🌄 Archiv článků - Pohorka.info

Muzeum modelové železnice ve Vrčeni

Ve Vrčeni nedaleko Nepomuku najdete muzeum modelové železnice s ukázkou kolejiště s lokomotivami, vozy i funkčním modelem lanové dráhy.

Zámek Zelená Hora – místo nálezu Rukopisu zelenohorského

Jednou z dominant Nepomucka je Zámek Zelená Hora, který byl postaven na místě původně z husitských válek opevněného vrchu, po skončení husitských válek pak hradu, který vystavěl Hynek Krušina ze Švamberka. V současné době je zámek uzavřen.

Kostel sv. Jana Nepomuckého v Nepomuku

V jihozápadní části náměstí v Nepomuku stojí poutní chrám sv. Jana Nepomuckého. Podle legendy stával na jeho místě světcův rodný dům. V 17. století zde páni ze Šternberka nechali vystavět kostelík sv. Jana Křtitele, který v roce 1734 ustoupil baroknímu chrámu slavného stavitele K. I. Dientzenhofera.

Loděnice Kotva - Klub vodních sportů Kralupy

Klub vodních sportů v Kralupech nad Vltavou vám nabízí možnost zapůjčení lodí a sjíždění vodních toků v okolí, celé České republice i zahraničí. Poskytujeme pronájem loděnice k pořádaní soukromých nebo firemních akcí. Občerstvení poskytuje naše vinárna U Kotvy.

Zřícenina zámku Chvatěruby

Z hradu ve Chvatěrubech se dochovaly jen některé základní zdi na kterých byl stavěn nikdy nedokončený zámek. Hlavní jádro dnes tvoří obdélná renesanční palácová budova, která v úrovni sklepů obsahuje gotickou hradbu. Na palác pak navazují nedostavěná barokní zámecká křídla.

Naučná stezka Klecany

Podle pověsti nechal kníže Přemysl roku 777 v Klecanech zřídit chrám a postavit hrad, který daroval spolu s malým územím svému věrnému služebníkovi, po němž pak toto místo obdrželo název Klecany, neboť byl kulhavý (klecavý).

Přívoz Klecánky - Roztoky u Prahy

Město Klecany provozuje jeden z posledních přívozů přes řeku Vltavu. Slouží k dopravě osob, bicyklů i malých motocyklů. Je celoročně využíván všemi, kdo pracují na opačném břehu řeky.

Naučná stezka Roztocký háj - Tiché údolí

Naučná stezka vás provede krajinou našich předků, která se rozkládá na cestě mezi dávnými sídly Přemyslovců na Levém Hradci a Pražském hradě. Tato oblast není proslulá jen historií lidského rodu, ale je bohatá krásnou přírodou.

Alšova vyhlídka v Tichém údolí

Skalnatý vrchol nedaleko Únětic se nachází nad Únětickým potokem v Tichém údolí. Místo s výhledem na Kozí hřbety navštěvoval s oblibou také malíř Mikoláš Aleš, podle něhož dostala vyhlídka své pojmenování.

Přírodní rezervace Údolí Únětického potoka a Roztocký háj - Tiché údolí

Na severozápadním okraji Prahy mezi Suchdolem a Úněticemi leží místo častých výletů Pražanů, PR Údolí Únětického potoka. Toto území společně s PR Roztocký háj-Tiché údolí tvoří velký lesní a lesostepní komplex na okraji hlavního města.

Doupovské hory s tajemnými Skalkami skřítků

Doupovské hory jsou jedním z významných území České republiky z hlediska výskytu řady zvláště chráněných a ohrožených druhů ptáků. Předmětem ochrany je 11 druhů. Větší část hor je veřejnosti uzavřena, nachází se zde vojenský újezd Hradiště. Najdete zde národní přírodní památku Skalky skřítků.

Rysí skála v Jeseníkách s unikátní vyhlídkou

Areál Kouty v letošní letní sezóně otevřel naučnou stezku Rysí skála. Projekt stezky se opírá o příběh zbloudilé rysice s mláďaty, jež nalezne úkryt na vrcholu Medvědí hory (1163 m n. M.).

