🌄 Archiv článků - Pohorka.info

Renesanční dům bratrského sboru v Ústí nad Orlicí

Nejstarší zděnou památkou v Ústí nad Orlicí a širokém okolí je dům sboru Jednoty bratrské. Dům je zároveň jedním z nejstarších dochovaných domů Jednoty bratrské v České republice.

Taneční kurzy karibských tanců

Taneční škola Bachata KINGS se věnuje výuce latino tanců: Bachata, Salsa, Merengue, Casino Rueda, Bolero, Zouk.

Cesty za poznáním: Jak se slavilo a slaví na Strážnicku

Cesty za poznáním jsou poznávací zájezdy po České republice, při kterých se dozvíte vždy to nejzajímavější o dané oblasti - tedy Slovácku. V průběhu celého zájedu budeme mít k dispozici průvodce či přednášející na danou tématiku a díky nim Vám nezůstane nic utajeno.

Brandýs nad Orlicí. Místo, kde se skrýval a psal Komenský

Plánujete-li výlet do východních Čech, zajeďte se podívat do Brandýsa nad Orlicí. Ač to nemusí být zjevné, toto nevelké město má co...

Brandýs nad Orlicí. Místo, kde se skrýval a psal Komenský

Plánujete-li výlet do východních Čech, zajeďte se podívat do Brandýsa nad Orlicí. Ač to nemusí být zjevné, toto nevelké město má co nabídnout každému výletníkovi. TOPZINE.cz přináší několik tipů na místa, která zde nesmíte vynechat. Pomník J. A. Komenského. Foto: Vladimír Nešetřil, TOPZINE.cz[/caption] Okolo hasičské zbrojnice pokračujeme až na náměstí Komenského. Jen malý kousek od... The post Brandýs nad Orlicí. Místo, kde se skrýval a psal Komenský appeared first on TOPZINE.cz.

Salsa Ladies Styling pro ženy

Slečny a dámy pojďte si zatančit a zavlnit se v rytmu Salsy. Kurzy pro začátečnice probíhají v tanečním studiu DANCERS CLUB na Žižkově každé úterý od 19:00 do 20:00 hod.

Muzeum Křišťálový dotek v Terezíně

Muzeum Křišťálový dotek je světově ojedinělá stálá expozice otisků rukou světově významných osobností v českém křišťálovém skle. Chopte se jedinečné příležitosti dotknout se jejich stop, ve kterých jsou skryty neuvěřitelné lidské životní příběhy. V současné době je uzavřeno z důvodu rekonstrukce.

Tipy na víkend: gorilí mládě, zajímavé výstavy nebo noc naturistů

O prvním novoročním víkendu mohou zájemci vyrazit například za nejnovějším gorilím přírůstkem do pražské zoo. Kromě toho začíná několik zajímavých výstav, koná se tradiční noc naturistů ve Valašském Meziříčí, a pokud by si někdo chtěl připomenout vánoční atmosféru, může vyrazit na tříkrálový koncert do Plzně.

Tanzmania - sportovní klub v centru Prahy

Nabízíme nejrůznější druhy sportovních aktivit. Nechybí orientální tanec, flirt dance, žonglování, speciální kurzy pro tanečníky a tanec s ohněm, Yoyo kurzy a spoustu dalšího.

Hernychova vila – kulturní centrum Městského muzea v Ústí nad Orlicí

V Ústí nad Orlicí slouží ve zrekonstruované Hernychově vile kulturní centrum provozované Městským muzeem. Secesní rodinný dům byl postaven v letech 1906-07 zdejším textilním podnikatelem Floriánem Hernychem.

Třebovka - řeka s nevyzpytatelnou tváří

Říčka Třebovka protéká podhůřím Orlických hor. Se svou délkou 41 km nepatří sice mezi dominantní toky, ale přesto již mnohokrát v minulosti dokázala nevyzpytatelnost vodního živlu. Důkazem toho jsou například povodně, které sužovaly lidi z jejího okolí v letech 1997 a 2006.

