🌄 Archiv článků - Pohorka.info

Kemp Landek

Nové ubytování s dalšími službami najdete v kempu Landek park v areálu Hornického muzea v Ostravě-Petřkovicích.

Čokoládovna Troubelice

Rodinná výrobna pravé čokolády na Hané – Čokoládovna Troubelice.

Vyhlídka Švýcárna v Lužických horách

Nově otevřená vyhlídka se nachází nad malou obcí Drnovec na jihovýchodním skalnatém výběžku kopce Zelený vrch. Dominantou této vyhlídky je překrásný výhled k jihu na rozlehlou krajinu a kopce Českolipska.

Na Špilberku ožila historie brněnských hospod

Do historie brněnských hospod a pivovarů zavede návštěvníky nová expozice Žít pivo. Před letní turistickou sezónou ji otevřelo Muzeum města Brna na hradě Špilberk. K atrakcím patří rekonstrukce prvorepublikové restaurace i té z dob socialismu s umakartovými stoly a keramickými podtácky.

Českokrumlovské Slavnosti pětilisté růže zavedou turisty zpátky do minulosti

Nepotřebujete stroj času, abyste mohli nahlédnout do života rytířů a šlechtičen nebo aby vás bavili šašci a kejklíři. Stačí navštívit třídenní Slavnosti pětilisté růže, které se tento týden od pátku do neděle uskuteční v Českém Krumlově.

Parním vlakem po vysokém mostě a kolem dvou hradů na Sázavskou pouť

V sobotu 20. června vyjede z Prahy-Braníka parní vlak na trasu Posázavského pacifiku - cíl bude mít v Sázavě na tradiční Sázavské pouti.

Útulna u Protržené přehrady v Jizerských horách

Jednoduchá dřevěná stavba s půdorysem 5 x 8 metrů a sedlovou střechou je od června 2015 návštěvníkům přístupná. Útulna postavena na místě vyhlášené Krömerovy boudy se nachází u Protržené přehrady na Bílé Desné v Libereckém kraji.

Tipy na víkend: V Novosedlech obejděte sklepy, na Staromáku ochutnejte koktejly

Metropole zve nejen na drinky namíchané na koktejlovém festivalu v centru, ale také na túru po pivnicích. Za hudbou tento víkend můžete vyrazit mimo jiné na Kokořín, zámek Nové Hrady nebo k dolu Michal. Dobré jídlo a pití nabídnou Malčany či Novosely.

Kam o víkendu s dětmi: Rozjet se na Ladronce nebo večer na hrad

Předposlední červnový víkend láká rodiče i děti ke sportovnímu vyžití - ať už na bruslích či kolech v Praze, nebo při netradičních sportech v Písku. Jahodová sezóna láká na sladké dobroty, večerní prohlídky hradů a zámku zase za dobrodružstvím. Výběr je na vás.

Historií hrdelního práva provází naučná stezka Šibeniční vrch u Bečova nad Teplou

Historické romány z raného novověku i dějin novějších se hemží zmínkami o právu útrpném, o popravách, mučení a jiných trestech. Postavy jako katovská rodina Mydlářů nebo pařížský kat Sanson jsou známé, byly vykonavateli světské spravedlnosti.

V Jáchymově se otevře obnovená naučná stezka po stopách lágrů

V Jáchymově se otevře naučná stezka s názvem Jáchymovské peklo. Návštěvníky povede po stopách někdejších komunistických lágrů, připomene ale i historii těžby stříbra nebo místní přírodu. Stezka bude slavnostně otevřena 27. června, uvedl předseda spolku Političtí vězni.cz a spoluautor dobrovolnického projektu Tomáš Bouška.

Zámek Frýdlant mimořádně zpřístupní hradní věž, bývalý maják poutníků a kupců

Státní zámek Frýdlant mimořádně zpřístupní nejstarší památku Frýdlantska, hradní věž, která bývala „majákem“ všem poutníkům a kupcům. Návštěvníci si ji budou moci prohlédnout o víkendu 20. a 21. června.

Půjčovna lodí Slezská Harta

Zvolte si vlastní výlet po vodě sopečnou krajinou a vydejte se na průzkum do jednotlivých zátok přehrady Slezská Harta. Plavit se na elektrolodích a při tom pozorovat sopečnou minulost v podobě zachovalých sopek a lávových proudů je skvělý zážitek.

