🌄 Archiv článků - Pohorka.info

Kamenná plastika planetky Vsetín na Dolním náměstí

Na Dolním náměstí ve Vsetíně najdete kamennou plastiku planetky, která byla vytvořena podle skutečné planetky Vsetín objevené v roce 1998. Planetka nabízí řadu informací, přístroje zprostředkovávají tepelné hodnoty, vlhkost vzduchu v procentech a barometrický tlak.

Městský park Panská zahrada ve Vsetíně

Oblíbeným místem odpočinku obyvatel Vsetína je Panská zahrada, tedy park s rybníčkem. Největší z městských parků je také místem konání kulturních akcí v letních měsících. Panská zahrada je půvabnou relaxační zónou města.

Horní náměstí ve Vsetíně s nejstaršími vsetínskými stavbami

Horní náměstí ve Vsetíně je tvořeno budovami zámku Vsetín, Staré radnice, hotelu Nová radnice, Maštalisek a Okresního soudu. Jeho součástí jsou také dvě barokní plastiky a kašna.

Chráněná krajinná oblast Lužické hory

Nevelké pohraniční pohoří je zhruba vymezeno městy Česká Kamenice, Nový bor a Liberec. Až do 13. století zde bylo území neprostupných pohraničních hvozdů, dnes zde však již najdete kulturní krajinu formovanou v průběhu staletí člověkem. Na mnoha místech se zachovala malebná lužická architektura.

Vsetínská Bečva

Řeka Vsetínská Bečva, které se také říká Horní Bečva, protéká Zlínským krajem a je jednou ze dvou zdrojnic řeky Bečvy. Pramení na severozápadním svahu Javorníků a teče až do Valašského Meziříčí, kde se spojuje s Rožnovskou Bečvou (Dolní). Povodí měří 734 km2, délka sjížděného úseku je 54 km.

Lázeňská kolonáda v Mariánských Lázních

Centrem lázeňského života byly vždy kolonády. Hlavní kolonáda Mariánksých Lázní je novobarokní stavba z let 1888-1889, která se stala dominantou lázeňské promenády.

Třísovská lípa v Holubově

V obci Holubov na okraji Blanského lesa roste památný strom - košatá lípa srdčitá, které se přezdívá rožmberská. Strom je pozoruhodný nejenom svým stářím, ale také celkovou mohutností - roste celých 36 metrů do výšky a obvod jeho kmene měří 704 cm.

Pěchotní srub R-S-87 Průsek v Říčkách v Orlických horách

Objekt patří ke klasickým dvoupatrovým betonovým bunkrům, jejichž největší množství se nachází právě na severní hranici naší země. Tento srub je zajímavý tím, že měl být vybaven téměř všemi druhy zbraní použitelných v pevnostní linii.

Čajovna U Naší milé Paní

Klatovská čajovna, která vás přivítá ve své historické budově. A tudíž v jedinečném prostředí, vám vždy nabídne příjemně strávené chvíle. Můžete si u nás vybrat ze široké nabídky čajů indických, čínských, i z dalších zemí dalekých.

Jezero Most

Přesný termín konečného dopuštění Jezera Most ještě není znám. Původní termín byl rok 2011, teď se hovoří se o druhé polovině roku 2013. To by mělo být jasno, kdy se otevře pro veřejnost první část břehů a jaké pozemní stavby budou následovat.

Nově zrekonstruované Vlastivědné muzeum v Dobrušce

Dobrušské muzeum začalo vznikat ve dvacátých letech dvacátého století z iniciativy místních spolků a organizací, především Klubu českých turistů, Sokola, Městské spořitelny a dalších.

Jedlová hora - třetí nejvyšší hora Lužických hor

Mohutná znělcová kupa Jedlová (774 m) je po Luži a Pěnkavčím vrchu třetí nejvyšší horou Lužických hor. Pojmenována byla podle mohutných jedlových lesů, které ji pokrývaly ještě v roce 1890, kdy byly podnětem ke stavbě rozhledny.