Na hradě Malenovice vystaví kostru slonice

Kostru bývalé cirkusové slonice instalovali minulý týden ve čtvrtek pracovníci Muzea jihovýchodní Moravy na hradě ve Zlíně-Malenovicích. Muzeum tu připravuje novou stálou zoologickou expozici. Zdejší veřejně přístupná kostra slonice Sumatry je v České republice ojedinělým exponátem. Hrad ale nabízí i další turistické atrakce.

Řeka Střela pod Žlutickou přehradou

Řeka Střela pramení půl kilometru severně od Prachomet na rozhraní Slavkovského lesa a Tepelské vrchoviny. Na konci svého toku se vlévá do Berounky.

Schlattauerova kavárna ve Valašském Meziříčí

Kavárna se nachází v Moravské gobelínové manufaktuře. Přijďte si prohlédnout galerii a vybrat některou z více než dvaceti druhů kávy. Nekuřácká kavárna je vybavena dětským koutkem. Za teplého počasí je možno využít letního posezení na zahrádce.

Cyklostezka Hradec Králové – Kuks

Od poloviny května 2013 mohou milovníci cyklostezek vyzkoušet novou stezku na trase Hradec Králové-Kuks. Cyklostezka Hradec Králové/Josefov/Kuks je součástí dálkové Labské stezky. Nová trasa je jednou z nejdelších souvislých cyklotras v ČR. Je vhodná i pro bruslaře, handbiky a kolečkové vozíky.

Vesnička Záluží ve stylu selského baroka

Pohádková vesnička Záluží se nachází pět kilometrů od Soběslavi, mezi Vlastiboří a Dráchovem. Náves je lemována domy ve stylu selského baroka. Uprostřed návsi je rybník s kapličkou.

Tvrz Hluk

Možnost nahlédnout do útrob obranné tvrze a dozvědět se něco z její zajímavé historie.

Muzeum Eduarda Štorcha

Navštivte muzeum jenž je věnované významnému spisovateli, novináři a archeologovi. Nachází se v malé obci Lobeč nedaleko Mšena.

Podzemní pevnost v Brdech - unikátní muzeum jaderného zbrojení

Veřejnosti se otevírá nové unikátní muzeum jaderného zbrojení, které bude umístěno v podzemním bunkru mezi vesnicemi Míšov a Borovno v Brdech. Muzeum se veřejnosti otevírá v srpnu 2013.

Přechod Modrý sloup na Šumavě - místo ochrany vzácného tetřeva

Modrý sloup je historický přechod, který na Šumavě vybudoval Karel IV. A Češi i Bavoři ho hojně využívali. Dlouhou dobu byl přechod uzavřen kvůli ochraně tetřeva hlušce. Nyní se přechod otevírá veřejnosti po dlouhých sedmdesáti letech. Jedná se o největší turistickou novinku na Šumavě pro rok 2013.

Soví voliéra na Borových Ladech - největší voliéra v Česku

Venkovní voliéry pro pěvce a skupinu sov běžně žijících na Šumavě. Nad hlavami vám tu bude poletovat dvacet různých sov. Součástí jsou expoziční panely a pozorovací kukátka. Sovy jsou bezplatně zapůjčeny ze zoologických zahrad v Hluboké nad Vltavou a v Plzni.

Cafe Liechtenstein - knížecí kavárna

Ve zrekonstruovaných prostorách na vnitřním nádvoří Valtického zámku naleznete novou kavárnu.

Adventure mini Golf O2 Aréna

18 ti jamkový mini golf v centru Prahy, v I. Patře O2 Arény.

Jizerské cyklotoulky

Poznejte Jizerky za víkend... Aneb kam byste se sami jinak na kole ani nedostali.

Rozhledna Hamelika u Mariánských Lázní

Nedaleko Mariánských Lázní leží rozhledna Hamelika. Rozhledna z roku 1876 stojí ve výšce 723 m n.m. A je volně přístupná všem, kdo si chtějí užít výhled na lázeňskou část města Mariánské Lázně, Slavkovský les či Zelenou horu.

