🌄 Archiv článků - Pohorka.info

Věž sv. Ducha v Telči

Pozdně románská věž z první poloviny 13. století je nejstarší dochovanou stavební památkou města. Původně byla postavena jako strážná věž při kostele sv. Ducha v sídle královského správce.

Stezka Karolíny Světlé

Stezka známé spisovatelky vede okolím Podještědí s výhledem na Máchův kraj.

Rozhledna Oslednice

Mít tak pohádkovou Telč jako na dlani a moci spočítat všechny ty pestrobarevné domečky! I to se může stát skutečností na samotném okraji města z vyhlídkové věže Oslednice.

Krytý dřevěný most Rechle u Lenory

Na konci obce Lenora směrem na Volary, stojí pod silnicí unikátní krytá dřevěná lávka z roku 1870 spojující břehy Teplé Vltavy.

Za tradicí šumavského skla do Lenory

Obec Lenora se nachází v údolí Teplé Vltavy na Šumavě asi 15 km jižně od města Vimperk. Vznikla v roce 1834 jako osada kolem nové sklářské huti. Tradici sklářského umění, které bylo známé po celé Evropě, připomíná expozice historického skla v místním sklářském muzeu.

Procházka okolo Vydry – nejkrásnější trasou Šumavy i s kočárkem

Jedna z nejkrásnějších tras Šumavskou přírodou je naučná stezka Povydří vedoucí z osady Antýgl do Čeňkovy Pily. Kdo nikdy nešel kaňonem říčky Vydry, ten jako by snad na Šumavě ani nebyl!

Krajem vinic na kole, pěšky nebo in-linech

Výborná vína, osobitý přístup vinařů, kvalitní ubytování to vše nabízí Nový Přerov. Přijeďte se podívat a ochutnat burčák, víno, nasát atmosféru vinných sklepů.

Jízda na koni a turistika v oblasti Rychlebské vrchy

Zázemí penzionu v oblasti vhodné pro pěší turistiku a jízdu na koni. Zajímavé výlety do blízkého okolí. Cílem může být Karlova Studánka, Priessnitzovy léčebné lázně, nejvyšší vrchol Jeseníků Praděd, Nyská jezera vhodná pro veškeré vodní sporty.

Skialpinistické trasy okolím Rokytnice nad Jizerou

Pro vyznavače skialpinismu, telemarku či snowboardingu připravila Správa KRNAP ve spolupráci s Českou asociací horských vůdců (ČAHV) a Horskou službou osm nových skialpinistických tras, které vedou jak po turistických značených cestách, tak také mimo ně. Předejít tak můžete komplikacím při zakázaném vstupu na některá území Krkonošského národního parku.

Skialpinistické trasy okolím Peci pod Sněžkou

Pro vyznavače skialpinismu, telemarku či snowboardingu připravila Správa KRNAP ve spolupráci s Českou asociací horských vůdců (ČAHV) a Horskou službou osm nových skialpinistických tras, které vedou jak po turistických značených cestách, tak také mimo ně. Předejít tak můžete komplikacím při zakázaném vstupu na některá území Krkonošského národního parku.

Skialpinistické trasy okolím Špindlerova Mlýna

Pro vyznavače skialpinismu, telemarku či snowboardingu připravila Správa KRNAP ve spolupráci s Českou asociací horských vůdců (ČAHV) a Horskou službou osm nových skialpinistických tras, které vedou jak po turistických značených cestách, tak také mimo ně. Předejít tak můžete komplikacím při zakázaném vstupu na některá území Krkonošského národního parku.

Lyže, běžky, pěší turistika na Valašsku

Valašsko je bezesporu jedním z nejhezčích regionů u nás. Formanka je vhodnou základnou pro pěší turistiku a cykloturistiku v letním období. V zimním období lze tyto stezky využít pro vyznavače bílé stopy.

Psí spřežení - mushing je jedinečný zážitek

Zažijte adrenalin a zábavu se psím spřežením! Vyzkoušejte si práci pravého mushera v Horní Malé Úpě. Seznámíte se se psy, zapřáhnete si je do spřežení a vyrazíte. Zážitek je vhodný pro dospělé i pro děti.

Křížová cesta v Sušici

K začátku křížové cesty vás ze sušického náměstí dovede zelená turistická značka.

1.České muzeum motocyklů a automobilová galerie Lesná u Znojma

Unikátní výstavní a rekreační areál s rozsáhlou expozicí historických motocyklů, sidecarů, automobilů a technických zajímavostí. Výstavná areál pro historická vozidla a rekreační komplex se širokou nabídkou ubytovacích služeb nedaleko Znojma.

Bowling v Hotelu Příchovice

Hra plná zábavy v Krkonoších! Hotel nemusí být jen místem pro ubytování během dovolené, ale také cílem, kde si může aktivně odpočinout.

