🌄 Archiv článků - Pohorka.info

Umění Starého světa v Paláci Kinských

Stálá expozice umění Asie a starověkého Středomoří ze sbírek Národní galerie v Praze a Národního muzea.

Odpočinek v Českém Krumlově

Penzion U náměstí nabízí ubytování v historickém domě, který vznikl kolem roku 1530 jako přístavba k hlavní městské hradbě ze 13. století.

Užijte si Český Krumlov

Téměř 200 let starý dům, postavený rodem Schwarzenberků, byl v roce 2006 rekonstruován na penzion. Nabízí ideální ubytování pro hosty, kteří mají rádi pohodu a klid, včetně aktivit vhodných pro individuály i rodiny s dětmi.

Centrum Česká Kanada

Bezva zážitek - krásná dovolená pro vás a přátele! Rekreační areál Centrum Česká Kanada je umístěn v romantickém kraji hlubokých lesů, jezer, rybníků. Nabízíme vám ubytování v panenské přírodě lesnaté vrchoviny.

Ekocentrum v Oldřichově v Hájích

Přijďte navštívit náš areál, který je vstupní branou do Jizerských hor a využijte možnosti turistiky, cykloturistiky, in-line tratě, běžecké lyžování i sjezdové lyžování.

Kožane město - nové muzeum v obci Metylovice

Stálá muzejní expozice s výstavní síní v obci Metylovice, která se proslavila výrobou bičů a zpracováním kůže.

Naučná stezka a cyklostezka Po stopách českých králů

Součástí nově budované cyklostezky Po stopách českých králů na Berounsku, která spojuje Beroun s hrady Točník, Karlštejn a Nižbor, je i nová stejnojmenná naučná stezka, která informuje o historii těžby vápence, vzácných zvířatech nebo o zkamenělinách spojených s osobou badatele Joachima Barrande.

Viola - nový minerální pramen v Luhačovicích

Největší moravské lázně, proslavené nádhernou architekturou Dušana Jurkoviče, mají o jeden léčivý minerální pramen navíc.

Nugget Snowpunx Čihalka

V Olešnici v Orlických horách navštivte nově vybudovaný snowpark, ve kterém si mohou zajezdit jak začátečníci, tak ostřílení borci. Najdete tu řadu originálních, na našich horách jinde nevídaných překážek.

Lyžařský areál Pec pod Sněžkou

Pec pod Sněžkou je známá nejen jako výchozí bod na nejvyšší horu České republiky Sněžku, ale také jako aktivní horské středisko jak v létě, tak i v zimě. Lyžařský areál, který provozuje čtyřsedačkovou lanovku a 10 vleků, je největším v celé lokalitě. Využít zde můžete i nejdelší snowpark v Česku.

Sport, relaxace i dobrá česká kuchyně v Lovecké Mumlavě

Přijeďte si aktivně odpočinout do horského hotelu Lovecká Mumlava v Harrachově. Mimo restaurace s domácí kuchyní a sauny s fitcentrem je pro vás připravená řada zajímavých pobytových balíčků.

Zájezdní hostinec v obci Trnobrany

Bývalý zájezdní hostinec z 18.století jehož součástí je malá ekofarma nabízí vyjížďky na koních.

Hradní muzeum v areálu Hradu a zámku v Českém Krumlově

Od ledna 2011 je v areálu českokrumlovského hradu a zámku přístupné nové Hradní muzeum, které představuje exponáty ze zámeckých depozitářů a připomíná nejvýznamnější události, vztahující se k rožmberským, eggenberským a schwarzenberským vlastníkům krumlovského panství.

Sněžnice - zimní aktivita jinak

Pojďte si zkusit jiný pohyb v tichu zasněžené krajiny bez omezení. Poznejte zimní Beskydy na netradiční sněžné výpravě!

Brněnský orloj – mechanická nábojnice z africké žuly

Nový hodinový stroj je naprostým unikátem. Šestimetrová černá moderní časomíra z leštěné africké žuly, dovezené až z Jihoafrické republiky, má připomínat střelu.

Farmářské produkty z farmy na Vysočině

Prodej farmářských produktů z farmy, mléčné výrobky jsou z naší rodukce, ostatní máme od místních farmářů. V nabídce kromě mléčných produktů jsou uzeniny, jehněčí a hovězí maso.

Zimní krušnohorský pobyt na sněžnicích

Přijeďte strávit zimní pobyt na sněžnicích do krásné krušnohorské přírody.

Tank Power - nevšední zážitek ve vojenském stylu

Chcete uspořádat nezapomenutelný zážitek pro skupinu rodinu či přátel? Nebo jste členem nějakého oddílu,klubu, školní třídy a hledáte zajímavý tip na společný výlet? Pro vás všechny rádi připravíme a zrealizujeme program ušitý na míru.

Ski Luka nad Jihlavou

Lyžařské středisko s umělým osvětlením a zadněžováním. Skvěle si zalyžujete - jen 12 km od Jihlavy.

