🌄 Archiv článků - Pohorka.info

Lezení na ledopádech v Krkonošském národním parku

Pokud patříte k milovníkům horolezení, nenechte si ujít zimní variantu tohoto sportu, a to lezení po ledopádech, kterou lze v Krkonoších provozovat zcela legálně na pravém břehu Labe u konce upravované běžecké cesty Buď fit.

Golf Ostravice

Mezi dvěma nejvyššími horami Beskyd, Lysou horou a Smrkem, na úpatí hory Žár v obci Ostravice se nachází moderní sportovní areál, který se využívá pro golf i běžecké lyžování.

Zámek Plumlov

Zámek se nachází v rekreační oblasti Plumovská přehrada, nad kempem Žralok. Pořádá řadu akcí - prohlídky zámku, výstavy, koncerty hudebních skupin a jiné kulturní akce. V zámku je také pohádkové sklepení a dokonce fitness centrum.

Dům umění v Ostravě

Budova Domu umění z roku 1926 dnes patří mezi skvosty ostravské moderní architektury. Kvalitou sbírek se Galerie výtvarného umění v Ostravě přiřazuje k pětici nejvýznamnějších sbírkotvorných institucí v České republice.

Dřevěný krytý most v Černvíru

V Černvíru u Tišnova, poblíž hradu Pernštejn, najdete nejstarší krytou dřevěnou lávku na Moravě.

Věk lovců mamutů v Dolních Věstonicích

Archeologická expozice podává přehled poznatků o archeologických lokalitách ze starší doby kamenné, které byly zkoumány v katastrech Dolních Věstonic a sousedního Pavlova. Systematické výzkumy tu prováděl Dr. Karel Absolón, který nalezl jedinečnou Věstonickou Venuši, sošku ženy z pálené hlíny.

Borůvkové knedlíky a Sněžka jen pro nás. Výstup na nejvyšší horu Česka

Sněžka fascinuje turisty v Krkonoších od doby, kdy na ní slezský šlechtic Kryštof Leopold Schaffgotsch nechal v 17. století vybudovat kapli a zasvětil ji sv. Vavřinci. Dostat se na ni lze buď z Polska, nebo z Česka. My jsme si vyšlápli tou nejméně obvyklou cestou, po turistické značce od dolní stanice lanovky v Peci.

Čertovo jezero

Pověstmi opředené Čertovo jezero ledovcového původu leží na jihovýchodním svahu Jezerní hory, poblíž Železné Rudy. Jako jediné ze šumavských jezer náleží k povodí Dunaje.

Čertova stěna – Kamenné moře

Čertova stěna je jednou z nejznámějších a nejnavštěvovanějších skalních lokalit v jižních Čechách. Na rozloze přibližně 10 ha se nad hlubokým údolím Vltavy prostírá divoký skalní sráz posetý chaoticky nakupenými žulovými balvany.

Břevnovský klášter

Tento první mužský benediktinský klášter v Čechách, ležící na polovině cesty mezi Pražským hradem a Bílou horou, založili 14.1. 993 pražský biskup Vojtěch a český kníže Boleslav II. Podle legendy se název kláštera odvozuje podle břevna, které leželo ve studánce, u níž se Boleslav s Vojtěchem setkali.

Botanická zahrada Tábor

Máte rádi květiny, stromy, keře? Pokud ano, zastavte se ve velmi pěkné botanické zahradě na jihu Čech, v husitském městě Tábor.

Bazilika sv. Jiří

Románská trojlodní bazilika sv. Jiří na Pražském hradě je nejstarší dochovanou sakrální stavbou v Praze. Její bílé věže z pečlivě opracovaných opukových kvádrů výrazně zasahují do siluety hradního komplexu. V hlavní lodi jsou umístěny náhrobky členů knížecího rodu Přemyslovců.

Kde už si teď v Česku zalyžujete. Přehled otevřených sjezdovek a vleků

Nedočkaví lyžaři mohou na české svahy vyrazit už teď. Lyžuje se na Horních Mísečkách a na 1,4 km dlouhé sjezdovce Anděl na Černé hoře v Krkonoších. Ve čtvrtek ráno by měl začít provoz na dlouhé sjezdovce Ford Černohorská na Černé Hoře. V pátek pak spustí hned dvě ze tří lanovek na Lipně na Šumavě.