Největší praještěr v plzeňském DinoParku měří třiadvacet metrů

Ani jednoho byste domů jako mazlíčka nechtěli. Ostré zuby, drápy, zobáky a rohy, zkrátka dinosauří svět je nádherná podívaná mezi perfektně vyrobenými modely. I z býložravců s tupým pohledem jde strach, jejich mohutná těla mezi stromy jsou nakročená, občas pohnou hlavou či ocasem. Zařvou a...

Půjčovna horských elektrokol Špindlerův Mlýn - poznejte Krkonoše na kolech

Obohaťte svůj pobyt v Krkonoších o výlety na výborných horských a trekových elektrokolech Crussis. Na skvělé zážitky se bude vždycky vzpomínat.

Mini ZOO Babiččin dvoreček Kobylé u Žlutic

Na Babiččině dvorečku se děti seznámí s každodenním životem a chováním zvířátek. Na farmě najdete například kontaktní výběh ve kterém si můžou děti některá zvířátka pohladit a nakrmit. V areálu se nachází i začínající Agility klub.

Město Žlutice na Karlovarsku

Žlutice, město bohaté historie a kulturních památek se rozkládá ve svahu nad údolím středního toku říčky Střely. Největšího rozmachu dosáhlo město v období renesance po roce 1515. V této době vzniká ve Žluticích jedno z nejkrásnějších děl iluminátorského umění 16. století, Žlutický kancionál.

Kostel sv. Petra a Pavla ve Žluticích

Nejstarší architektonická památka, která patří na Karlovarsku k nejcennějším. Tato trojlodní bazilika, budovaná od poloviny 14. století, je zaklenuta gotickými křížovými žebrovými klenbami.

Muzeum Šumavy Železná Ruda

Expozice muzea je umístěna v domě, který v roce 1877 dal vystavět Jiří Kryštof Mikuláš Abele. Základ expozice pochází z rodinného majetku a rodinných sbírek sklářského rodu Abele. Vystavené sklo představuje v převážné většině produkci abelovských hutí.

Kostel Panny Marie Pomocné z hvězdy v Železné Rudě

Kostel byl vybudován na místě původní kaple v letech 1729 – 1732 a to v barokním stylu. Mezi jeho zvláštnosti patří půdorys šesticípé hvězdy a dvě kopule s hvězdou - kostel je zasvěcen Panně Marii Pomocné z hvězdy.

Přírodní rezervace Výří skály u Oslova

Přírodní rezervace Výří skály u Oslova leží severozápadně od obce Tukleky v bývalém okrese Písek, přibližně 2 km jihozápadně od obce Oslov. Důvodem ochrany jsou skalnaté ostrohy s reliktním borem, nacházející se na pravém břehu řeky Otavy.

Kam o víkendu s dětmi: Do pohádkové kovárny nebo na zámek s baterkou

Přestože se české hrady a zámky otevírají turistům už několik týdnů, také první květnový víkend bude pro některé tím, který zahájí novou sezónu. Královéhradecký kraj nabídne dobrodružnou akci plnou draků, Valašsko láká na historickou sbírku loutek. . Pestré lněné šály v 16 barvách jara. 149 Kč.

Rozhledna na Biskupské kupě - nejstarší rozhledna v Jeseníkách

Kamenná rozhledna na Biskupské kupě je nejstarší rozhlednou v Jeseníkách. Nachází se zde poštovna a ke 110 výročí zahájení činnosti poštovny vzniklo i příležitostné razítko.

Zábřežská vrchovina

Členitá Zábřežská vrchovina odděluje Hornomoravský úval a Mohelnickou brázdu od Podorlické pahorkatiny. Průlomová údolí Moravské Sázavy a Třebůvky ji od severu člení na tři dílčí části – vrchoviny Drozdovskou, Mírovskou a Bouzovskou.

Na monumentálním modelu Prahy je vidět i ničivou povodeň roku 2002

Zprvu jen pár obydlených míst v pražské kotlině. To po hájích sloužili uctívači Svantovíta tajemné obřady. Pohany vystřídali křesťané, na místě chýší rostla hradiště. Století přinášela kolem Vltavy stále více lidí i domů, najednou tu stojí žižkovský vysílač a Prahou jezdí metro.