Tichá Orlice - nejkrásnější řeka východních Čech

K nejkrásnějším řekám východních Čech patří řeka Tichá Orlice. Je jednou ze dvou zdrojnic řeky Orlice.

Orlické hory - dominanta východních Čech

Orlické hory jsou horskou oblastí, která se táhne od Olešnice na severozápadě po Heřmanovice na jihovýchodě a která je proťata hlubokými údolími Divoké a Tiché Orlice.

Vizovické vrchy – nejvyšší část Vizovické pahorkatiny

Vizovické vrchy nabízejí bohaté možnosti trávení letní i zimní dovolené milovníkům přírodních krás, historie a památek, kultury i aktivního odpočinku.

Hostýnské vrchy – místo opředené bájnými pověstmi

Hostýnské vrchy s mírně zvlněnými hřebeny jsou velmi oblíbenou rekreační oblastí Východní Moravy. Milovníci turistiky a cykloturistiky si mohou vybrat z velkého množství značených stezek. Nadšenci pro houbaření či běžecké a sjezdové lyžování zde naleznou ideální terény.

Rozhledna Rovnina nad Uherským Hradištěm

U Uherského Hradiště-Mařatic stojí na návrší zvaném Rovnina (nebo též Rochus) stejnojmenná rozhledna, která je součástí vysílače mobilního operátora. Z výšky si prohlédnete Bílé Karpaty i Chřiby.

Chřiby – nejvyšší a nejčlenitější území Středomoravských Karpat

Horské pásmo Chřiby zabírá plošně nevelkou oblast střední Moravy a odděluje severní rovinatou Hanou od jižních rovin Moravského Slovácka. Rozloha Chřibů je asi 335 km čtverečních. Nejvyšším vrcholem je Brdo s výškou 587 m.

Farní kostel sv. Jana Křtitele v Kněždubu

Dominantou obce Kněždub je kostel sv. Jana Křtitele, postavený v pseudogotickém stylu. Interiér kostela je vymalován nezvykle moderním stylem ak. Malířem Vojmírem Vokolkem a doplněn obrazy Joži Úprky z doby kolem r. 1900.

Stará radnice v Uherském Hradišti

Uprostřed Uherského Hradiště v Prostřední ulici stojí budova Staré radnice s věží, která je mírně vychýlená od své osy. Prostřední ulice byla od nepaměti živou obchodní tepnou, v níž sídlili řemeslníci a obchodníci. Dodnes jsou zde některé obchůdky, v nichž na vás dýchne duch doby dávno minulé.

Dovolená obytným autem

Zažijte dovolenou obytným autem. Díky obytnému autu budete nezávislí a zastavte si na nocleh, kde se vám to líbí.

Bloudění v sídelní kaši

Určitě znáte někoho, kdo takhle žije. Ve městě pracuje, na noc se jezdí vyspat do nového domku v satelitním městečku. O tom, jaká architektonicko-urbanistická zvěrstva se v těchto rychle rostoucích částech vesnic běžně páchají, se můžete přesvědčit na nové otevřené Stezce odvahy v Psárech u Prahy...

Slovácký Slavín v Kněždubu

V obci Kněždub najdete hřbitov, kde jsou umístěny hroby místních umělců, kteří ve svém díle zvěčnili krajinu a obyvatele Slovácka. Nejznámějším z nich je Jožka Úprka, dále jsou zde hroby malíře Antoše Frolky a akademického sochaře Františka Úprky.

Barokní kostel sv. Františka Xaverského

Masarykovu náměstí v Uherském Hradišti vévodí komplex jezuitských budov, který tvoří někdejší jezuitská kolej, kostel sv. Františka Xaverského a budova někdejšího gymnázia zvaná Reduta. Barokní kostel je dominantou náměstí a centrem kulturního a společenského života města.

Masarykovo náměstí v Uherském Hradišti

Při toulkách královským městem Uherské Hradiště můžete poznávat historické skvosty především na Masarykově náměstí - Lékárnu u Zlaté koruny, barokní kašnu a další památky.