První běžkařská trasa v Chřibech

Chřiby, jedna z nejkrásnějších přírodních oblastí, láká turisty k návštěvě také v zimě. Díky úsilí Lesů ČR totiž v tomto ojediněle půvabném místě vznikla vůbec první vyznačená lyžařská běžecká trasa.

Naučná stezka po varnsdorfských stromech

Častými zastávkami výletníků jsou kromě klasických historických památek i památky přírodní. Mezi nimi vynikají památné stromy, ale i stromy, které svou krásou i mohutností upoutávají pozornost kolemjdoucích. Město Varnsdorf nabízí hned několik takovýchto stromů a novou naučnou stezku.

Jindřišská věž s vyhlídkou, restaurací i muzeem

Gotická Jindřišská věž stojí u kostela sv. Jindřicha a Kunhuty v Jindřišské ulici v Praze jako samostatná zvonice po vzoru italských campanill. Byla postavena v letech 1472 až 76 a patřila i s celým okolím řádu křižovníků s červenou hvězdou. Přijďte si prohlédnout desetipatrovou Jindřišskou věž s výtahem, kde každé patro má své tajemtví.

Češi objevují Kaunertal. Na nejmladším tyrolském ledovci se lyžuje bez front

Kaunertal patřil u některých Čechů donedávna k méně oblíbeným rakouským ledovcům. Je údajně moc daleko, nabízí menší možnosti ubytování a lyžařská oblast není až tak velká. Řekli jsme si, že ho právě proto vyzkoušíme a porovnáme všechna pro a proti. Výsledek nakonec není vůbec špatný.

MENDL-SKI Břestek

Lyžařský areál MENDL-SKI Břestek se nachází v nadmořské výšce 340 m v blízkosti chatové oblasti za obcí Břestek u Buchlovic. Místní sjezdovka je dostatečně široká s mírným sklonem, a je tak vhodná především pro začátečníky, mírně pokročilé lyžaře, seniory a děti.

Běžkařská trasa v Chřibech

V Chřibech, přírodní oblasti Zlínského a Jihomoravského kraje, je od zimní sezóny 2010/2011 k dispozici nová vyznačená lyžařská běžecká trasa.

Pojďte na Valdek, než zapadne sněhem

Jenom rozvaliny na hranicích vojenského újezdu Jince v brdských lesích zbyly z kdysi mocného hradu pánů z Valdeka. O víkendech se do vyhrazených částí může a návštěva romantické rozvaliny stojí za trochu šlapací námahy. Můžete vyrazit i na kole, jsou tu cyklostezky.

Dominantní Ještěd s hotelem a krásným rozhledem

Vydejte se na výlet na vrchol Ještědského hřbetu (1012 m) kde stojí slavný horský hotel s vysílačem Ještěd. Těsně pod vrcholem je horní stanice kabinové lanovky z Horního Hanychova. Věž byla oceněna mezinárodní architektonickou cenou a nabízí jedinečný pohled na Liberec a do okolí.

Za historií hory Říp

Čedicová kupa hory Říp (456 m n. M.), památné místo české historie, je zdaleka viditelná hora cca 5 km od Roudnice nad Labem. Na vrcholu stojí známá románská rotunda sv. Jiří.

Jihočeská perla hrad Nové Hrady

Historický hrad z 13. století vítá své návštěvníky v obci Nové Hrady u Českých Budějovic. V současné době hrad nabízí dvě prohlídkové trasy. Expozice připomíná historii rodu Buquoyů od příchodu zakladatele rodové větve v Čechách Karla Bonaventury Buquoye až po výstavbu nového zámku na předměstí Nových Hradů a založení přírodně krajinářského parku v Tereziině údolí.

Náchodský zámek v závěru listopadu pozve veřejnost na advent

Pod renesančním zámkem vršku kulatého ze strany jedné a pod Jiráskovou turistickou chatou na vršku druhém, Dobrošovem, leží Náchod. V příhraničním městě se odehrával děj Zbabělců, nejznámějšího románu spisovatele Josefa Škvoreckého, Náchod ale v jeho dílech vystupuje jako Kostelec.