Rozsáhlý podzemní labyrint ve Zlatých Horách

Návštěvníci města Zlaté Hory mají jedinečnou příležitost nahlédnout do tajemného podzemního labyrintu, který v okolí města po staletí vznikal při dobývání vzácných kovů.

Levandulový statek Bezděkov

Lukášovi a Veronice, kteří žijí na statku v Bezděkově přišlo líto nevyužívat okolní pole smysluplně a rozhodli se na něm vysázet levanduli a pole přihlásit k bio certifikaci.

V Olomouci otevřeli první kemp

V Olomouci se v pátek otevřel první kemp. Rekreační zařízení s názvem Krásná Morava stojí na louce na okraji města, vybudovalo ho stejnojmenné sdružení. Návštěvníkům nabídne 40 míst pro karavany a plochu pro téměř 150 stanů.

Podél řeky Třebovky do České Třebové – za jednou z nejstarších památek východních Čech

Krásná údolní cyklostezka probíhá přímo v srdci přírody - přírodním parkem Orlice. Čekají vás tak pohledy do svěží zeleně, energie šumící řeky a sympatický terén s minimálním převýšením, bez motorové dopravy.

Proti proudu řeky Tiché Orlice do Letohradu - za řemesly, drakem Kyšperákem nebo Járou Cimrmanem

Orlické hory a Podorlicko se řadí mezi jednu z nejatraktivnějších cyklodestinací v rámci České republiky. Díky rozmanitým terénům a velmi husté síti cyklotras, která převyšuje i republikový průměr, si zde přijde na své opravdu každý.

Po proudu řeky Tiché Orlice do Chocně - za živou vodou, přírodním labyrintem a J.A. Komenským

Krásná údolní cyklostezka probíhá přímo v srdci přírody - přírodním parkem Orlice. Čekají vás tak pohledy do svěží zeleně, energie šumící řeky a sympatický terén s minimálním převýšením, bez motorové dopravy.

Fotostezka Valachy - novinka pro milovníky fotografování v Resortu Valachy

Vozíte si rádi z dovolené fotky na památku? Resort Valachy připravil na letní sezónu 2015 novinku pro milovníky fotografování a turistiky. Nová Fotostezka Valachy vás zavede na fotograficky zajímavá místa v okolí Velkých Karlovic a přinese navíc rady a tipy, jak co nejlépe zvěčnit krásy přírody.

Funspotlipno - Adventure golf

Adventure golfové hřiště se skládá z 18ti jamek rozprostřených a zasazených do členitého terénu botanické zahrady plynule procházející kolem vodopádu a dvou jezírek s bohatou faunou a flórou.

Beskydská novinka: fotostezka zavede na hezká místa i poradí, jak je správně fotit

Snad každý si z dovolené rád vozí fotografie na památku. Jak objevit hezká místa, která stojí za to zvěčnit, a jak je vyfotit co nejlépe? V beskydských Velkých Karlovicích dostanete díky originální Fotostezce Valachy praktický návod a s ním návrh trasy, na níž se můžete s foťákem doslova vyřádit.

Rozhledna Máminka

Nová rozhledna Máminka na Hudlicku. Nosná konstrukce rozhledny je navržená ve tvaru trojbokého jehlanu, prostorová příhradovina z borovicové hloubkově impregnované kulatiny.

Na Liberecko za filmem: Letní kina nabídnou klasiku i novinky

Letní kina v Libereckém kraji zahájí příští týden sezónu. Jako první přivítá už ve středu 17. června diváky kino v Turnově na Semilsku. Promítat bude kultovní snímek Klub rváčů. Letní kino v Turnově je v kraji nejnavštěvovanějším, loni tam přes léto odehráli 81 představení, která vidělo víc než 8800 diváků. Kromě běžných večerních promítání chystají v Turnově i speciální akce. Informovala o tom Adéla Ištvánková z Kulturního centra Turnov.