Kooperativa aréna - zimní stadion v Plzni

Přijďte si zabruslit při veřejných brusleních, které se konají pravidelně v pondělí, středu a pátek odpoledne, v sobotu a v neděli dopoledne i odpoledne.

Českou Kanadou na kole

Prožijte nezapomenutelné zážitky při cyklistických nebo pěších výletech po jednom z nejkrásnějších míst v republice - České Kanadě.

Chata Karolínka v západních Krkonoších

Poznejte krásy Benecka na kole, na lyžích a běžkách. Chata Karolínka je vhodná pro rodinnou rekreaci i se psem, školy v přírodě , lyžařské pobyty, víkendové pobyty i letní tábory.

Rekreační zařízení Olšina

Rekreační areál nabízí širokou možnost sportovního vyžití - tenis, volejbal, minigolf. Mezi speciality areálu patří v letním období oranizování sjezdů Vltavy na raftech a v zimním období týdenní pobyty spojené s lyžováním.

Bikepark Mladé Buky

Od července 2010 je v provozu nový Bikepark v Mladých Bukách. Bikepark je vystavěn pro širokou veřejnost, jak pro náročné jezdce, tak i pro úplné začátečníky. Vyžít se zde můžete na 2 singltraillech, z nichž každý je dlouhý přibližně 1 km.

Pravidelné veřejné bruslení v Chomutově

Přijďte se vyřádit na ledovou plochu zimního stadionu v Chomutově každý čtvrtek a neděli.

Formanství Borová - projížďky kočárem taženým koňmi

Výlety po krásné krajině Žďárských vrchů si užijete v Borové u Poličky. Formanství má k dispozici tažné i jezdecké koně. Všichni milovníci koní jsou srdečně zváni.

Emilka - srdce odpočinku Jizerských hor

Příroda Jizerských hor uchvacuje návštěvníky svým drsným severským rázem a množstvím překrásných míst s ojedinělými přírodními výtvory. Pro aktivní odpočinek je v areálu hotelu Emilka travnaté hřiště. Pro menší a mladší návštěvníky nabízí areál dětské pískoviště s prolézačkami a houpačkou.

Areál Šeberák

Areál Šeberák je místem pro váš volný čas - areál přirodního koupaliště s nekuřáckou restaurací a zahrádkou. Najdete tu celoročně otevřenou boudu Cafe Na Dně s nabídkou rychlého občerstvení, v létě přírodní koupaliště s kapacitou cca 300 lidí a v období zimních mrazů ledovou plochu na rybníku jako přírodní kluziště.

3. 8. 2010, 18:51 · Kudy z nudy · Česká Republika · Léto, Zima · Areál Šeberák

Aktivní dovolená se psem

Pro všechny, kteří dávají přednost aktivní dovolené v přírodě a pro všechny, kteří chtějí trávit volný čas se svým psem je tu Penzion Celnice. Máte možnost ubytování psa jak v kotci, tak na pokoji. Ideální lokalita pro pěší výlety a turistiku, v blízkosti ceche (geocashing).

Nouzová nocoviště v Národním parku Šumava

Slunce už se dávno sklonilo k západu a vy už byste rádi někde složili batoh, rozdělali stan a natáhli nohy k odpočinku. Jenže jste v Národním parku Šumava, kde lze legálně stanovat pouze na několika tábořištích, která jsou pro vás na kilometry vzdálená…

Cyklostezka kolem břehů přehrady Olešná

Kolem břehu přehrady Olešná vede nová cyklostezka s asfaltobetonovým povrchem vhodným také pro in-line bruslaře. Cyklostezka je nyní ve výstavbě, poté bude dlouhá 4,5 km. Měla by být kompletně zpřístupněna v říjnu 2010. Nyní je v provozu pouze její část v délce 1,5 km.

Lyžařská a snowboardová škola Železná Ruda

Lyžařská škola JPK patří mezi největší subjekty v oblasti výuky lyžování a půjčování sportovních potřeb v ČR. Tyto služby poskytujeme již od roku 1991. Všichni naši instruktoři jsou školeni podle rakouské metodiky s garancí APUL - Asociace profesionálních učitelů lyžování.

Rybářská bašta U Zeleného Budžese

Nově otevřená rybářská bašta “U Zeleného Budžese” se nachází na konci obce Bělá pod Pradědem, Domašov u hlavního silničního tahu směrem na Červenohorské sedlo.

Luční bouda

Hotel Luční bouda leží v první zóně Krkonošského národního parku pouhé 4 km od Sněžky. Luční bouda je celoročně přístupná a otevřená. V létě roku 2005 byla na Luční boudě obnovena tradice pečení domácího pečiva.

