🌄 Archiv článků - Pohorka.info

Jeskyně Pekárna – pravěké sídliště lovců sobů

Na skalním ostrohu nad soutokem Říčky a Ochozského potoka se nachází známá archeologická lokalita, tunelovitá jeskyně Pekárna, proslulá nálezy pravěkých kamenných i kostěných nástrojů a hlavně rytin na kostech zvířat.

Hrad Svojanov ani v zimě nezavírá

Hrad Svojanov u Poličky patří bezesporu k nejpozoruhodnějším skvostům Pardubického kraje.

Do Zoo Zlín můžete vyrazit i na Štědrý den

Zpestřete si vánoční svátky procházkou po zasněžené Zoo ve Zlíně. Otevřeno bude na Štědrý den i na Silvestra.

Labský vodopád

Krkonoše jsou hlavní vodopádovou oblastí v České republice. Nachází se zde množství vodopádů, dosahují úctyhodných výšek. Díky čtvrtohornímu zalednění se v Krkonoších vyvinuly nejvyšší vodopády České republiky, které se někdy dokonce objevují v přehledech nejvyšších vodopádů Evropy.

Ledové sluje Národního parku Podyjí – nejdelší paledové jeskyně v ČR

Na strmém suťovém svahu Opuštěného meandru Dyje se nachází možství podzemních prostor, které vznikly skalním zřícením ortoruly. Díky specifickému mikroklimatu se v podzemí vytváří ledová výzdoba, která zde obvykle vytrvá až do pozdního léta.

Barevné ledopády Pulčínských skal

Ledový poklad v podobě několikametrových oranžových ledopádů, můžete objevit v Javorníkách. Přírodní útvar je současně také botanickou raritou – led totiž obarvuje sněžná řasa.

Ledová jeskyně u Naděje – největší česká ledová jeskyně

Puklinová pseudokrasová jeskyně, jediná svého druhu v České republice, v níž led vydrží po celý rok, se nachází na severní návětrné straně Suchého vrchu v CHKO Lužické hory nedaleko osady Hamr u Naděje.

Brtnické ledopády – barevný zázrak Českého Švýcarska

Pokud vás láká dobrodružství v zimní krajině a neodradí vás prodírání se sněhovými závějemi, vyrazte k unikátním ledopádům nedaleko obce Brtnice. Čeká vás tu opravdový zážitek v podobě barevných kaskád z ledu, které v jiném ročním období neuvidíte.

Zámek Vizovice vystavuje anděly i betlémy

Zámek Vizovice na Zlínsku se na vánoční svátky mimořádné otevírá. V těchto dnech se tu můžete svátečně naladit při prohlídce ojedinělé výstavy andělů. Ve čtvrtek se přidá výstava betlémů. Otevřeno bude i na Štědrý den.

Zámek Vizovice vystavuje anděly i betlémy

Zámek Vizovice na Zlínsku se na vánoční svátky mimořádné otevírá. V těchto dnech se tu můžete svátečně naladit při prohlídce ojedinělé výstavy andělů. Ve čtvrtek se přidá výstava betlémů. Otevřeno bude i na Štědrý den.

Rozsvícený památný buk v oboře Hvězda je raritou

Až do Tří králů je vždy po setmění osvícen památný buk. Za tímto jedinečným zážitkem je možné se vypravit do obory Hvězda, která leží na Praze 6.

Rozsvícený památný buk v oboře Hvězda je raritou

Až do Tří králů je vždy po setmění osvícen památný buk. Za tímto jedinečným zážitkem je možné se vypravit do obory Hvězda, která leží na Praze 6.

Útrpný Loket a zkaměnělý Honza

Město Loket má takzvaný mluvící znak, ozbrojenou ruku ohnutou v lokti. Byla to silná paže, která chránila tento kraj. Hrad byl vystavěn jako pohraniční pevnost proti německým osadníkům, kteří pronikali na naše území. Do města se dá jít nádherným údolím Ohře z Doubí u Karlových Varů.