Zámek Uherčice má nové zázemí pro turisty

Zámek Uherčice u Znojma má po 18 letech provozu zázemí pro turisty. Památkáři jej vybudovali v bývalé konírně, kde zřídili pokladnu, toalety a občerstvení. Náklady 2,2 miliónu korun zaplatilo ministerstvo kultury. Informovala o tom kastelánka Eva Štěpánová.

Obnovená rašeliniště v Krušných horách

Před více jak 9 000 lety vznikla na hřebeni střední části Krušných hor rozsáhlá rašeliniště, která byla po staletí silně poškozována těžbou rašeliny, odvodňováním a dnes jsou ohroženým biotopem.

Muzeum cestopisné literatury v Českých Budějovicích

Od května 2015 mají návštěvníci možnost zhlédnout v nově otevřeném Muzeu cestopisné literatury v Českých Budějovicích přibližně třicet tisíc knih s cestovatelskou tématikou.

Výtvarná cukrárna

Cukrárna v centru Prahy s vlastní výrobou.

Romantika na Ohři pod zámkem v Libochovicích

Prožijte romantický výlet na lodi, v krásném romantickém prostředí můžete splout. Na našich bezpečných lodí úsek řeky Ohře, končící přímo pod Libochovickým zámkem.

Léčivá pyramida pod hradem Choustník

Léčivá pyramida pod hradem Choustník je postavena na energeticky silném místě za pomoci Jaroslavy Šafratové a biotronika Petra Davídka.

Uhrovic mlýn

Uhrovic mlýn patří rodinně Durlínovým, kteří o něho s láskou pečují a rádi vás zde přivítají. Mlýn leží v hlubokém údolí mezi Milíčovem a Slatinou v okrese Rakovník obklopen krásnou přírodou v CHKO u říčky Javornice.

Rozsáhlé sklepy pod Jirkovem, legenda mluví o ukryté Jantarové komnatě

Jdeme dlouhými chodbami, zatáčejícími doprava, doleva, poměrně širokými i vysokými. O značné frekvenci osob, které tu pobývaly, nebo jen prošly, svědčí množství rytin na zdech.

K Povodí Moravy za geocachingem

Milovníci geocachingu mají možnost vyrazit za dalšími dobrodružstvími. Povodí Moravy, s.p. Pro ně na léto připravilo celkem patnáct nových schránek (keší) u vybraných přehrad a na dalších zajímavých místech podél moravských řek.

Beskydské putování mezi kapkami deště

Domorodci mi sice opakovaně tvrdí, že se mýlím, že věc nemohu definovat na základě několika izolovaných náhod, ale já vím své. Beskydy jsou pro mě hory především mlžné a deštivé. Tečka.

Do Dačic na zámek za historií kostky cukru i loutkovou fantazií

Dačický empirový zámek v rozsáhlém parku je návštěvnicky trochu opomíjený, a je to škoda. Turisté se ženou do Telče, kde skvostné renesanční podloubí hyzdí asijské krámy, zrovna jako v další památkové rezervaci Slavonicích. Přitom v zámku najdete řadu zajímavých exponátů.

Pražské letiště nechá návštěvníky nahlédnout do nočního provozu

Jak probíhá na pražském Letišti Václava Havla noční provoz a jakou mají tyto prostory historii, odhalí zájemcům z řad veřejnosti sobotní speciální prohlídky. Odstartují v podvečerních hodinách.

Pražská muzejní noc propojí rekordní počet objektů

Rekordních 80 objektů celkem 48 muzeí, galerií a dalších kulturních institucí se tuto sobotu zapojí do Pražské muzejní noci a přivítá návštěvníky na netypické prohlídce. Nabídku jejich expozic, výstav a objektů doplní doprovodné akce pro dospělé i děti, divadelní a taneční představení, komentované prohlídky, koncerty, projekce filmů, výtvarné dílny a workshopy.

Dobříšský zámecký park odhalí skrytá místa. Návštěvníky pozve do oranžerie i pivovarských sklepů

Do jedinečného mezinárodního projektu, který veřejnosti zpřístupní jindy uzavřená zákoutí zahrad a parků, se také letos zapojí zámek Dobříš. V rámci akce Víkend otevřených zahrad se zdejší francouzský park ukáže návštěvníkům v novém světle.