Tipy na víkend: Jizerská padesátka, masopust nebo upíři

Nejenom vášniví lyžaři se mohou tento víkend zúčastnit slavného závodu Jizerská padesátka nebo obřího slalomu pro širokou veřejnost v areálu Annaberg v Andělské Hoře. Fanoušci upírů mohou navštívit tematickou prohlídku na zámku Loučeň, na Veselém Kopci se pak koná masopust, který je zařazen v seznamu světového dědictví UNESCO.

Švejk Restaurant Klatovy

V restauraci Švejk Klatovy je malebný interiér umocněn užitím Ladových "Švejkovských obrázků", řemeslně zpracovaným masivním dobovým nábytkem, stylovými výčepními stolicemi, dobovými vitrážemi, mosaznými svítidly, porcelánem atd.

Holašovická hospoda

Holašovická hospoda prošla od dob svého vzniku mnohými úpravami a dnešní podoba s dřevem obloženým sálem, stropy a podlahou věrně imituje časy dávno minulé. Můžete ochutnat svíčkovou, kachnu, jihočeského kubu, drbáky, lívance a jiné pochoutky z tradiční jihočeské kuchyně.

Šumavské bylinné lázně

Moderní nový lázeňský balneoprovoz ve zcela unikátním a jedinečném historickém interiéru. Vířivé a perličkové vany, bylinné koupele, zábaly, masáže, šumavská bylinná pára, speleoterapie, relaxační bazén, finská sauna, hotelový park, tenisový kurt, turistika, cykloturistika, nordic walking.

Kunštátská kaple - nejvýše položená kaple v Orlických horách

Kunštátská kaple se nachází v hřebenové partii Orlických hor, jako nejvýše položená kaple (1037 m. N. M.). Sloužila jako místo k bohoslužbě dřevařských dělníků, kteří většinou byli z Tyrol a do Orlických hor byli pozváni za prací.

Prales Bukačka - botanická zahrada Orlických hor

Přírodní rezervace Bukačka je nejvýznamnější maloplošné chráněné území Orlických hor. Pro svůj velký význam přezdívána "botanickou zahradou Orlických hor", roste zde více než 294 druhů rostlin.

Vrch Šerlich v Orlických horách

Vrch Šerlich (1027 m) leží v hlavním hřebenu Orlických hor. Je jedním z nejnavštěvovanějších turistických cílů Orlických hor. Původně zde stávala horská osada Schierlichhäuser, která vznikla koncem 17. století.

Ponorná řeka Punkva v Moravském krasu

Punkva je ponorná řeka v Moravském krasu a v České republice se jedná o nejdelší podzemní tok. Řeka vzniká v podzemním systému Amatérské jeskyně soutokem Sloupského potoku a Bílé vody.

Velká Javořina - nejvyšší vrchol Bílých Karpat

Velká Javořina leží v Bílých Karpatech na moravsko-slovenském pomezí nedaleko obce Strání. Se svými 970 m n. M. Je zároveň nejvyšší horou tohoto pohoří. Vrcholem hory prochází hranice České republiky se Slovenskem.

Šumavská karta - užijte si Šumavu naplno

Užijte si Šumavu výhodně, kvalitně a bez hranic. Šumavskou kartu totiž uplatníte mimo českou část Šumavy také na řadě těch nejatraktivnějších míst Bavorského lesa - od sjezdovek po muzea.

Můj šálek kávy - kavárna v srdci Karlína

Naše kavárna s nezaměnitelnou atmosférou vám nabídne nejen výbornou čerstvou kávu z vlastní pražírny, domácí kuchyni a dorty, ale také jednu ingredienci, kterou nenajdete nikde jinde.

Upíři se chystají ovládnout zámek Loučeň

Zima nabízí na zámku Loučeň zcela nevšední zážitky. V lednu se zde konají o sobotách (12., 19. a 26. ledna) upírské prohlídky. Podávat se při nich bude i krvavý upírský nápoj.

Pivovar Starobrno - pivo s moravským srdcem

Starobrno má v současnosti výsadní postavení na jižní Moravě a přestože opravdové začátky pivovaru je těžké určit, sahají zřejmě až do 14. století.

