🌄 Archiv článků - Pohorka.info

Záhadné kamenné koule přiletěly z vesmíru, tvrdí v obci Megoňka

Kamenné kulovité útvary v obci Megoňka nedaleko Jablunkovského průsmyku jsou naprostou záhadou. Když byly podobné objeveny ve 30. Letech minulého století v Kostarice, šokovaly vědecký svět. Záhadolog Erich Daniken je označil jako poselství mimozemských civilizací. Byli ufouni i na Slovensku?.

Tipy na víkend: Souboje Svatomartinského, festival minerálů a bojového umění

Souboje o nejlepší Svatomartinské víno nekončí, degustovat můžete na zámku Břeclav, v Berouně, Štramberku a Brně. Víkend v Praze bude ve znamení festivalu bojového umění a alpinismu. V Brně se budou blýskat minerály, do Liberce přijede šaman z Peru, Sychrov a Staré Hrady se ponoří do pohádky a v Písku budou děti vyrábět dopis Ježíškovi.

Procházka historickým centrem Chrudimi

Chrudim je městem žijícím každodenním dynamickým rytmem, s ulicemi někdy až příliš zaplněnými auty, ale také s tichými zákoutími, parky a procházkovými trasami kolem řeky Chrudimky a revitalizovaného toku bývalého mlýnského náhonu, kde je příjemné se na chvilku zastavit. K posezení tu vybízí množství stylových restaurací, hospůdek a kavárniček, které se jako mávnutím kouzelného proutku vylouply ve starých měšťanských domech, v jejich sklepeních a na zahrádkách u hradeb.

Kostel U Jákobova žebříku

Na okraji lesoparku v Praze Kobylisích stojí sborový dům s kostelem U Jákobova žebříku. Ve své době velmi moderní stavba od švýcarského architekta Ernsta Gisela z roku 1971 je spjata s politickým a společenským uvolněním „Pražského jara“ a je jedinou církevní stavbou Českobratrské církve ČCE postavenou v době komunistické normalizace po roce 1968.

Zřícenina hradu Vikštejn

Na severní Moravě jihozápadně od Opavy nedaleko města Vítkov stojí na skalnatém vrchu, nad meandry romantické řeky Moravice, zřícenina hradu Vikštejna. Z kdysi hrdé pevnosti se do dnešních časů zachovaly jen části vysokých hradeb se slepými okny, vlhké sklepní místnosti a vyhlídková věžička, z níž je nádherný pohled na řeku a okolní lesy Nízkého Jeseníku.

Národní přírodní rezervace Polanská niva

Polanská niva je unikátní místo tvořené lužními lesy, mokřady, tůněmi, lukami a dravým tokem meandrující řeky Odry i s jejími slepými rameny. Rozkládá se mezi Polankou nad Odrou a Jistebníkem, jihozápadně od Ostravy. Přírodní rezervace Polanská niva, bohatá na vzácnou faunu i floru, je součástí Chráněné krajinné oblasti Poodří.

Polabské muzeum v Poděbradech

Od října 2010 je po dvou letech rekonstrukce opět otevřeno Polabské muzeum v Poděbradech. Muzeum nyní představuje přírodu, archeologii, historii a lázeňství regionu prostřednictvím stálé expozice Příběh Polabí a expozice Středověký špitál zv. Kunhuta.

Muzeum Šumavy Sušice

V muzeu je k vidění hned několik expozic, které se vztahují jak Šumavě, tak i historickým faktům této oblasti. Asi nejzajímavější expozicí je Sušický mechanický betlém.

Žižkova mohyla u Přibyslavi

Mohyla ve vesnici Žižkovo Pole je vzpomínkou na slavného českého vojevůdce Jana Žižku, který zde, při obléhání Přibyslavi roku 1424, zemřel. Přesné místo jeho úmrtí připomíná veliký kříž uprostřed pole. Žižka však nezemřel v boji – do hrobu ho schvátila dosud ne plně objasněná nemoc.

Květná zahrada v Kroměříži

Při obnově města, zničeného třicetiletou válkou, vybudovali italští architekti F. Luchese a P. G. Tencalla na neplodné a bažinaté půdě za hradbami půvabnou pozdně renesanční zahradu. Prostředí zahrady je využíváno k výstavám, koncertům, slavnostem. Novinkou sezony 2010 je unikátní informační a naváděcí systém.

Poutní kostel Panny Marie na Chlumku v Luži

Výraznou dominantou obce Luže, městečka ležícího v lesnaté kotlině, je mohutný, ranně barokní poutní kostel zasvěcený Panně Marii Pomocnici Křesťanů z konce 17. Století, postavený na čedičovém návrší.