Muzeum Mladoboleslavska odhalí vzácné archeologické nálezy

Muzeum Mladoboleslavska připravuje ve spolupráci s Národním muzeem výstavu cenných archeologických nálezů, které se našly nedaleko Mladé Boleslavi koncem roku 2013. Majetek zámožného člověka, zřejmě kupce, byl uschován či ztracen přibližně v roce 999. Jeho hodnota je nevyčíslitelná, vysvětlil archeolog a autor výstavy Filip Krásný. Výstava potrvá od 16. do 21. června.

Golf Club Grosshof pod Broumovskými stěnami

Zveme všechny návštěvníky Broumovska na devítijamkové golfové hřiště Grosshof. Hřiště se vyznačuje jedinečnou atmosférou, kterou dotváří výhledy na Broumov i na Krkonoše. Pod heslem Golf pro všechny zpřístupňuje GC Broumov golfovou hru vedle zkušených hráčů i naprostým začátečníkům.

Posledním majitelům Blatné poskytl azyl etiopský císař

„Když se podíváte z okna, uvidíte na rybníku v loďce Helenku Vondráčkovou s Vaškem Neckářem…“ upozorňuje poněkolikáté výborná průvodkyně na blatenském zámku na populární pohádku Šíleně smutná princezna, která se tu točila. Já především vzpomenu na výbornou komedii Bílá paní, o které zmínka nepadla.

Vodní mlýn v Bartošovicích

Areál vodního mlýna s komplexem vodohospodářských staveb, budován od konce 15. století až do 20. století se po 17 letech oprav otevřel veřejnosti.

Na tvrzi v Kurovicích objevili stařičkou černou kuchyni

Na tvrzi v Kurovicích na Kroměřížsku byla objevena černá kuchyně z konce 14. století. Je ještě starší než ta, na níž se přislo loni, uvedl předseda Sdružení pro záchranu a obnovu Tvrze Kurovice Martin Malina. Tvrz, kterou odborníci označují za jedinečnou ukázku sídla středověké nižší šlechty na Moravě, sdružení od roku 2006 opravuje. Víkendové historické dny na tvrzi připomněly 740 let od první písemné zmínky o Kurovicích.

Kavárna a cukrárna ve Mšeci

Kavárna s cukrárnou v prvorepublikovém stylu v městysu Mšec. Dětský pokoj či zahrada je k vaší dispozici.

Malé světy Bavorov

Domečky pro panenky, modely a další drobnosti, sesbírané za více než čtyřicet let paní Gil Bomber.

Barunčina škola v České Skalice

Barunčina škola. Školní třída z 19. století v roubené budově školy, do níž byla v letech 1826–1833 chodila Božena Němcová a později i její sourozenci.

Jeseníky RegionCard - karta na zážitky

Adrenalin, wellness, golfové služby, muzea a mnoho dalších zážitků umožní čerpat bonusová karta Jeseníky RegionCard. Návštěvníci hor pod Pradědem ji mohou získat zdarma v rámci ubytování nad dvě noci v zapojených ubytovacích subjektech.

Skanzen Veselý kopec na léto otevírá herní stezky

Skanzen Veselý kopec u Hlinska na Chrudimsku se svým programem víc zaměří na rodiny s dětmi. Od června do září nabízí návštěvníkům procházky po herních stezkách. Plněním úkolů se dozvědí víc o chovu včel nebo výrobě dřevěných hraček. Informovala o tom vedoucí Souboru lidových staveb Ilona Vojancová.

Polské dny v Praze přinesou turistické tipy i gastronomické ochutnávky

Druhý červnový víkend přinese na pražském náměstí Jiřího z Poděbrad exkurzi za hranice Česka. Pomyslná cesta povede do Polska. Účastníci třetího ročníku Polských dnů v Praze okoštují zahraniční kuchyni a poznají známější i prozatím málo objevené kouty sousedního státu.

Farma Drábův dvůr

Při posezení na terase můžete sledovat výběh s koňmi, krávy, stádo sta ovcí, kozy, husy, kachny, perličky a slepice - dle ročního obdabí pak i s jejich mláďaty - vše nadohled. Pokud byste se chtěli dostat do těsné blízkosti zvířat, je to samozřejmě také možné! Můžete se dokonce zapojit do práce.