Útrpný Loket a zkaměnělý Honza

Město Loket má takzvaný mluvící znak, ozbrojenou ruku ohnutou v lokti. Byla to silná paže, která chránila tento kraj. Hrad byl vystavěn jako pohraniční pevnost proti německým osadníkům, kteří pronikali na naše území. Do města se dá jít nádherným údolím Ohře z Doubí u Karlových Varů.

Sjezdovka v Javorníku je sice „placka“, ale rodiny s dětmi se na ní vyřádí

Dvě tisícovky lidí si našly o víkendu cestu na Javorník, do místa nedaleko Liberce, kde někteří z nich nikdy předtím nebyli. Doposud totiž neměli důvod. Teď chce ale kopec, na němž kdysi stál obří dřevěný sud, přitáhnout návštěvníky do lyžařského areálu. A během uplynulých tří dní se mu to opravdu podařilo.

Jeskyně Víl – ledová jeskyně v národním parku České Švýcarsko

Víte jak se dostanete z přítomnosti rovnou do pohádky? Nedaleko Kyjova v Křinickém údolí se nachází skalní převis s podzemními prostorami ve kterých zima každoročně vykouzlí čarokrásnou ledovou výzdobu.

Kostel sv. Jakuba v Kutné Hoře

Chrám je nejstarším z kutnohorských kostelů. S jeho stavbou se začalo po roce 1330. Až do 17. století se kostelu přezdívalo Vysoký, podle jeho věže.

Kamenná kašna v Kutné Hoře

Krásná a mohutná kašna uprostřed malého náměstíčka je jedním ze symbolů Kutné Hory. Kvůli narušení pramenů důlní činností musela být voda přiváděna do města ze vzdálených míst. Kamenná kašna sloužila jako rezervoár vzácné pitné vody až do roku 1890.

S kamerou na cestách: Na Blovicko za hradními a zámeckými perlami

Jeden hrad a dva zámky budou v hlavní roli při putování Blovickem, oblastí ležící jihovýchodně od Plzně. Cílové stanice této cesty ovšem nebudou tři, ale čtyři. Na území sousedního Rokycanska totiž navštívíme skvost výrazně nepodobný třem předchozím, přesto rovněž perlu – vodní hamr.

Kubova Huť

V šumavské osadě pod vrchem Boubínem se v minulosti vyrábělo sklo. S rozvojem průmyslu vznikla v obci železnice, jejíž zastávka je nejvýše položenou stanicí České republiky. Dnes je Kubova huť ideálním místem pro zimní i letní rekreaci.

Zimní pohádka vládne na českých horách, lyžařské podmínky jsou ideální

Ladovská zima vládne na českých svazích. Silné sněžení vykouzlilo na horách ideální podmínky pro lyžaře i běžkaře. Otevřena jsou všechna velká lyžařská střediska. O víkendu se rozjedou vleky i na menších svazích. Na sjezdovkách v Krkonoších a Orlických horách leží až 1,5 metru sněhu, desítky centimetrů prašanu připadly v Krušných horách.

Kostel Všech Svatých v Sedlištích

Dřevěný roubený kostel byl poprvé zmíněn v roce 1447. Nynější podoba kostela pochází ze 17. století. K zachováni objektu a jeho areálu bylo ve Frýdku – Místku dne 24. dubna 1981 vyhlášeno ochranné pásmo. Kostel patří k nejcennějším dřevěným sakrálním památkám v republice.

Kostel sv. Martina v Žárové

Renesanční roubený dřevěný kostel sv. Martina v centru obce Žárová ležící 4 km severozápadně od Velkých Losin. Kostelík je výjimečný svou autenticitou, nenarušenou pozdějšími přestavbami a úpravami.

Městečko pod Radhoštěm

Novou expozici s názvem Městečko pod Radhoštěm připravilo Valašské muzeum v přírodě v Rožnově pod Radhoštěm.