Rotunda sv. Kateřiny v České Třebové

Nejstarší stavbou ve městě a zároveň jedinou dochovanou románskou rotundou ve východních Čechách je kaple sv. Kateřiny v České Třebové. O jejím vzniku se dnes můžeme pouze dohadovat, dosud se totiž nepodařilo uspokojivě odpovědět na otázky kdy, kým a proč zde byla postavena.

Park na Réně Ivančice

Park na Réně založili v roce 1887 členové ivančického Zalesňovacího a okrašlovacího spolku, jehož předsedou byl tehdejší starosta Jan Kočí. Park se stal oblíbeným cílem výletů.

Kostel Nanebevzetí Panny Marie v Ústí nad Labem

Ústecký kostel v centru města se proslavil svojí šikmou věží. Jedná se o čtvrtou nejšikmější věží v Evropě – na šedesáti pěti metrech své výšky se vychyluje o celé dva metry a jeden centimetr k tomu. Může za to bombardování na konci druhé světové války.

Dětský ranč Hlučín - volnočasové aktivity pro děti a rodinu

Užijte si 1 nebo 2 hodinové vyjížďky na koni pod vedením zkušeného instruktura do malebného okolí Hlučína kolem Hlučínské štěrkovny, k Vinné hoře a do Jilešovic.

Lovoš – čedičová dominanta Českého středohoří

Jednou z nepřehlédnutelných dominant Českého středohoří je čedičový kopec, majestátně se tyčící nedaleko severočeského městečka Lovosice. Lovoš (570 m.n.m) určitě poznáte už zdaleka podle typického tvaru se dvěma vrcholy - Velkým a Malým Lovošem zvaným též Kybička.

Dlouhá stoka ve Slavkovském lese

Dlouhá stoka je významná technická památka, protínající velkou část Slavkovského lesa. Hlavními důvody pro zhotovení tak rozsáhlého vodního díla, které v Evropě 16. Století nemělo obdoby, byla rozvíjející se důlní činnost, která spotřebovávala stále více vody pro pohon strojů a také dřeva, jehož zásoby kolem dolů byly téměř vyčerpány.

Naučná stezka Dymník

Poznat přírodní krásy a zákoutí blízkého okolí centra Šluknovského výběžku - města Rumburk v Ústeckém kraji můžete na trase Naučné stezky Dymník. Trasa naučné stezky v délce více než 4 kilometry tvoří přirozený vycházkový okruh, který začíná a končí u rumburského letního koupaliště.

Zámek Filipov

Přijeďte za relaxací do negotického zámku Filipov, který se nachází nedaleko starobylého města Čáslav. Nedílnou součástí objektu je nově zbudovaná krásná zámecká zahrada a navazující zámecký park. Ten, kdo vystoupá na vrchol zámecké věže, určitě ocení nádherný výhled na celý kraj.

Zámek Jaroměřice nad Rokytnou

Barokní zámek v Jaroměřicích se řadí k nejmohutnějším stavbám první poloviny 18. Století u nás i v Evropě. Reprezentační prostory zámku si zčásti zachovaly svou původní podobu, zčásti jsou volně instalovány v duchu šlechtického životního stylu 18. A 19. Století. V zámecké expozici najdete, mimo jiné dobové hudební nástroje a další předměty související s bohatým hudebním životem.

Pošumavská jižní dráha Nové údolí

Na břehu Studené Vltavy, v krásné přírodě přímo v srdci Národního parku Šumava, se nachází bývalá obec Nové Údolí. Chloubou tohoto místa je nejkratší mezinárodní železnice na světě překračující hranici právě v Novém Údolí. Najdete zde i muzeum, které je umístěno v historickém chladícím vagonu z 20. Let 19. Století.

Mostecký mlýn Vodňany

Ve Vodňaněch je k vidění asi pět se let starý Mostecký mlýn s původním mlecím zařízením. Návštěvníci si ve zdejším Muzeu mlynářského řemesla prohlédnou i všechny dokumenty o tomto vodním mlýnu.

Muzeum papírových betlémů v Zábrdí u Husince

V současné době největší vystavovanou sbírku papírových betlémů v České republice najdeme v Zábrdí u Husince asi 8 km od Prachatic. Vystaveno je zde více než 800 betlémů českých a zahraničních autorů, vzorky např. Z Pákistánu, Řecka, Německa nebo Itálie.

Minipivovar ve Vyšším Brodě

Po dlouhých desetiletích má Vyšší Brod znovu svůj pivovar. Ve sklepních prostorách jednoho z historických domů vyšebrodského náměstí byl jeden takový postaven a zprovozněn roku 2008. Sklepy pivovaru prošly kompletní rekonstrukcí, aby zde mohla být obnovena tradice práva várečného.

