostorem Kouřimského hradiště. Nachází se v úžlabině mezi středním a vnitřním valem, západně od střední brány. Pro kultovní důvody svědčí jinak zcela nesmyslný příkop, který pohanští Slované hloubili kolem svých svatyní nebo obětišť.

Lechův kámen u Kouřimi

Velká rulová skála na návrší proti starobylé Kouřimi je opředena mnoha legendami. Některé pověsti praví, že se tu slétaly čarodějnice. Název skalky pochází zřejmě z 19. století a je odvozen od bájného knížete Lecha, který měl být bratrem praotce Čecha.

Městské opevnění v Kouřimi

Středověké opevnění v Kouřimi patří k nejlépe zachovalým hradebním systémům v českých zemích. Vznikalo od poloviny 13. století do začátku 16. století. Mohutné hradby obklopují historické jádro města v délce asi 1250 metrů.

Kostel Seslání Ducha svatého v Českém Dubu

Pozdně románský kostel vznikl společně s johanitskou komendou v polovině 13. století. Kolem kostela se rozkládal hřbitov, do špitálu při severní stěně se příležitostně docházela léčit i sv. Zdislava.

Budova radnice v Českém Dubu

Budova původně renesanční radnice v Českém Dubu z roku 1565 doznala zásadních změn za secese, kdy získala v letech 1905 až 1907 dnešní podobu. Dodnes v ní sídlí městská správa.

Srpen ve znamení Karla IV.: Vypravte se na túru za historií nebo středověký mumraj

Pokud hledáte zajímavý tip na výlet, zkuste nějakou z akcí, která se pojí se 700. výročím narození císaře Karla IV. Vyrazte na středověké slavnosti na hradě Loket nebo si projděte Litoměřice v netradiční historické atmosféře s kostýmovanými průvodci.

Přívoz Nadryby na Berounce – poslední přívoz na ruční pohon

Přívoz Nadryby umožňuje překročit řeku Berounku na severním Plzeňsku. Ojedinělý ruční přívoz je zde od dob Marie Terezie a původně sloužil pro přepravu černé břidlice. Dnes jej využívají turisté jako atrakci a místní si díky němu zkracují cestu.

Přívoz Máslovice - Libčice nad Vltavou

Z Libčic nad Vltavou do Máslovic se nejrychleji dostanete přívozem. Ten je jedním z nejstarších v Čechách. Zažil už krále Ferdinanda I. A bez újmy přežil všechna následující politická zřízení. Jezdí celý rok a nezastaví ho ani zimní mrazy.

Úniková hra Hugo Koumes - Pardubice

Úniková hra neboli escape game či exit room je dobrodružství v reálném čase a prostoru. Váš tým o 2-5 hráčích má 60 minut na to, aby překonal všechny nástrahy, zámky a unikl na svobodu z uzamčené místnosti, u nás z cely.

Rezidence Holšín

Rezidence Holšín leží ve Středních Čechách nedaleko města Dobříš. Kromě vynikající kuchyně a ubytování si zde můžete zasportovat na mnoha sportovištích, která láká k využití.

V Jezeře ve Velkých Karlovicích žijí draci, psal o nich i Karel Jaromír Erben

Oblast kolem valašských Velkých Karlovic uchvátila už nejednoho milovníka pěší či cyklo turistiky, hlavně díky túrám i hřebenovým trasám, na nichž se střídají hluboké a neporušené lesy s úchvatnými výhledy do krajiny.

Přívoz Dolní Žleb

Přívoz Dolní Žleb na Labi je nejseverněji a nejníže položeným přívozem v Česku. Převáží pěší, cyklisty, motocykly i automobily do hmotnosti 12 tun, a v provozu je celoročně. Jedná se o jeden z posledních unikátů u nás, přívoz s dolním vodičem.

Mustang, tygr, ještěrka – vojenské muzeum v Rokycanech je plné zvířecích jmen

Zbraní znalým mužům okamžitě sepne, zbytek pokrčí rameny. Muzeum na demarkační linii, kde se podle dohod nejvyšších spojeneckých vůdců musela v roce 1945 zastavit americká armáda, je největším nestátním vojenským muzeem u nás.

