🌄 Archiv článků - Pohorka.info

Mezinárodní den muzeí přinese muzejní noci i další akce

Muzea na celém světě si 18. května připomenou svůj mezinárodní den. Mezinárodní muzejní rada (ICOM) jim doporučuje oslavit ho umožněním volného vstupu. V Česku se v jeho rámci podeváté koná Festival muzejních nocí. Zahájen bude tento pátek v Liberci, zúčastní se ho 418 institucí ze 161 měst. Vyvrcholí Pražskou muzejní nocí 13. června.

Vykulená Sova - Kávový Klub & Pražírna

Ve Vykulené Sově můžete ochutnat to nejlepší espresso široko daleko a vyzkoušet různé alternativní přípravy kávy. Kulturní a hudební události nejsou v této kavárně výjimkou. Přijďte si jen tak posedět, nebo se příjemně pobavit se zajímavými osobnostmi hudební, kulturní i akademické společnosti.

Čarokrásný rybník Řežabinec u Písku: ráj ptactva, obojživelníků i milovníků tůní

Národní přírodní rezervace Řežabinec a Řežabinecké tůně nedaleko Písku stojí za návštěvu nejen zjara, kdy hlasy tamních živočišných obyvatel navozují atmosféru blízkou biotopu deštného pralesa. Ne neprávem má toto místo statut rezervace a celoročně skýtá zajímavé pohledy na jihočeskou přírodu.

Kam o víkendu s dětmi: V zoo po liščí stopě, za Robinem Hoodem na Loučeň

Rodiny s dětmi opět čeká víkend plný her, zábavy a poznání. V Praze proniknete hlouběji do japonské kultury, v Děčíně a Zákupech zase do historie. Víkend ale přinese také sportovní aktivity a výlety do míst, na která jste se zatím možná nepodívali.

Na hradeckém letišti svedou rychlostní souboj závodní auta s vrtulníky

Víkend na královéhradeckém letišti prověří ve vzduchu i na zemi sílu silných strojů. Poprvé společně se tu v sobotu uskuteční dvě velké akce - Rally a Autosalon Show s mezinárodní leteckou přehlídkou Helicoptershow.

Na Čáslavsku startuje razítková hra pro turisty

Od 8. května až do konce října připravil Mikroregion Čáslavsko novou razítkovou hru. Turisté, cyklisté, ale i motoristé musí nasbírat alespoň šest razítek z celkového počtu osmi a zároveň odpovědět na každém stanovišti na položenou otázku.

Nejhezčí náměstíčko v Jeseníkách najdete v Branné

Protáhlé náměstí ohraničené na spodní straně zámkem, donedávna v dezolátním stavu, boky kryjí kostel a fojtství, čelo radnice. Původně Goldenstein, do roku 1947 zčeštěný Kolštejn se od toho data přejmenoval na Brannou. S bráněním to společného nemá nic, obec na Šumperku je spíše bránou do Jeseníků.

Projížďky luxusním kočárem s dvojspřežím u Švihova

V okolí hradu Švihova si můžete dopřát jedinečný zážitek v podobě projížďky historickým kočárem. Vybírat si lze z řady možností, ať už chcete novomanželský netradiční dopravní prostředek nebo si zpestřit rodinný výlet, a to nejen jízdou, ale třeba i piknikem.

Parataxi - užijte si létání na padákovém kluzáku

Společnost Parataxi z Liberce nabízí všem milovníkům létání možnost letu na padákovém kluzáku. Užijte si pohled na svět shora, očima ptáků!

Expozice Karla Kryla v Kroměříži nabízí prostor plný emocí

Působivou expozicí svého slavného rodáka Karla Kryla se může už několik měsíců pochlubit Kroměříž. Je umístěna v přízemí domu Na Starém pivovaře přímo v centru města, a to v Prusinovského ulici. Legendární písničkář se tak dočkal zážitkové expozice, která připomene jeho osobité dílo.

Stezka korunami stromů očekává milióntého návštěvníka

Stezka korunami stromů v Lipně nad Vltavou na Českokrumlovsku překoná za pár dnů hranici miliónu návštěvníků. Podle provozovatelů by mohla padnout koncem května. Stezka korunami stromů přitom zahájila provoz před necelými třemi roky. Zástupci projektu o tom informovali na pondělní tiskové konferenci, během níž společnost Lipno Servis představila i novinky pro letošní sezónu.

Nové dobříšské muzeum ukáže výrobu rukavic

V Dobříši na Příbramsku vzniklo muzeum zachycující tradici výroby rukavic v regionu. Jeho součástí je i funkční rukavičkářská dílna. Expozice, která se otevírá 16. května, návštěvníkům přiblíží také historii židovského obyvatelstva Dobříše a další zajímavosti související s městem.