Špindlerův Mlýn láká v létě na výhodné ceny milovníky přírody, sportu i relaxace

Špindlerův Mlýn je považován za nejatraktivnější lokalitu Krkonoš. Perla našich nejvyšších hor, jak bývá často toto malebné městečko nazýváno, neláká pouze milovníky zimních sportů. Je velmi oblíbenou destinací po všechna roční období a zejména v létě uspokojí úplně každého.

Masarykova chata na Šerlichu

Svojí polohou, dostupností i nadmořskou výškou je Šerlich ideálním výchozím místem k nejzajímavějším místům Orlických hor - na Velkou Deštnou, do národní přírodní rezervace Bukačka, k Šerlišskému mlýnu, dále na Sedloňovský černý kříž, nebo na Vrchmezí. V letní sezóně se zde sjíždí několik cyklobusů, v zimní sezóně pak několik linek pro běžkaře.

Lanová dráha na Komáří vížku

Dvousedačková lanovka s celoročním provozem vás dopraví z centra města Krupky na vrchol Komáří vížky, kde se v blízkosti stanice nachází Horský hotel Komáří vížka s vyhlídkovou restaurací. Lanová dráha na Komáří vížku je nejdelší sedačková lanovka bez mezistanice v České republice. Rozhledna Komáří Vížka je nejstarší rozhlednou Krušných hor.

ETC SPORT Janské Lázně

V létě pro vás máme připravenou půjčovnu horských kol, koloběžek, Stanley rider - F1, Bikeboard ... V případě zapůjčení sjezdové koloběžky si můžete zakoupit jízdenky na tři jízdy za cenu dvou na "Černohoský Express".

Wellness, relax, sport v té nejšiřší nabídce v srdci Krkonoš

Hledáte aktivní odpočinek, následný relax v příjemném prostředí moderního hotelu ummístěného v srdci Krkonoš? Harmony Club Hotel leží hned vedle bobové dráhy a monkey parku ve Špindlerově Mlýně a svoji polohou je ideální pro pěší tůry do Krkonošského národního parku. Nabídka služeb sportovního i wellness centra je tak široká, že se zde nebudete nudit ani chviličku.

Užijte si pobyt s překrásným výhledem na město a Jizerské hory

Hledáte pro sebe, svou rodinu i své čtyřnohé přátele místo k odpočinku k dovolené či k pouhé relaxaci pro načerpání nových sil? Pak je penzion Ayky v Jablonci to pravé.

Běžecký areál Lesná v Krušných Horách

Vychutnejte si pečlivou strojovou úpravu tratí v rovinatém terénu Leseňské pláně v 900 m nadmořské výšce. Na tratě skiareálu nastoupíte u objektu horského hotelu Lesná, kde se nachází komfortní bezplatné parkoviště.

Olomouc region Card

Hrady, zámky, muzea, zoologické zahrady celého Olomouckého kraje můžete zdarma objevovat s Olomouckou kartou. Již při návštěvě několika turistických cílů ušetříte více peněz, než kolik vás karta stála!

Cyklostezka Bečva

Doslova od horských pramenu do údolí se můžete vydat na kole díky ojedinělému projektu Cyklostezky Bečva, která je součástí tzv. První „cyklodálnice” C1. Od pramene Rožnovské nebo Vsetínské Bečvy až po její soutok s Moravou projedete více než 141 km po značené cyklotrase vinoucí se podél řeky Bečvy.

Pasohlávky – rekreační centrum na Novomlýnských nádržích

Na území především rekreační obce a v jejím blízkém okolí najdeme penziony, rekreační střediska a kempy. Pasohlávky jsou vyhledávaným cílem především letní rekreace s možností koupání v přehradě i pobřežních jezerech. V jihovýchodní části obce a na břehu vodní nádrže je Jacht klub. Od západního a východního okraje obce se rozprostírají rozlehlé ovocné sady.

KP CENA NASAVRK – JARNÍ FESTIVAL BĚHU 2008

Český běžecký pohár-odkaz Emila Zátopka. CKP CENA NASAVRK – JARNÍ FESTIVAL BĚHU 2008. 34. ročník mezinárodního silničního běhu na 15 km! , lidový běh na 1,5 km. Organizace: * JR RUNNING SPORT-intersport, OBEC Nasavrky, Hasičský sbor, Technické služby * FC Nasavrky, TJ Sokol, Skauti Nasavrky, Sidecar club, POLICIE a DOPRAVNÍ POLICIE ČR. 13. 4. 2008 v 10.00 hodin na náměstí v...

KP CENA NASAVRK – JARNÍ FESTIVAL BĚHU 2008

Český běžecký pohár-odkaz Emila Zátopka. CKP CENA NASAVRK – JARNÍ FESTIVAL BĚHU 2008. 34. ročník mezinárodního silničního běhu na 15 km! , lidový běh na 1,5 km. Organizace: * JR RUNNING SPORT-intersport, OBEC Nasavrky, Hasičský sbor, Technické služby * FC Nasavrky, TJ Sokol, Skauti Nasavrky, Sidecar club, POLICIE a DOPRAVNÍ POLICIE ČR. 13. 4. 2008 v 10.00 hodin na náměstí v...