Ski areál Razula zahajuje lyžařskou sezónu

Pokud nechcete "zlatý" víkend strávit fádním nakupováním a uklízením, vyrazte na čerstvý horský vzduch - na zahájení lyžařské sezóny do Ski areálu Razula ve Velkých Karlovicích. Na hlavní sjezdovce si po oba dny zajezdíte za polovic.

Kostel sv. Mořice v Olomouci

Kostel svatého Mořice je pozdně gotický trojlodní kostel s křížovou klenbou. Kostel má dvě nesymetrické hranolové věže a největší varhany ve střední Evropě, pocházející z roku 1745.

Kostel sv. Mikuláše Znojmo

Výrazná znojemská dominanta zasvěcena patronu kupců a hojnosti, vás štědře odmění nejen svou krásou, ale i půvabným výhledem na Znojemskou přehradu.

Na zlínském lyžařském svahu se v sobotu otevře dětský park

Lyžařský areál ve Zlíně se v sobotu 18. prosince rozšíří o další novinku. Přibyde tu nový dětský park.

Dřevěný kostel sv. Michaela Archanděla v Řepištích

Dřevěný jednolodní kostel se stěnami pokrytými šindelem na kamenné podezdívce je zapsán na seznamu nemovitých kulturních památek a patří do souboru slezských dřevěných kostelů.

Kostel sv. Havla v Poříčí nad Sázavou

Kostel sv. Havla leží na samém břehu řeky Sázavy. Podle odborníků byl postaven asi ve 12. století v románském slohu z pískovcových kvádrů.

Kostel narození Panny Marie ve Strašíně

Kostel v románském slohu zde byl vybudován kolem poloviny 13. století a později prošel gotickou přestavbou. Dnešní barokní podobu získal v letech 1736 – 1739. V této době se stal Strašín významným poutním místem, jehož význam upadl až po druhé světové válce.

Poutní kostel v Dubu nad Moravou

V Dubu nad Moravou, jen 10 km jižně od Olomouce, byl v polovině 18. století vybudován areál, jehož dominantou je poutní kostel Očišťování Panny Marie. Jde o nádherný vrcholně barokní chrám se dvěma 59 metrů vysokými věžemi.

Mlýnská kolonáda v Karlových Varech

Kolonády v Karlových Varech byly budovány za účelem spojení pití vody přímo u pramene s klidnými procházkami. Slouží také jako ochrana před nepříznivým počasím. Největší kolonáda Karlových Varů v sobě ukrývá pět minerálních pramenů.

Tipy na víkend: Betlémské světlo, trhy, levnější vstupy do zoo i na sjezdovky

Na sjezdovkách rychle přibývá sníh a vlekaři začínají hlavní sezónu, přesto se můžete v areálu Razula těšit na poloviční ceny permanentek. Stejně láká Zoo Liberec na levné víkendové vstupné. Kromě adventních koncertů a trhů se o víkendu začne po Česku šířit Betlémské světlo.

Skipark Červená Voda

Nejdelší sjezdovku Orlických hor najdete v lyžařském areálu v Červené Vodě, který je v provozu od zimní sezóny 2010/2011. Sjezdová trať Mlýnice červená nabízí kompletní zázemí pro lyžaře včetně půjčovny, servisu a sociálního zařízení.

Kaple sv. Kláry v Tróji

Drobná sakrální stavbička, barokní kaple sv. Kláry, stojí na vrcholu vinice nad trojským zámkem a tvoří tak nejvyšší dominantu této části Prahy, viditelnou z mnoha blízkých i dalekých míst.

Jezero Laka

Nejmenší a nejvýše položené jezero české části Šumavy bylo na dlouhou dobu veřejnosti nepřístupné. O to víc se vyplatí se k tomuto krásnému jezeru ledovcového původu podívat.