Důl Mauritius se otvírá veřejnosti

Unikátní středověký cínový důl Mauritius v Hřebečné u Abertam na Karlovarsku bude v pátek 8. května odpoledne slavnostně zpřístupněn široké veřejnosti. Dokončeny již byly práce i na dřevěné budově, která poslouží turistům jako zázemí a pokladna. Abertamy připravily pro místní a návštěvníky lidový program včetně průvodu horníků v čele se sv. Mauritiem na koni.

Zřícenina Orlíku střeží Hliníka, který se odstěhoval do Humpolce

Hliník se odstěhoval do Humpolce! - okřídlená věta z filmu Marečku, podejte mi pero! Hliníkovi ve městě, kterému se pro jeho soukenickou výrobu přezdívalo Český Manchester, postavili pomník. Daleko větší uskupení balvanů stojí nad městem, v lese se ukrývá zřícenina hradu Orlík, také zvaná Vorlík.

Tipy na víkend: Hodovat jeďte na Roštejn, duchové vás provedou Prahou

Třídenní víkend přináší novinky i tradiční akce, jako jsou jarmarky či trhy. Jestli už máte řemesla v malíčku, můžete vyrazit také za hudbou - jazzem i alternativními styly. Na své si přijdou i jedlíci.

Kam o víkendu s dětmi: Za loutkami do Plzně, bruslit do Uherského Hradiště

Před námi je druhý prodloužený víkend v řadě, tedy o den více volného času. Využít ho můžete jako vždy sportovně, edukativně i odpočinkově. Neděle patří maminkám, tak si ji s rodinou vyrazte užít přesně podle svých představ.

Golfová akademie za Ještědem

Golfové "hřiště" pro úplné začátečníky na kterém si může zahrát kdokoliv. Ke hře nepotřebujete předchozí zkušenosti s golfem ani zelenou kartu.

Muzeum nožířské tradice v Mikulášovicích

Pohraniční městečko Mikulášovice ve Šluknovském výběžku v okrese Děčín, je nás označováno za srdce nožířství. Dodnes je tu továrna na výrobu nožů a navíc mají Mikulášovice Muzeum nožířské výroby, kde rádi uvítají všechny, kteří holdují nožířskému řemeslu.

Jeseníky nabídnou turistům novou zážitkovou kartu

Turistům v Jeseníkách začne v létě sloužit nová zážitková karta Jeseníky Pass, díky které budou moci při návštěvě těchto hor využívat různé slevy, bonusy, zážitkové balíčky či věrnostní programy. Projekt, který má pomoci zvýšit návštěvnost Jeseníků, bude zahájen 21. června, ohlásila ředitelka Sdružení cestovního ruchu Jeseníky Andrea Závěšická.

Vysoká pec v Dolních Vítkovicích

Kavárna, prostor pro připomenutí historie, klub a vyhlídková terasa. To vše je součástí nové nástavby Vysoké pece č. 1 v Dolní oblasti Vítkovic. Ta je v současnosti nejvyšším geografickým bodem ve městě. Po okolí se odtud rozhlédnete z téměř 80 metrů.

Od boudy k boudě ve stopách krkonošských horalů

Sníh taje, země rozmrzá a na místech, kde ještě nedávno ležel metr sněhu, se konečně pomalu probouzí jaro. Vyrážíme na okruh okolo Pece pod Sněžkou kolem mnoha bud rozesetých po kopcích a za bohatými výhledy na majestátní Krkonoše.

Super jízda - projeďte se luxusním sportovním vozem

Vyzkoušejte jak chutná mohutná akcelerace i brutalita brzd! Sešlápněte plyn a zjistíte, co je přetížení – zažijte nezapomenutelný řidičský zážitek za volantem superauta! Vyberte si které budete řídit. Máte na výběr z 7 sportovních vozidel.

Grandhotel Ambassador Národní dům v Karlových Varech

Grandhotel Ambassador nabízí vysoký standard hotelových, lázeňských a společensko-kulturních služeb. Secesní nárožní budova hotelu poskytuje hostům prvotřídní ubytování v 83 čtyřhvězdičkových pokojích třídy Superior s kompletně zařízeným balneem a wellness centrem i vlastním parkováním.