Exkurze do výroby foukaného skla

Pokud vás zajímá, jak vzniká křehká krása dekoračního skla, zavítejte do Železného Brodu, který je sklářskou výrobou proslulý. Ve firmě DT GLASS uvidíte, jak vzniká foukané sklo.

Výlet po obou stranách řeky Jizery

Tento nenáročný výlet je určen především milovníkům nádherné přírody, kteří si rádi užívají volnosti v člověkem neporušené krajině. Část trasy vede na území Polska a v místě, kde leží hranice s českou stranou se nachází jizerská oblast tmavé oblohy.

Krajinou Kladských rašelinišť

Nenáročná trasa, která vás provede samým srdcem Slavkovského lesa, krouží kolem tajuplné a tiché krajiny národní přírodní rezervace Kladské rašeliny. Cesta povede okolo alpských staveb v osadě Kladská, zamrzlých rybníků a Dlouhé stoky.

Dovolená v malebné vesnici Hlohovec

Dovolená pro rodiny s dětmi, krásná dovolená na kolech v Hlohovci. Okolí je protkané cyklistickými stezkami.

Svět Krušných hor

Nová stálá expozice lidového umění v chomutovském oblastním muzeu, zaměřená na dřevěné hračky a lidovou vánoční tvorbu z české a německé strany Krušných hor.

Posezení ve vinném sklípku

Vinný sklep Pod panskýma je skvělé místo posezení s přáteli a samozřejmě ochutnávky vín-degustace. Čeká na vás spolehlivý vinař s vynikajícími víny a pokrmy z jižní Moravy.

Po stopách prince Charlese do Hostětína v Bílých Karpatech

Když loni navštívil Českou republiku princ Charles, stálo mu za to zajet si na otočku z Prahy až na moravsko-slovenské pomezí, aby si prohlédl Hostětín, vesničku s 240 obyvateli v Bílých Karpatech. Vydejte se po Charlesových stopách poznat zdejší ekologické projekty, která z Hostětína udělaly pojem.

Eldorádo pro běžkaře jen 80 kilometrů od Prahy. To je Česká Sibiř

Síť udržovaných běžkařských stop, která má ambici konkurovat Jizerským nebo Krušným horám, se vlní na pomezí středních a jižních Čech. V blízkosti sportovního areálu Monínec nad Sedlecem-Prčicí se můžete při dostatku sněhu rozběhnout na lyžích do dálky stejně dobře jako v pohraničních pohořích.

Lyžařská škola ve Velkých Karlovicích

Prožijte s námi dny své dovolené v zasněžených Velkých Karlovicích na Valašsku a odpočiňte si od každodenních starostí. Rádi se s vámi podělíme o naše dovednosti i naší radosti ze života.

Zikmund zněl na Nový rok Prahou

Ochránce země české, zvon Zikmund, zněl Prahou na Nový rok spolu se svými bratry Václavem, Janem a Josefem. Ti se činí každý den, Zikmund jen při státních svátcích. Jako největší zvon v Čechách se stal národním symbolem.

Novoroční provětrání ve skalách v Tisé

Po bouřlivé silvestrovské noci je nejlepší si provětrat organismus, i když to hlava ani tělo zrovna neberou. Jít sportovat je pro mnohé sebevražda, ale procházka udělá divy. Nabízíme vám malý výlet do skalního města v Tisé nedaleko Ústí nad Labem.

Po stopách Jizerské 50 na běžkách

Zkrácenou verzi slavného závodu zvládnou i rekreační běžkaři. Projedete se krásnou přírodou Jizerských hor a prověříte svou fyzickou kondici.

S kamerou na cestách: Blatenskem čili krajinou zámků a tisíců rybníků

Malou parafrází na slogan charakterizující Finsko jsme si vypomohli v případě malebného území na jihu Čech. Blatensko své návštěvníky vskutku vítá spoustou rybníků – a také řadou přitažlivých zámeckých objektů. Na dva se dnes podíváme.

Poslední letošní den ve znamení výletu za Máchovým Májem

Ještě než začnete hodovat, veselit se a napájet se alkoholem, házet petardy a zapalovat světlice, byste co nejvíce vyplašili zvířata, vyrazte na poslední letošní výlet. V Jiřetíně pod Jedlovou se natáčel Máchův Máj, vypotíte tu pár kalorií.

Unikátní horký kopec Boreč vás v minus 20 zahřeje lépe než slivovice

Unikát české přírody, "sopka", která v zimě kouří a hřeje, předvádí právě teď, kdy venku mrzne, až praští, své tajemné divadlo. Vrch Boreč v Českém středohoří u Lovosic patří k populárním esoterickým místům v Čechách.

Bruslaři na Lipno! V rekordním termínu tu právě začíná sezona

Správci ledové dráhy začali připravovat zhruba pětikilometrový okruh pro bruslení v Lipně nad Vltavou. Díky silným mrazům led zesílil na 18 – 20 cm, což umožnilo strojům s pluhy vyjet na zamrzlé Lipno.