Rozvoj dětí ve školce Babyboom na Palmovce

Jedním z hlavních zaměření centra je pomoci dítěti, aby se adaptovalo na neustále se měnící podmínky okolního prostředí. Dětem se otevírá svět nových vztahů, učí se pravidlům života ve skupině a ve společnosti.

Rybářská cyklotrasa Vodňany

Cyklotrasu s rybářskou tematikou si můžete projet kde jinde než v jižních Čechách. Turistická trasa má začátek ve městě Vodňany, vede českobudějovickou pánví kolem několika rybníků a končí opět ve Vodňanech. Okruh má celkovou délku cca 20 km a jsou na něm rozmístěny informační tabule, které seznamují s rybníky a některými mlýny na trase.

S kamerou na cestách: Rytířský sál a další skvosty zámku v Nelahozevsi

Když se řekne Nelahozeves, každý spíše než obec severně od Kralup nad Vltavou automaticky v mysli nalezne skladatele Antonína Dvořáka respektive jeho rodný dům – a zároveň i zámek. Oba objekty na sebe pohlížejí docela zblízka.

Lyžařské království pro děti aneb výuka lyžování hrou

Nevíte jak na to? Jste na své ratolesti krátcí? Svěřte je do rukou dětské školky a vaše děti se zde nejen naučí lyžovat, ale také se dobře pobaví. Vy si můžete jít v klidu zalyžovat a přenechat veškeré starosti nám.

Černé jezero

Podniknout výlet k Černému jezeru by měl každý, kdo se ocitne v krásném prostředí Šumavy. Největší české ledovcové jezero totiž poskytuje jeden z nejhezčích zážitků při toulání se přírodou.

Strašín – tajemné místo na Šumavě plné záhad

V nádherné šumavské krajině pod Javorníkem, asi 15 kilometrů od Sušice, se rozprostírá malá obec Strašín se svojí dominantou – tajemným, původně románsko-gotickým kostelem Narození Panny Marie.

Modelový Svět v Brně

Obdivovat obří železniční kolejiště se 40 vláčky, ale i další zajímavosti v malém měřítku můžete v Modelovém Světě v Brně. Prohlédnete si tak modelové kolejiště s asi půl kilometrem kolejí, 140 výhybkami a 1500 postavičkami. S rozlohou 60 m² se jedná o největší trvale vystavené kolejiště na Moravě.

Zámek a barokní most v Náměšti nad Oslavou

Město Náměšť nad Oslavou se rozkládá po obou březích řeky Oslavy. Větší část města leží na pravém břehu, menší část s renesančním zámkem leží na břehu levém. Oba břehy jsou spojeny barokním kamenným mostem, který je ozdoben dvaceti barokními sochami.

Stezka Karolíny Světlé

Stezka známé spisovatelky vede okolím Podještědí s výhledem na Máchův kraj.

Věž sv. Ducha v Telči

Pozdně románská věž z první poloviny 13. století je nejstarší dochovanou stavební památkou města. Původně byla postavena jako strážná věž při kostele sv. Ducha v sídle královského správce.

Rozhledna Oslednice

Mít tak pohádkovou Telč jako na dlani a moci spočítat všechny ty pestrobarevné domečky! I to se může stát skutečností na samotném okraji města z vyhlídkové věže Oslednice.

Z věže hradu Zvířetice uvidíte všechny barvy podzimu

Procházkou se moc neunavíte, ti pohodlnější mohou vyjet na parkoviště ke hradu. Ruiny Zvířetic u Bakova nad Jizerou za návštěvu rozhodně stojí. Moc lidí tu asi nepotkáte, tak si můžete v klidu vychutnat zemitou vůni tlejícího listí. Z okolních lesů na vaše chřípí útočí neustále.

Království Nebeské vás zavede do ráje cykloturistiky, turistiky a lyžování

Nově postavené apartmá, které se nachází na jedinečném místě v obci Horní Bečva - Beskydy 1 km nad centrem obce. Svou pozicí poskytuje jeden z nejkrásnějších výhledů na panorama srdce Beskyd. Ideální místo pro pro rodiny s dětmi, odpočinek, sport nebo romantický pobyt.