Památkáři turistům zpřístupnili podzemí rájeckého zámku

Památkáři v pátek mimořádně zpřístupnili turistům podzemí barokního zámku v Rájci na Blanensku, který kdysi býval sídlem knížecího rodu Salmů. Příchozí se mohli podívat do zámecké krypty, prohlédli si kryt, v němž se za 2. světové války ukrývali členové knížecí rodiny před leteckými nálety, a prošli sklepem využívaným zámeckou kuchyní.

Lety stíhačkou L-29 v Brně

Máte pocit, že už jste vyzkoušeli úplně všechno? Co takhle několikanásobné přetížení, neskutečnou rychlost a pocit beztíže? Zkuste let stíhačkou L29 a zažijte jaké to je být nachvíli pilotem.

Poutní areál v Provodově-Malenisku: zajímavější místo, než byste čekali

U obce Provodov nedaleko Zlína či Luhačovic najdete v lokalitě Malenisko nenápadné, ale významné poutní místo s kostelem Panny Marie Sněžné a se 14 zastaveními křížové cesty. Jedinečnost místa spočívá v prameni uzdravující vody, i v umístění křížové cesty do lesa nad poutním místem.

Geopark Ralsko

Poznejte místa s bohatou historií Geopark Ralsko nabízí výjimečné scenérie 60 let nedotčené přírody s bohatým geologickým dědictvím. Svým rovinatým terénem láká k návštěvě turisty, cykloturisty, "in-linisty", ale také rodiny s dětmi a kočárky.

Jak stavěli naši předkové - stálá expozice v objektu Panské sýpky

Expozice v objektu "Panské sýpky" přináší pohled na řemeslný důvtip a um, které naši předkové uplatňovali při stavbě domů i hospodářských objektů. Expozice se svými interaktivními prvky zaměřuje i na zvídavé návštěvníky.

Turisté mají nad Pavlíkovem novou rozhlednu

Nad Pavlíkovem na Rakovnicku se v sobotu otevřela nová rozhledna. Turisté se k ní mohou vydat po navazující naučné stezce, která je taktéž novinkou. Rozhledna je vysoká přes 20 metrů a stojí na Senecké hoře. Její otevření bylo završením tří navazujících projektů, cyklostezky, která byla zpřístupněná v prosinci, naučné stezky a právě rozhledny, řekl starosta Pavlíkova Miroslav Truxa.

Sóham Yoga - lekce jógy u vás doma

Chcete začít cvičit jógu, z pohodlí vašeho domova? Chcete lekci jógy, která se přizpůsobí vašemu kalendáři, vašim potřebám a schopnostem? Využijte Sóham Yogu - individuální lekce jógy a meditace.

Lety stíhačkou L-39 v Plzni

Chcete zkusit pocit beztíže, zažít rychlost až 750km/h, letět hlavou dolů? Právě pro Vás je tu let stíhačkou L-39 kousek od Plzně. Splňte si svůj sen a pojďte se proletět stíhačkou L-39.

Plzeňský kat prý může za zázračnou moc kostelního osahánka

Neřeknou mu jinak než osahánek nebo vošáhlo. Denně se u mříže venkovní kaple katedrály svatého Bartoloměje v Plzni zastaví stovky lidí. Položí ruku na stříbřitou kouli, na okamžik strnou. Že jejich ruka svírá oblýskanou hlavičku andělíčka, poznáte podle dalších mnohem zřetelnějších plastik na mříži.

Billiard Centrum Harfa v Praha 9 - přijďte si zahrát kulečník

Přijďte si zahrát kulečník do dobře vybavené herny s nekuřáckým prostředím. Kromě kulečníkových stolů tu naleznete rozmanitou nabídku dalších her - karambol, poolbilliard, snooker či ruskou pyramidu.

Jelení příkop, oáza klidu na Pražském hradě

Pražský hrad je častým cílem tuzemských i zahraničních turistů. Tentokrát se ovšem nepodíváme do areálu hradu, cílem bude Jelení příkop pod Prašným mostem a pod celým hradním komplexem. Vstup do Jeleního příkopu je možný i od letohrádku Belveder.

Včelí lázně v Ořechu u Prahy

Včelí lázně naleznete v klidném prostředí v Ořechu v blízkosti Prahy. Užijte si zde unikátní včelí procedúry i nezapomenutelné chvíle klidu a pohody. Vyzkoušet můžete například inhalaci přímo z úlu, medové masáže, meditaci u úlu nebo přírodní včelí kosmetiku.

Kam o víkendu s dětmi: Hurvínkem do Lednice, za oživlou historií na Hukvaldy

Tento týden máte možnost zakončit třemi dny naplněnými zážitky. Pro někoho bude ideálním programem sport, pro jiného výlet vláčkem. První květnový víkend v každém případě vábí hlavně do přírody a za poznáním. Tak vzhůru za aktivním odpočinkem!