Čeňkova pila

Na soutoku řek Vydry a Křemelné v CHKO Šumava na samém počátku naučné stezky Povydřím se nachází Čeňkova pila. Osada je pojmenovaná podle obchodníka se dřevem, Čeňka Bubeníčka, který zde v letech 1868 - 70 postavil skutečnou pilu na zpracování dřeva ze šumavských lesů.

18. 11. 2010, 7:22 · Kudy z nudy · Šumava, Jihočeský kraj · Hory · Čeňkova pila

Katakomby Klatovy

V Klatovech najdete raritu evropského charakteru - krypty pod klatovským jezuitským kostelem zasvěceným Neposkvrněnému početí Panny Marie a sv. Ignácovi, dnes známé jako klatovské katakomby. Katakomby připomínají nejen historii města a jezuitského řádu, lze v nich pohlédnout do tváří těch, jejichž životy a činy se podílely na vytvoření dodnes viditelné tváře Klatov, k níž patří kostel, kolej, seminář a škola.

18. 11. 2010, 7:22 · Kudy z nudy · Klatovy, Plzeňský kraj · Katakomby Klatovy

Památník Petra Chelčického

Obec Chelčice je rodištěm světoznámého středověkého náboženského reformátora a filozofa Petra Chelčického (1390 – 1460). Prohlédnout si zde můžete jeho památník s interaktivními prvky středověké doby Chelčického.

Poutní kostel v Nicově

Mezi kulturní památky obce Plánice patří poutní kostel Narození Panny Marie v osadě Nicov, ležící 2 km východně od Plánice. Tato barokní stavba je jedním z nejkrásnějších děl proslulého architekta a stavitele K. I. Dienzenhofera.

Hrad Helfenburg

Hrad Helfenburg asi 7 km od Bavorova patří svou rozlohou 1, 27 ha mezi největší zříceniny v České republice. Obnoveny a zpřístupněny jsou obě věže, z nich je jedna upravena jako rozhledna, která poskytuje krásný pohled na široké okolí i blízkou Šumavu. V jarních a letních měsících je objekt využíván k různým kulturním akcím.

Nordic Walking Brno

Přijďte zkusit něco nového! Nordic Walking je opravdu pro každého, přesvědčíme vás o tom. Ideální pohyb pro aktivní trávení volného času.

Království Nebeské vás zavede do ráje cykloturistiky, turistiky a lyžování

Nově postavené apartmá, které se nachází na jedinečném místě v obci Horní Bečva - Beskydy 1 km nad centrem obce. Svou pozicí poskytuje jeden z nejkrásnějších výhledů na panorama srdce Beskyd. Ideální místo pro pro rodiny s dětmi, odpočinek, sport nebo romantický pobyt.

Kněžna Libuše věštila slávu Prahy na Chrastenu

Kdyby vám někdo řekl, že se kníže Krok se svými dcerami usídlil na hradě Chrastenu, asi byste si poklepali na hlavu. Pravdou je, že pod jménem Chrasten byl hrad založen. Až v Kosmově kronice je zmínka o Vyšehradu s datem 1003. Každopádně to byli Přemyslovci, kdož tu hráli rozhodující úlohu.

Slavonice – renesanční perla uprostřed hraničních lesů

Krása příhraničního městečka Slavonice, ležícího na česko - moravskorakouském pomezí, se rodila od 12. Století. Tehdy však bylo městečko pouze strážní osadou na křížení obchodních cest mezi Prahou, Vídní a Brnem s Českými Budějovicemi, potažmo bavorským Pasovem. Největší slávy a rozkvětu se Slavonicím dostalo v 16. Století, kdy byl ruch na obchodnických stezkách roku 1526 podpořen založením poštovní stanice.

Kokořínské lesy skrývají unikátní pískovcové divadlo. Tip na výlet

Jeskyně, ve které se kdysi ukrývali loupežníci, kaplička, kam byla zřejmě zazděna zrádná manželka zavražděného hraběte nebo neuvěřitelné reliéfy vytesané do pískovce – to všechno najdete na jediné procházce Kokořínskem. Okolí Liběchova na Mělnicku je opředeno mnoha pověstmi a legendami.

Přijeďte si odpočinout do Kořenova

V okolí chalupy na rozhraní Jizerských hor a Krkonoš je velké množství běžeckých i sjezdařských tratí. Vlek přímo u chalupy (ostatní nedaleko).

Místo, kde vás bude uspávat šumění řeky Volyňky

Vimperk je nazýván branou a srdcem Šumavy. Penzion Volyňka je situován v historické budově bývalých Vimperských tiskáren se stoletou tradicí, kde je zážitek už jen procházka v samotné budově.