Bonsai zahrada v Boskovicích

Velký výběr venkovních bonsají v různých stupních jejich vývoje. Osobní přístup, rady v pěstování a tvarování venkovních bonsají.

Santa Maria už brázdí vody Slezské Harty

S 1. májem začala nová plavební sezóna na přehradě Slezská Harta na Bruntálsku. Zájemci o výletní plavbu lodí Santa Maria jen musí sledovat počasí.

Šlakhamr opět ožije kováři. Úvodní akci sezóny tu ovšem věnují ženám

Technické muzeum v Brně v sobotu 4. května od 10 do 17 hodin zve všechny zájemce na Šlakhamr v Hamrech nad Sázavou na Českomoravské vrchovině. K vidění budou ukázky kování - navíc především na rodiny s dětmi čeká bohatý doprovodný program se soutěžemi a výtvarnou dílnou.

Letní Skiareál Mariánky

Skiareál Mariánky, který leží na okraji lázeňského města Mariánské Lázně, nabízí nejen zimní radovánky, ale ožívá i přes letní sezónu. Využít můžete řadu sportovních aktivit, kterými zabavíte nejen sebe, ale i své děti.

Barokní most v Náměšti nad Oslavou - jeden z nejstarších mostů na Moravě

Náměšťský barokní kamenný most bývá nazýván "malý moravský Karlův". Po Karlově mostě jde totiž o největší most v ČR s nejbohatší sochařskou výzdobou. Na Moravě není most, který by se mu bohatostí výzdoby rovnal.

Nová prohlídková trasa na zámku ve Velkých Losinách se těší na první návštěvníky

Zámek Velké Losiny připravil na letošní sezónu novou prohlídkovou trasu v barokním křídle zámku. Trasa bude návštěvníkům přístupná od 1. května.

Přírodní park Mikulčický luh

Přírodní park se rozkládá na ploše 8 km² a představuje lužní krajinu s dochovanými zbytky přírody kolem řeky Moravy jihovýchodně od Mikulčic. Součástí území je přírodní rezervace Skařiny, která je jednou z posledních hnízdních kolonií volavek popelavých a čápů bílých u řeky Moravy.

Kostel Panny Marie Sněžné - místo s dalekým rozhledem na České Švýcarsko

Kostel Panny Marie Sněžné nechali vystavět Johann Christof a Maria Liebschovi pravděpodobně roku 1732. Kostel stojí na místě s krásným výhledem na východní část Českého Švýcarska. U kostela naleznete také menší hřbitůvek s řadou německých náhrobků.

Stříbrné stěny v Českém Švýcarsku

Strmý pískovcový masív nazvaný Stříbrné stěny se nachází asi 2 km SV od Hřenska. Jedná se o kolmou čelní stěnu na jižní straně, dlouhou asi 400 m, s pískovcovými věžemi na obou koncích. Na západním jde o Stříbrný roh a na východním o Strážce.

Naučná stezka Oloví

Naučná stezka z města Oloví na Šibeniční vrch. Mapuje především hornickou a geologickou minulost města. Na stezku navazují další zajímavé turistické trasy.

Hrad Brníčko na Zábřežsku

Brníčko je zřícenina hradu na kopci nad stejnojmennou obcí Brníčko 7 km od Zábřehu. Z mohutného hradu zajímavého typu (stupňovitě rozloženého na vrcholku hradního kopce) zůstaly zříceniny dvoupatrového paláce, věže, část zmíněné plášťové zdi, kusy parkánové hradby, příkopy a valy.

Muzeum Zábřeh s expozicí Jana Eskymo Welzla

Dům Pod Podloubím, kde sídlí zábřežské muzeum, je jedním z nejcennějších dokladů vývoje měšťanského domu na severní Moravě. Jedna z expozic muzea je věnována nejslavnějšímu místnímu rodákovi - Janu Eskymo Welzlovi.