Vinařské uličky v Mařaticích

Osada Mařatice patřila ve 13. století cisterciáckému klášteru na Velehradě. Domy vzniklé nadstavbou původních zemních sklepů a často upravené jako přepychové letní domky uherskohradišťských měšťanů vytvořily areál, který byl za první republiky považován za nejkrásnější na Moravském Slovácku.

Kostel sv. Jiljí a Panny Marie Královny Třeboň

Za nejcennější třeboňské církevní stavby bývá označován kostel sv. Jiljí a Panny Marie Královny při klášteře augustiniánů. Pocházejí odtud oltářní obrazy od Mistra třeboňského a socha Třeboňské Madony, vynikající díla českého vrcholně gotického umění.

Rybníkářství Třeboň

Většina rybníků na Třeboňsku byla postavena již koncem 15. a hlavně v 16. století za vlády českého šlechtického rodu Rožmberků. Nejslavnějšími staviteli těchto rybníků a vodních děl byli Mikuláš Ruthard z Malešova, Štěpánek Netolický a Jakub Krčín z Jelčan.

Zlatá stoka - umělý kanál na Třeboňsku

Umělý kanál Zlatá stoka, vystavěný v letech 1505–1520, je mistrovským dílem Štěpánka Netolického. Dnešní funkcí je zabezpečení cirkulace vody z řeky Lužnice k jednotlivým rybníkům.

Masarykovo náměstí s radnicí v Třeboni

Přirozeným centrem Třeboně je Masarykovo náměstí. Je obklopeno měšťanskými domy s renesančními a barokními štíty. Nejvýznamnějším objektem na náměstí je stará radnice z roku 1566.

Tajuplný Nový svět na Hradčanech se vyrovná Zlaté uličce

Trochu stranou zájmu leží v Praze pod zbytkem cihlových městských hradeb malebné zákoutí několika uliček zvané Nový svět. Bývalé hradčanské předměstí je zastaveno domečky podobnými těm v proslulé Zlaté uličce, zde ale přece jen většími. Večer se při svitu luceren mění v tajuplné místo.

Kavárna PředMěstí - nejlepší kavárna na Olomoucku

Kavárnu najdete v unikátních prostorech měšťanského domu v centru Šumperka. Jídlo zde připravují výhradně z regionální produkce. Šumperská kavárna získala prestižní ocenění v soutěži Czech Gastronomy Awards v kategorii Kavárna roku Olomouckého kraje za rok 2012.

Návštěvníky Strakonic vítá (nejen) Švanda dudák

Jihočeské Strakonice jsme si za turistický cíl zvolili v předposledním dni v roce. I když hrad je v tuto dobu pro návštěvníky uzavřen, bylo dost důvodů se po městě projít a porozhlédnout. Pojďte se o tom přesvědčit s námi.

Na běžkaře čeká v Krkonoších pět set kilometrů upravených stop

Krkonoše jsou protkány sítí více než pěti set kilometrů vyznačených běžeckých lyžařských stop, které jsou s ohledem na sněhové a povětrnostní podmínky upravovány jak pro klasiku, tak i pro volný styl. Některé denně, jiné průběžně.

Památník generála Gablenze a naučná stezka vítězné bitvy v Trutnově

Na návrší Šibeníku u Trutnova najdete pomník ve tvaru obelisku, který připomíná bitvu u Trutnova 27. června 1866, ve které zvítězili pod vedením generála Ludvíka Gablenze vojáci rakouského X. Armádního sboru.

Dračí ulička – obnovená cesta s pomníkem trutnovské sani

Pověstmi opředené místo v těsné blízkosti hradebního obvodu a někdejší Dolní brány inspirovalo v roce 2004 město Trutnov k symbolickému obnovení Dračí uličky a vybudování pomníku legendární trutnovské sani.

Krakonošova kašna v Trutnově

Trutnovskému náměstí dominuje od roku 1892 Krakonošova kašna. Autorem návrhu kašny je profesor trutnovské reálky Josef Kirschner.

Řeka Úpa – nejvýše pramenící česká řeka

Řeka Úpa pramení v Krkonoších cca 2 km od Sněžky. Jméno řeky pochází pravděpodobně z baltského nebo keltského slova znamenajícího „řeka“. Délka toku je 78,7 km. Úpa patří se svým prameništěm ve výšce 1432 metrů nad mořem mezi nejvýše pramenící české řeky.