Uhlířinu začali u Černých Voděrad vařit čerti

Část jména obce s barvou okolních, kdysi nepřístupných lesů, souvisí jen nepřímo. Černé se nenazývaly pro barvu, ale proto, že se jednalo o lesy listnaté. Bohaté zásoby dřeva určily většině původních obyvatel zaměstnání. Živili se jako dřevorubci nebo uhlíři.

Projížďka na lodi vedoucí Litovelským Pomoravím

Vodácká půjčovna IN-LIFE Morava zajišťuje zapůjčení lodí včetně veškerého vodáckého vybavení jako jsou vesty, pádla či barely na suché věci.

Sportovní areál Masná v centru Prahy

Sportovní areál v centru Prahy nabízí v létě 3 víceúčelová hřiště s umělým trávníkem a osvětlením, v zimě také přetlakovou krytou halu.

Muzeum a galerie automatické kresby a malby v Plzni

Rarita mezi výtvarnými technikami na světě patří městu Plzeň. Bezmála třicetiletá sbírka děl a výrobků převážně českých autorů, zabývajících se automatickou kresbou, malbou, psaním, skládáním hudby a dalšími automatickými činnostmi.

Rekreační středisko Marina Orlík

Marina Orlík je rekreační areál s možností ubytování v bungalovech nebo apartmánech přímo uprostřed nádherné krajiny orlické přehrady.

Střešní zahrada v Lipníku nad Bečvou

Podle projektu stavitele Zürka vznikla technicky zajímavá a dodnes originální úprava terasy na střeše bývalých stájí západního dvorního křídla – přeměna v zahradu, propojenou pomocí můstku s bývalým salónkem v jihozápadním nároží zámku.

Králův stůl - legendami opředený kámen s keltskými runami

Památný Králův stůl je opředen mnohými pověstmi, zvláště navazujícími na velkomoravskou minulost středního pomoraví. Králův stůl je již řadu let v centru pozornosti archeologů, kteří se snaží nalézt odpověď na otázku skutečného původu a účelu této památky.

Katakomby a lapidárium s expozicí románské architektury ve Velehradě

Pod velehradskou bazilikou jsou poměrně rozsáhlé a přístupné pohřební katakomby. Je to síť úzkých chodbiček a pohřebních komor vzájemně různě propojených pod celým klášterem.

Kaple sv. Jana Nepomuckého a kaple sv. Cyrila a Metoděje ve Velehradě

V bezprostřední blízkosti kláštera ve Velehradě najdete několik drobných sakrálních památek. Mezi nimi zaujmou barokní kaple sv. Jana Nepomuckého a novogotická kaple sv. Cyrila a Metoděje.

Hrad Sion – sídlo Jana Roháče z Dubé

Nedaleko Chlístovic u Kutné Hory najdete zbytky hradu Sion. Na místě hradu bylo původně nevelké hradiště. Roku 1423 získal území Jan Roháč z Dubé, který v roce 1426 zahájil výstavbu nevelkého hradu Sion, který byl vystavěn na skalnatém ostrohu ze tří stran chráněn říčkou Vrchlicí.

Pěchotní srub T-S 19 Turov u Červeného Kostelce

Chcete-li se vrátit zpět do roku 1938,a připomenout si, tehdejší vypjatou atmosféru v československém pohraničí, navštivte pěchotní srub T-S 19 Turov, nacházející se v zatáčce u silnice Červený Kostelec-Stárkov. Srub rekonstruuje sdružení Klub vojenské historie T-S 19 Turov o.s.

Stáj Merlin - pěkné chvíle u koní i pro malé děti

Chtějí vaše děti trávit u koní volný čas, nebýt omezení pouze na vyjížďky, naučit se pečovat o koně, stáje, získat nové vědomosti pomazlit se do sytosti? Pak nabízíme skvělé programy: půldenní pobyt, celodenní pobyt, víkendový pobyt, letní i příměstské tábory, kroužek Chov koní.

Expozice Královské město nad soutokem

Hradec Králové je místem s dlouhou historií, která nepostrádá dramatická období a zvraty. V nové expozici jsou představeny nejstarší dějiny královského města od pravěku až do poloviny 18. století.