Veselý kopec

Soubor lidových staveb jsou roubené usedlosti volně rozptýlené v původním krajinném prostředí, které sem byly přeneseny z oblasti Žďárských vrchů a Železných hor. První expozice byly zpřístupněny v roce 1972. Budovy dokumentují život a způsob hospodaření drobných rolníků od poloviny 19. do poloviny 20. století. Mezi nimi najdeme i lidové technické památky na vodní pohon (mlýn, olejna, pila, stupník na tříslo, varna povidel). Veselý Kopec pořádá množství návštěvnicky zajímavých programů, které...

Židovský hřbitov v Dřevíkově

Při průjezdu Železnými horami, nebo při cestě na nějaký výlet je možné odbočit z hlavní silnice, na chvíli zastavit a prohlédnout si židovský hřbitov v Dřevíkově. Dřevíkov totiž leží asi 2 km východně od Trhové Kamenice, která se nachází na významné silniční "tepně". Vzhledem ke své poloze je toto místo ideální k zastávce při nějaké delší cestě přes Železné hory. O kilometrech v případě tohoto výletu pochopitelně hovořit nelze, každopádně je to místo, které stojí za shlédnutí. . Auto necháme v...

Kde jsou Tři Bubny a proč do Kočí

Jedete-li z Chrudimi do Vysokého Mýta, první vesnice, kterou projíždíte je Kočí. U silnice neuvidíte nic zajímavého, ale při odbočení vpravo směrem na Slatiňany najdete 2 pěkná místa. Prvním z nich je velmi zajímavý a vzácný kostel v Kočí, druhým je vyvýšenina Tři Bubny odkud je nádherný výhled na Železné hory. O obci Kočí je první písemná zmínka už roku 1260, gotický kostel sv. Bartoloměje postavený roku 1397 P.a J. Lútkovými na náklad královny Žofie, manželky českého krále Václava IV. Je...

Velký přehled zřícenin hradů, tvrzí a zámků

Zříceniny hradů. Lichnice. Umístění: nad Třemošnicí. Dostupnost: celoročně, parkování pod hradem. Poznámka: největší hradní zřícenina v Železných horách. Oheb. Umístění: na ostrohu nad přehradou Seč. Dostupnost: celoročně, parkování za hrází, nebo v Ústupkách. Poznámka: nádherný výhled na přehradu Seč. Žumberk. Umístění: ve stejnojmenné obci. Dostupnost: celoročně, parkování na návsi u hradu. Poznámka: krásný výhled na východní část Železných hor. Rabštejn...

Lípa v Klokočově a skály Na pilce

(5 km, nenáročná trasa). Chcete-li navštívit tisíciletou lípu v Klokočově u sečské nádrže, určitě čekáte velký a starý strom. Ostatně výška 19 metrů, obvod kmene 888 cm a odhadované stáří okolo 1000 let mluví za vše. Ale až pohledem na ni zjistíte, jak moc stará tahle lípa je. Opravdová stařena mezi stromy. Co všechno už viděla? Jak dlouho už tu stojí? A jak dlouho tu ještě stát bude? "Tisíc skoro let přeletělo přes moji hlavu a jsouc nejstarší v království, mohu vypravovat o slávě...

3 rozhledny

Na území Železných hor se nacházejí pouze 3 rozhledny a 1 zřícenina vyhlídkové věže. Vzhledem k tomu, že hřbet Železných hor pozvolna klesá severně k Labi, je výhled tímto směrem nejlepší. Na závěr uvádím i 2 fotografie vyhlídkové věže na Chlumu, jednu historickou a jednu soudobou. Chrudimské sdružení Alteus se snaží znovu tuto stavbu obnovit, takže možná se dočkáme i čtvrté rozhledny v Železných horách. Rozhledna: Zuberský vrch. Nadmořská výška: 615 m.n.m. Výška vyhlídkové plošiny: 38...

Bílí jeleni a sup

Ideální výlet na nedělní odpoledne, pokud máte děti a venku je ještě hezky. V zámeckém parku ve Žlebech je totiž ukázková obůrka, ve které najdete nejen stádo bílých jelenů, a jakousi "mikrozoo", ale hlavně ukázku dravců a sokolnictví vůbec. Auto zaparkujte na parkovišti u zámku a vyražte do zámeckého parku. Sejděte k řece, přejděte most pod kterým je umělý vodopád a před sebou uvidíte už zmiňovanou obůrku. Návštěvníkům nabízí 3 "atrakce": stádo bílých jelenů, ukázky sokolnictví a miniaturní...