Chrám sv. Mikuláše v Lounech

Kostel sv. Mikuláše v Lounech, jedno z vrcholných děl české pozdní gotiky, je dominantou a chloubou města. Roku 1994 byl vyhlášen Národní kulturní památkou.

Ostrava se chystá na zahájení výstavy věnované Janu Lucemburskému

Již jen hodiny chybí do slavnostního otevření výjimečné a velkolepé ostravské výstavy o Janu Lucemburském (zahájena bude ve čtvrtek 16. prosince). Je věnována 700. výročí uzavření sňatku s Eliškou Přemyslovnou (1. záží 1310) a korunovaci Jana Lucemburského českým králem (7. února 1311).

Chrám sv. Mikuláše na Staroměstském náměstí

Kostel svatého Mikuláše byl postaven v období baroka mezi lety 1732–1737 stavitelem Kiliánem Ignácem Dientzenhoferem na místě vyhořelého románského kostela.

Kostel sv. Ambrože v Hradci Králové

Josef Gočár vytvořil projekt Sboru kněze Ambrože jako součást dílčí regulace školské čtvrti na Tylově nábřeží a Ulrichova náměstí, a to v trojúhelníkovém bloku mezi ulicemi Nerudovou a V Lipkách.

Hrad Pirkštejn

Hrad Pirkštejn založil Jindřich z Lipé v první polovině 14. století jako součást hradeb městečka Rataje nad Sázavou.

Mincmistrovský sklep v Brně

Sklepní komplex vybavený od roku 2010 expozicemi a instalacemi. Expozice připomíná dnes již téměř zapomenuté řemeslo ražby mincí v Brně a na Moravě.

Poznejte život někdejších zvěrokleštičů v bělokarpatské Komni

Pokud se při výletech za zimními radovánkami zatouláte do Bílých Karpat na slováckém moravsko-slovenském pomezí, nevynechejte cestou z lyžování obec Komňa. Je tu nově otevřeno ojedinělé muzeum, které přibližuje život zvěrokleštičů v druhé polovině 19. století.

OBRAZEM: Vyzkoušeli jsme nový moderní skiareál v Koutech nad Desnou

Nejmodernější tuzemský skiareál v Koutech nad Desnou přivítá první lyžaře již za deset dní. První šestisedačkovou lanovku v České republice ale MF DNES otestovala již nyní. Zážitek sice zkalilo počasí, přesto je jasné, že si nové místo k lyžování návštěvníci budou užívat.

Hrad Jenštejn

Zřícenina hradu s mohutnou válcovou věží zde stojí více jak 600 let. První písemná zmínka o tomto hradu pochází z roku 1341. Hrad je cenným dokladem české gotické architektury z období druhé poloviny 14. století, který patří mezi typické produkty stavební huti Václava IV.

Hrad a kostel Žulová

Kostel sv. Josefa byl postaven na místě původního hradu Frýdberk, který byl z velké části zničen Švédy. Hradní ruiny až na věž byly strženy a uvolnily tak místo kostelní lodi. Jediné co z hradu zbylo je věž, v jejímž přízemí byl prolámán prostor pro předsíň kostela.

Ochranáři otevřeli jeden krkonošský ledopád pro lezení na ledu

Krkonoše budou letos přívětivé pro milovníky adrenalinových a neobvyklých sportů. Po otevření tras pro skialpinisty nyní ochranáři oznámili, že jednu skálu v přísně chráněném Labském dole vyhradí pro legální lezení na ledu. Ochranáři zároveň budou zkoumat, zda lezení vadí přírodě.

Hartigovská zahrada

Hartigovská zahrada patří mezi jižní zahrady Pražského hradu. Leží jižně pod zahradou Na Valech. Najdete zde hudební pavilón a sochařskou výzdobu v podobě antických božstev.

Víkend s partou přátel ve Šluknově

V privátním a historickém hotýlku na severu Čech - ve Šluknově v srdci Evropy, v Českém Švýcarsku a objevujte jeho krásy.