Středočeské skvosty: Polozapomenutý Sion, hrad husitského rebela Jana Roháče

Opyš nad potokem Vrchlice zakryl les, na nevelké mýtině najdete zbytky Sionu, hradu Jana Roháče z Dubé, posledního radikálního husitského hejtmana. Po lipanské bitvě sám bojoval proti císaři Zikmundovi. Vzpomínám na odhodlanou tvář Otomara Korbeláře hrajícího neústupného hrdinu v Borského filmu.

Zámek Hostačov – luxus za přijatelnou cenu

Svatba na zámku Hostačov - romantický obřad, svatební hostina i ubytování svatebních hostů ve skutečných zámeckých komnatách. To vše v absolutním soukromí a na jednom místě - uprostřed Čech - na zámku, který má skutečné kouzlo.

Křížový sklep Valtice

Křížový sklep z roku 1640 je největší křížový sklep v České republice. Jeho vstup byl v roce 2010 nově zrekonstruován a rekonstrukce byla nominována na národní cenu za architekturu v soutěži Grand Prix Architektů 2011.

Zámecký sklep Valtice

Zámecký sklep, který je nejstarším sklepem ve Valticích, nabízí návštěvníkům nejen prohlídku těchto unikátních prostor doplněnou výkladem o historii vinařství, ale také seznámení s produkcí nejznámější valtické vinařské firmy Vinné sklepy Valtice, a.s.

Hrádek Helfenburk u Úštěku

Atraktivním turistickým cílem severních Čech je Hrad Helfenburk, nazývaný také Hrádek. Postavili jej v první polovině 14. století Ronovci, ale už roku 1375 se dostal do vlastnictví pražského arcibiskupství. Hrad je volně přístupný po celý rok.

Slovanská epopej ve Veletržním paláci

Cyklus 20 monumentálních obrazů inspirovaných slovanskou mytologií a dějinami Čechů, Moravanů a Slezanů je vystaven v pražském Veletržním paláci. Polovinu pláten věnoval Mucha českému národu – jeho historii, náboženství a kultuře a druhou polovinu zasvětil Slovanům a všeslovanským výjevům.

Expozice letecké bitvy nad Jindřichovým Hradcem

V Muzeu Jindřichohradecka najdete expozici věnovanou letecké bitvě nad Jindřichohradeckem ze druhé světové války. Na výstavě spatříte zrekonstruované části letounu Focke-Wulf Fw 190, který se zřítil v srpnu 1944 při souboji americké letky a německé Luftwaffe u Otína.

Zbraně napříč stoletími v Prašné bráně

Nová expozice v Prašné bráně zahrnuje kolem 200 replik zbraní, které vás zavedou do období rytířských válek a představí slavné filmy, ve kterých si většina z nich zahrála, například Blade II, Doom 3, Hellboy, Van Helsing, Jana z Arku a Letopisy Narnie.

Výlety na sněžnicích - České Švýcarsko a Lužické hory

Chůze na sněžnicích dnes patří mezi rozšířenou disciplínu rekreačních typů sportu. Dá se velice dobře provozovat jako zimní obdoba nordic walkingu za krásami Lužických hora a Českého Švýcarska.

Barokní kostel sv. Petra a Pavla v Úštěku

Pozdně barokní stavbu nechali na místě původního kostela sv. Michala ze 14. století vystavět v letech 1764 – 72 jezuité. Před barokním kostelem sv. Petra a Pavla se natáčel známý film Filipa Renče Rebelové.

Rozhledna Andrlův chlum

Na kopci nad jihozápadní částí Ústí nad Orlicí stojí rozhledna Andrlův chlum. Na tomto místě stávaly dvě dřevěné rozhledny - první v letech 1905-1918 a druhá v letech 1943-1954. Obě zanikly a v roce 1996 zde byla postavena nová víceúčelová telekomunikační věž s rozhlednou v nadmořské výšce 559 m.

Křížová cesta na Andrlův chlum

Na severním svahu kopce Andrlův chlum se nachází křížová cesta vedoucí na vrchol. Současných čtrnáct kaplí dnešní křížové cesty zde bylo postaveno v letech 1852-53. K jejich celkově obnově došlo v roce 1994.