Hrad a zámek ve Stráži nad Nežárkou

Expozice ve Stráži nad Nežárkou je věnována významné operní pěvkyni Emě Destinové, která zde prožila část svého života. Zároveň je místem konání koncertního programu "Zámek plný hudby".

Ajeto Glass Lindava

Poznejte práci sklářů opravdu zblízka ve sklárně Ajeto v Lindavě u Cvikova.

Západočeská galerie v Plzni

Západočeská galerie v Plzni patří k významným galerijní institucím. Její sbírky pokrývají období od 14. století po současnost a vedle jednotlivých špičkových děl obsahují kvalitní soubory umění 19. století, umění přelomu století a české moderny, zahrnující zvláště hodnotnou sbírku kubismu.

Tipy na víkend: Loučení se starým rokem, otužilci v Bečvě a exkurze na letišti

O víkendu se můžete vydat na české hory, které lákají na dobré sněhové podmínky. Navíc se konají světelné závody i sjezdy jako rozloučení se starým rokem. Otužilci se sejdou na březích Bečvy a Jistebnice. O víkendu bude veřejnosti také otevřeno pražské letiště a jaderná elektrárna Dukovany.

Kurzy znakové řeči pro batolata

Znaková řeč pro slyšící batolata je snadný a přirozený způsob jak se domluvit se svým děťátkem ještě před tím, než je schopné používat slova. Naučte se znakovou řeč s námi. Nabízíme dvouhodinové až šestitýdenní kurzy pro děti a rodiče.

Rybolov Panský rybník

Tento soukromý revír nabízí rybářům nadstandartní zarybnění se zaměřením na lov trofejních ryb a nadstadartními službami spojené s rybolovem.

Kurzy aranžování květin

Základy aranžování květin, péče o řezané květiny, tvorba květinové aranže, kytice a svatební kytice, kterou si odnesou účastníci domů.

Na běžkách kousek za Prahou a přitom jako na horách

Na běžky ani na sjezdovky nemusíte jezdit z hlavního města až do hor. Třicet kilometrů jihovýchodně od Prahy najdete terény pro běžkařskou klasiku i backcountry a hned vedle i malou sjezdovku. Do Mnichovic a Voděradských bučin přitom dojedete i příměstskou dopravou.

Ski areál Mladkov-Petrovičky má dvě sjezdovky, na své si přijdou i běžkaři

Všech patnáct ski areálů Pardubického kraje je v provozu - sněhu mají kolem 50 centimetrů. Patří mezi ně i Ski areál Mladkov-Petrovičky, který leží na hranicích s Polskem, uprostřed cesty mezi Žamberkem a Králíky.

Do Velkých Karlovic na Štěpána opět začne jezdit skibus

Také v letošním roce mohou „nemotorizovaní“ zájemci o lyžování ve Velkých Karlovicích využít skibus, který je dopraví napříč Zlínským krajem až do cílové stanice u karlovického Ski areálu Razula. Zahájí provoz 26. prosince a bude jezdit vždy v sobotu a neděli do konce února, s výjimkou 1. ledna.

Vánoční tipy na výlety: Otužilci ve Vltavě, půlnoční mše, vánoční dárky v zoo

Vánoční svátky se ponesou ve znamení koled, živých betlémů a půlnočních mší. V Praze se uskuteční závod otužilců, kteří se pokusí přeplavat Vltavu. Na Štědrý den se vypravte do zoologických zahrad v Děčíně, Praze, Olomouci a Zlíně, kde připravili levnější vstupné i zábavné programy. V Brně se můžete vydat do mincmistrovského sklepa, na zámku Loučeň vás přenesou o stovky let do minulosti a v Uherském Hradišti se vykoupete v novém akvaparku.

Veřejné hřiště Na Františku

V zimě oblíbené kluziště, v létě hřiště s umělou trávou. Sportovní areál v centru Prahy nabízí sportovní vyžití jak široké veřejnosti, tak i školám a ostatním institucím.

Dýmající vrch Boreč – místo, které nikdy nezamrzá

Z vrcholu kopce Boreč stoupá i v krutých mrazech teplá pára. Teplotní rozdíl mezi unikajícím vzduchem a okolím bývá až 16 stupňů, takže se v okolí puklin s unikajícím vzduchem neudrží sníh. Teplé mikroklima vyhovuje teplomilným rostlinám které nesnášejí teploty pod nulou.

Petrova skála u Spálova

Drsný zapomenutý kraj Oderských vrchů vyhledávají hlavně ti, kteří milují romantickou, kouzelnou přírodu, ticho a klid. V okolí vesnice Spálov se nachází staré břidličné štoly, které zima každoročně vyzdobí ledovými krápníky.

Jeskyně Pekárna – pravěké sídliště lovců sobů

Na skalním ostrohu nad soutokem Říčky a Ochozského potoka se nachází známá archeologická lokalita, tunelovitá jeskyně Pekárna, proslulá nálezy pravěkých kamenných i kostěných nástrojů a hlavně rytin na kostech zvířat.