Golfové hřiště Kotlina u Terezína

Nejníže položené české hřiště (146 m n.m.), kde bývá tepleji a sezóna je tu delší, najdete poblíž Terezína na soutoku Ohře s Labem. Zdejší místo se nazývá Kotlina, odtud také samotný název golfového hřiště.

Kostel Vzkříšení Páně Terezín

Kostel byl postaven v letech 1805–10 podle projektu Ing. Heinricha Hatzingera a Julia d'Andreise jako posádkový a farní kostel Vzkříšení Páně.

Malá pevnost s Národním hřbitovem Terezín

Malá pevnost Terezín fungovala v letech 1940–1945 jako věznice pražského gestapa. Roku 1994 byla v Malé pevnosti otevřena nová stálá expozice o historii policejní věznice.

Krematorium a židovský hřbitov v Terezíně

V bývalém terezínském krematoriu se nachází expozice „Úmrtnost a pohřbívání v terezínském ghettu“. Židovský terezínský hřbitov je v současnosti upraven jako pietní místo. Bohušovická kotlina se změnila v sad zapadající do okolní krajiny.

Magdeburská kasárna v Terezíně

V bývalé Magdeburské kasárně sídlila v dobách terezínského ghetta židovská samospráva a všechna oddělení zajišťující chod tábora. V současnosti jsou zde stálé výstavy, věnované každodennímu životu židovských vězňů.

Muzeum ghetta v bývalé terezínské škole

Muzeum ghetta je jednou z expozicí Památníku Terezín. Otevřeno bylo v roce 1991 v budově bývalé terezínské školy. Expozice vznikla ve spolupráci s bývalými vězni terezínského ghetta.

Vyjížďky na koni do přírody v Moravském krasu

Vyjížďky na koni lze naplánovat přímo na míru podle konkrétních požadavků a to i pro více jezdců najednou (limitováno počtem volných koní).

Zřícenina gotického hradu Doubravská hora na okraji Teplic

Krásnou dominantou mezi Krušnými horami a Českým středohořím je Doubravská hora s hradem Doubravka, který se od nepaměti tyčí nad Teplicemi. Jeho historie se datuje do 15. století, kdy jej na vrcholu hory dal vybudovat Jakoubek z Vřesovic.

Minerální prameny Pravřídlo a Hynie v Teplicích

Hlavním léčebným zdrojem teplických lázní jsou termální prameny. K lázeňským účelům jsou používány termální prameny Pravřídlo a Hynie. Teplota vyvěrající termální vody je 39-44°C. Ve všech lázeňských domech jsou prameny využívány především k léčení.

Krušnohorské divadlo Teplice

Krušnohorské divadlo je součástí Domu kultury Teplice. Je využíváno jako stagiona, která zprostředkovává představení divadelních souborů a umělců z celé republiky. Budova divadla je jednou z mnoha významných dominant města, která umocňuje krásu lázeňského prostředí.

Knížecí alejí do Aglájina údolí u Tachova

V letech 1790 až 1791 byly na pokyn knížete Windischgrätze vysázeny dvě knížecí aleje směřující z města do Světců a z města k minerálnímu pramenu, které se zachovaly dodnes. Knížecí alej k městské části Světce je dlouhá 2,5 km a vede údolím podél řeky Mže v nadm. Výšce 480 m západně od centra města.

Husmannův mlýn s obnoveným mlýnským kolem

Barokní mlýn byl založený majitelem Tachova Janem Filipem Husmannem z Namédy. Rekonstruovaný objekt je dnes využíván městským kulturním střediskem a v objektu je umístěno také zázemí a zkušebny Tachovského dětského sboru.

Městské opevnění v Tachově – jeden z nejzachovalejších hradebních systémů v ČR

K významným památkám města Tachova patří městské hradby a věže. Tachovský městský hradební systém patří k nejzachovalejším hradebním systémům v rámci České republiky.