Síň slávy českého hokeje v galerii Harfa

Český hokej má konečně svou kamennou síň slávy. Najdete ji v pražské Galerii Harfa, která sousedí s O2 arénou. Všichni fanoušci českého hokeje si zde užijí interaktivní expozici plnou nejen vzácných trofejí, ale především nevšedních zážitků.

Slavnosti českého chřestu zvou v sobotu do Hostína na Mělnicku

V sobotu 2. května budou mít v Hostíně na Mělnicku opět své dostaveníčko milovníci kvalitního českého chřestu, kterému se u nás také říká špargl nebo asparagus.

Pražské letiště pustí návštěvníky do neveřejných prostor

První dva květnové pátky budou dvojnásobným svátkem pro milovníky letectví. Tento i příští týden se totiž budou moci podívat do běžně nepřístupných prostor Letiště Václava Havla. Dozvědí se také více o jednotlivých profesích spojených s chodem letiště.

Půjčovna lodí a raftů Veronica na Lužnici

Proč si půjčit vodácké vybavení a lodě zrovna v půjčovně Veronica ve Veselí nad Lužnicí? Protože zde potkáte vodáky tělem i duší. Dvacetiletá praxe vám zaručí profesionalitu ve všech službách. Pokud se chystáte na vodu, jste na správné adrese!

Zámek Stránov překonal těžké roky, přes deset let láká (nejen) na skvělou vyhlídku

Zámek Stránov leží v katastru obce Jizerní Vtelno, asi 7 km jihozápadně od Mladé Boleslavi. Má velice pohnutou historii - zvláště v sedmdesátých a osmdesátých letech minulého století.

Ležnický skanzen u Horního Slavkova

Nedaleko Horního Slavkova vznikl renovací zchátralého objektu bývalého selského stavení Ležnický skanzen. Najdete zde dobové světničky, třídu obecné školy a expozici zemědělské techniky.

Motýlí dům v komplexu Diana v Karlových Varech

Motýlí dům v komplexu Diana v Karlových Varech - to je tropická zahrada s živými motýly z celého světa. Můžete sledovat všechna stádia jejich vývoje v jejich přirozeném prostředí, od vajíčka přes housenku a kuklu až v motýla.

Vyjížďky na valníku v Hradci Králové

Stáj Borovinka pořádá vyjížďky v nově rekonstruovaném valníku v jednospřeží, tažený Slezským Norikem, jménem Toník. Můžete si vybrat ze dvou okruhů, které trvají kolem 60 minut. Jezdí se v okolí Borovinky u Hradce Králové.

Vyrob si svůj vlastní opasek - Workshop v brašnářství

Přijďte si do brašnářství pod dohledem zkušeného řemeslníka Romana Tlustého který je v oboru od roku 1981, vyrobit svůj vlastní opasek na míru a s doživotní zárukou. Věřte, anebo se radši přijďte přesvědčit na vlastní kůži, že takovýto opasek v obchodě nekoupíte.

Letní sezóna ve Velkých Karlovicích začíná, v pátek se otevře Razulák, bike park a golfové hřiště

Necelý měsíc poté, co poslední lyžaři opustili sjezdovky skiareálů ve Velkých Karlovicích, se v této vyhlášené rekreační oblasti u slovenské hranice v Beskydech rozbíhá letní sezóna.

Po stopách čtyř moravských kamenů, jež se potkaly v základech Národního divadla

Málokterá stavba u nás se může pochlubit takovým množstvím základních kamenů jako Národní divadlo v Praze. Radhošť, Buchlov, Záhlinice a Hostýn: to jsou čtyři místa na východní Moravě, z nichž byly v květnu 1868 do Prahy dodány základní kameny pro stavbu „Zlaté kapličky” - Národního divadla.

Strážnická vinařská stezka

Trasa vede částečně Dolnomoravským úvalem, směrem na východ dosahuje k podhůří Bílých Karpat. Nejdelší úsek prochází zvlněnou Hluckou pahorkatinou. Klikatá, více než stokilometrová trasa pokrývá rozsáhlé území, jehož západní hranici tvoří Bzenec a Rohatec, na východě dosahuje až k Boršicím a Hluku.

Uhersko-hradišťská vinařská stezka

Převážně rovinatá trasa je ideální pro celodenní rodinný výlet. Vede převážně jen mírně zvlněnou pahorkatinou, po klidných silnicích a cyklostezkách. Na své si přijdou milovníci vína, lidové architektury i historických a přírodních památek. Celková délka trasy je 75 km.