Přívoz Velké Březno – Povrly

Pokud hledáte „správný“ přívoz na Labi, který převeze kohokoliv a cokoliv, pak vás určitě zaujme Přívoz Velké Březno – Povrly, který převáží osoby, kola, auta, náklaďáky i traktory.

Přívoz Neštěmice – Svádov

Přívoz mezi Neštěmicemi a Svádovem jezdí z neštěmické ulice Veslařská do Labské ulice ve Svádově. Na řece zajišťuje dopravu kanadský katamarán. Délka trasy je pouhých 126 metrů, místním, turistům i cyklistům však zkracuje cestu po silnici v délce 8,6 kilometru.

Letní linková doprava lodí Marie na Labi

Linková lodní doprava lodí Marie je v provozu od června do září na trase Ústí nad Labem - Vaňov, Camp Brná, Dolní Zálezly, Církvice, Libochovany, Velké Žernoseky, Píšťany a zpět. Sebou si můžete vzít kolo a projet se na zpáteční cestě okolo řeky.

Přívoz Církvice - Dolní Zálezly s možností výletních plaveb

Přívoz přepravuje turisty a cyklisty na po řece Labi. Kapacita je 10 osob a loď je i přizpůsobena po převoz zdravotně postižených osob na invalidních vozících. Přívoz je v provozu o víkendech s hodinovým intervalem.

Přívoz Lovosice – Píšťany

Přívoz spojuje město Lovosice s obcí Píšťany. Lze jej využít jako přepravu k Píšťanskému jezeru (zaplavené pískovny). Přívozní loď nese jméno Tramín a má kapacitu 12 lidí. Provoz je zajišťován denně v letní sezoně, od května do září v době od 8:00 do 20:00 hodin.

Přívoz Malé Žernoseky – Velké Žernoseky

Provoz přívozu z Malých do Velkých Žernosek začíná zpravidla v dubnu a končí v listopadu. Přívoz jezdí vždy po půl hodině poslední jízdase koná 30 minut před koncem pracovní doby z Malých Žernosek.

Přívoz Nučničky – Nunčice

Oblíbený přívoz přes Labe mezi obcemi Nučničky – Nučnice jezdí v letní sezoně v půlhodinových intervalech. Po dohodě s převozníkem mohou zájemci absolvovat až pětadvacetiminutovou projížďku po řece.

Přívoz Vrané nad Vltavou – Strnady

Praktický, atraktivní, ekologický a jeden z mála bezmotorových na Vltavě – to je osobní přívoz ve Vraném nad Vltavou. Na svém místě stojí již několik staletí a stále slouží všem, kdo se potřebují dostat z Vraného na druhý břeh, k výzkumnému ústavu lesnickému na okraji zbraslavské osady Strnady.

Pod bizarními pískovcovými stěnami cestou z Nelahozevsi do Kralup nad Vltavou

Krátká relaxační cesta podle Vltavy nese jméno Dvořákova stezka. Vynikající hudební skladatel Antonín Dvořák se v Nelahozevsi narodil, vypadalo to, že bude pokračovat v rodinné tradici řezníků.

Umělecké centrum Pragovka Art District

Nově vznikajíco kulturní centrum Pragovka Art District v pražských Vysočanech. Od léta 2016 se Pragovka, ukrývající přes 40 uměleckých ateliérů, otevírá světu.

Špilberk bude opět fungovat jako vězení

Muzeum města Brna připravilo pro odvážlivce dychtící po netradičních zážitcích možnost vyzkoušet si na vlastní kůži, jak se asi žilo vězňům v temných kobkách hradu v době Josefa II., kdy byl Špilberk považován za nejhorší vězení v Rakousku-Uhersku a později přezdíván Žalář národů.

Karel IV. se potká s bratrem v noci na hradě Malenovice

Oblíbené noční prohlídky hradu Malenovice se znovu uskuteční v sobotu 13. srpna od 20 hodin. Milovníci romantiky budou mít druhou a na delší dobu i poslední příležitost toulat se expozicemi hradu až do noci. Hrad bude totiž po konci letošní sezóny kvůli opravám na nějaký čas pro veřejnost uzavřen.