Skryjská jezírka

Skryjská jezírka jsou dvě malá jezírka nedaleko obce Skryje. Leží v nadmořské výšce 270 m, vzdálená od sebe jen několik metrů. Každé z nich měří přibližně 30 m a zaujímá plochu asi 150 m². Jedná se o chráněnou přírodní památku.

Za tradicí šumavského skla do Lenory

Obec Lenora se nachází v údolí Teplé Vltavy na Šumavě asi 15 km jižně od města Vimperk. Vznikla v roce 1834 jako osada kolem nové sklářské huti. Tradici sklářského umění, které bylo známé po celé Evropě, připomíná expozice historického skla v místním sklářském muzeu.

Krytý dřevěný most Rechle u Lenory

Na konci obce Lenora směrem na Volary, stojí pod silnicí unikátní krytá dřevěná lávka z roku 1870 spojující břehy Teplé Vltavy.

Procházka okolo Vydry – nejkrásnější trasou Šumavy i s kočárkem

Jedna z nejkrásnějších tras Šumavskou přírodou je naučná stezka Povydří vedoucí z osady Antýgl do Čeňkovy Pily. Kdo nikdy nešel kaňonem říčky Vydry, ten jako by snad na Šumavě ani nebyl!.

Skialpinistické trasy okolím Peci pod Sněžkou

Pro vyznavače skialpinismu, telemarku či snowboardingu připravila Správa KRNAP ve spolupráci s Českou asociací horských vůdců (ČAHV) a Horskou službou osm nových skialpinistických tras, které vedou jak po turistických značených cestách, tak také mimo ně. Předejít tak můžete komplikacím při zakázaném vstupu na některá území Krkonošského národního parku.

Skialpinistické trasy okolím Rokytnice nad Jizerou

Pro vyznavače skialpinismu, telemarku či snowboardingu připravila Správa KRNAP ve spolupráci s Českou asociací horských vůdců (ČAHV) a Horskou službou osm nových skialpinistických tras, které vedou jak po turistických značených cestách, tak také mimo ně. Předejít tak můžete komplikacím při zakázaném vstupu na některá území Krkonošského národního parku.

Jízda na koni a turistika v oblasti Rychlebské vrchy

Zázemí penzionu v oblasti vhodné pro pěší turistiku a jízdu na koni. Zajímavé výlety do blízkého okolí. Cílem může být Karlova Studánka, Priessnitzovy léčebné lázně, nejvyšší vrchol Jeseníků Praděd, Nyská jezera vhodná pro veškeré vodní sporty.

Skialpinistické trasy okolím Špindlerova Mlýna

Pro vyznavače skialpinismu, telemarku či snowboardingu připravila Správa KRNAP ve spolupráci s Českou asociací horských vůdců (ČAHV) a Horskou službou osm nových skialpinistických tras, které vedou jak po turistických značených cestách, tak také mimo ně. Předejít tak můžete komplikacím při zakázaném vstupu na některá území Krkonošského národního parku.

1.České muzeum motocyklů a automobilová galerie Lesná u Znojma

Unikátní výstavní a rekreační areál s rozsáhlou expozicí historických motocyklů, sidecarů, automobilů a technických zajímavostí. Výstavná areál pro historická vozidla a rekreační komplex se širokou nabídkou ubytovacích služeb nedaleko Znojma.

Automuzeum Praga

Automuzeum Praga je uváděno ve všech seznamech světových muzeí a je hodnoceno kulturní komisí UNESCO jako třetí největší značková sbírka na světě, která svým rozsahem překračuje rámec České republiky a je obrazem naší slavné historie, kterou se tímto podařilo uchovat pro další generace.

18. 11. 2010, 14:51 · Kudy z nudy · Česká Republika · Automuzeum Praga

Průvodci divočinou v Národním parku Šumava

Toužili jste navštívit zakázaná místa národního parku a zažít na vlastní kůži túru pravou šumavskou divočinou? Za poznáním „šumavské divočiny“ vás vezmou místní vyškolení průvodci.

Vodohospodářská stezka u Vírské přehrady

Hlavním mottem stezky v mikroregionu Bystřicko je ochrana a využití vodního bohatství. Stezka vychází z obce Dalečín překrásným údolím podél řeky Svratku po pravém břehu vodárenské nádrže Vír až do obce Švařec. Na šestnácti kilometrech trasy si užijete zachovalé přírody a krásných výhledů.