Víte, kde leží Pravda? Přeci nedaleko Loun

Hledání pravdy dává milovníkům historie často pořádně zabrat. Ti turisticky založení proto zajisté uvítají objevení Pravdy s velkým P, zříceniny středověkého hradu ukrytého v lesích mezi obcemi Domoušice a Pnětluky na Lounsku.

Silvestr nanečisto korunoval výstup na rozhlednu Andrlův chlum

Andrlův chlum s telekomunikační věží a rozhlednou se stal dominantou města Ústí nad Orlicí a místem pro pořádání akcí všeho druhu.

Přijeďte objevovat krásy Prahy s celou rodinou

Little Town budget hotel - nabízí levné ubytovaní přímo v centru Prahy, v blízkosti Pražského hradu. Děti do 18 let mají ubytování s rodiči zdarma.

Ski areál Kouty

Největší skiareál na Moravě s první šestisedačkovou lanovkou v Česku najdete od zimní sezóny 2010/2011 v Koutech nad Desnou. Nový areál je vybaven moderním zázemím po vzoru alpských zemí. Na své si přijdou jednotlivci i rodiny s dětmi.

13. 11. 2010, 18:46 · Kudy z nudy · Česká Republika · Zima · Ski areál Kouty

Nejkrásnější kamenné varhany v Česku zná málokdo. Výlet na Zlatý vrch

Panská skála u Kamenického Šenova je světoznámou památkou neživé přírody, na níž tisíce lidí každoročně obdivují dokonalou sloupcovou odlučnost čediče. Připomíná to zkamenělé píšťaly varhan. Málokdo přitom ví, že ještě hezčí a dokonalejší čedičové sloupce se vyskytují nedaleko odtud.

Minizoo Aqua Terra Štramberk

Navštivte ve Štramberku stálou výstavu akvarijních a terarijních zvířat.

Valdštejnská jízdárna

Valdštejnská jízdárna byla postavena v roce 1630 jako součást raně barokního paláce Albrechta z Valdštejna. V současnosti Valdštejnsá jízdárna slouží jako prestižní výstavní prostor Národní galerie pro konání krátkodobých výstav.

Muzeum tortury – dějiny mučení v Českém Krumlově

Viděli jste někdy zblízka přístroj na trhání nehtů, nebo speciální nože, které umožňovaly vyříznutí kůže ze zad? Pokud toužíte poznat základy katovského řemesla z bezpečné vzdálenosti, vypravte se do autentických prostor Českokrumlovského radničního sklepení.

Křivoklátsko - kraj spisovatele Oty Pavla

Chráněná krajinná oblast a biosférická rezervace UNESCO, je v porovnání s podobnými krajinami v Evropě zvláštností. Rozkládá se uprostřed Čech a téměř dvě třetiny rozlohy území pokrývají listnaté a smíšené lesy.

Budeč u Zákolan – rotunda Petra a Pavla

Dodnes funkční rotunda Petra a Pavla, která na kopci u Zákolan stojí již 1100 let, pamatuje mladá knížata Václava a jeho bratra Boleslava, kteří se zde učili psát. Jedná se o vůbec nejstarší dochovanou stavbu v celých Čechách.

Obří sud Javorník

Do sítě moderních horských středisek přibyl od zimní sezóny 2010/2011 Obří sud Javorník v Jeřmanicích na Liberecku. Areál nabízí v regionu ojedinělé aktivity pro celý rok, a to adrenalinové sporty v rámci odděleného parku (snowpark/skipark a tratě pro skicross/bicross/skatecross) i travní lyžování.

Mauzoleum slavných biskupů v Olomouci

V katedrále svatého Václava v Olomouci můžete navštívit po rekonstrukci zpřístupněné mauzoleum slavných biskupů. Opravou prošli kromě hrobky a sarkofágů také fresky, nábytek a sochy. Na jeho vznik a další opravy získala římskokatolická farnost peníze z norských fondů.

U kopyta - ráj uprostřed Kokořínska

Chcete strávit klidný víkend, týden, dovolenou v krásné krajině CHKO Kokořínsko nadaleko Máchova jezera? Využijte ubytování v rodinném penzionu pro rodiny s dětmi, pro cyklisty a turisty, pro odpočinek i aktivní dovolenou.

Hrad Libštejn

Tichému údolí jižně od Liblína vévodí osamělý hrádek svou vysokou, mohutnou věží. Vrch, na němž stojí, je z obou stran oddělen údolím dvou bystřin od sousedních zalesněných strání, které jej převyšují. Hrad patří k vrcholům šlechtické hradní architektury doby Karla IV.