🌄 Archiv článků - Pohorka.info

Pizza Na Zastávce Štěchovice

Oběd, večeře nebo jen svačina s výhledem na krásnou přírodu ve Štěchovicích. Spojte příjemný výlet po okolí štěchovického pokladu s návštěvou zdejší restaurace, kde je možné i ubytování ve dvou, tří a čtyřlůžkových pokojích.

Tipy na víkend: Velké Bílovice projdete mezi sklípky, pražská náplavka nabídne polévky

Víkend nabízí gastronomické zážitky s dobrým pitím a jídlem stejně jako adrenalinové, sportovní i poznávací aktivity. Pomalu se také začnete ladit na notu Velikonoc.

Kavárna a palačinkárna 59 v Litomyšli

Rodinná kavárna a palačinkárna 59 se nachází v samém srdci Litomyšle, na Smetanově náměstí. Přijďte příjemně posedět tam, kde se o vás postará vždy vstřícně naladěná obsluha.

Na Týřově, kde ve vězení úpěl Přemysl Otakar II., teskně houká výr velký

V krajině, kde Ota Pavel potkával ryby, viděl smrt krásných srnců, chytal zlaté úhoře, v ondyno přemyslovském hvozdu, na vysoké skále nad Berounkou tyčí se, mezi vysokými stromy, ruina královského hradu Týřova. Václav I. Tu jeleny pojídal, psům kosti házel, dnes je mezi zdmi ohniště plné vajglů.

Kouzelné bylinky - bylinková zahrada v Českém Krumlově

Bylinková zahrada v Českém Krumlově pro odbornou i laickou veřejnost nabízí exkurze pro skupiny, školy, školky. Provozuje jógové a vzdělávací studio, obchůdek přímo v zahradě, kde lze zakoupit bylinky, bylinné čaje nebo knihy.

Zámek Vizovice: Unikátní interiér kaple bude samostatným prohlídkovým okruhem

Unikátní architektonické dílo Františka Antonína Grimma a sochaře Ondřeje Sweigla se po letech dočkalo oprav a restaurování mobiliáře. Interiér kaple, který vzbuzoval obdiv již na počátku 19. století, se v letošní sezoně stává samostatným prohlídkovým okruhem. Slavnostní otevření se koná 2. dubna.

Řemeslný pivovar Clock v Potštejně

Nadšení pro věc, ty nejlepší suroviny, neortodoxní přístup - to je pivovar Clock v Potštejně. Objevte fascinující svět pivní rozmanitosti. Ochutnejte svrchně kvašený Clock nebo Goldie s vůní hřebíčku a banánů.

Galerie Konvent v Mikulově

Galerie Konvent, zasazená do historického centra Mikulova, v revitalizovaných prostorách bývalého kapucínského kostela sv. Vavřince, vznikla jako víceúčelová kulturní instituce, která chce výraznou měrou přispět k obohacení kulturního vyžití ve městě.

Naučná stezka Po stopách novokřtěnců v Mikulově

Naučná stezka vás na 5 panelech seznámí s obdobím, kdy v roce 1526 přišla do Mikulova zcela nová vrstva obyvatel - novokřtěnci neboli anabaptisté. Trasa naučné stezky je dlouhá cca 1,5 km a vede v místech, kde novokřtěnecká komunita žila.

Diecézní muzeum v Litoměřicích

Galerie a muzeum litoměřické diecéze se nachází v řadovém pozdně gotickém domě č. P. 24 v Litoměřicích. Najdete zde díla L. Cranacha, M. B. Brauna, K. Škréty nebo V. V. Reinera. Mimo to si můžete prohlédnout také církevní předměty – monstrance, ciboria nebo roucha.

Moravskoslezské památky otevřou v dubnu. Nabídnou novinky

Na národních kulturních památkách v Moravskoslezském kraji v těchto dnech dokončují přípravy na novou turistickou sezónu. Počátkem dubna se totiž většina z nich opět otevře veřejnosti.

Muzeum arcibiskupa Antonína Stojana v Beňově

V obci Beňov nedaleko Přerova se nachází malé muzeum, kde je možno zhlédnout dochované předměty z doby života významného rodáka arcibiskupa ThDr. Antonína Cyrila Stojana, který se významně zasloužil o založení poutních a exercičních domů na Svatém Hostýně a na Velehradě.

Mattoniho vodopád u Kyselky

Mattoniho vodopád naleznete v parku bývalých lázních Kyselka. Jedná se o umělou kaskádu, kterou si nechal za svou vilou postavit na začátku 19. století Jindřich Mattoni. Voda z Mattoniho pramene stéká vedle bývalé restaurace na začátku lázeňského areálu a odtéká pod silnicí do Ohře.

Jóga na Vyšehradě - lekce cvičení na Starém probošství

Lekce jógy v malé skupině v magickém prostředí Vyšehradu na Starém probošství. Kromě fresek na sebe při cvičení můžete nechat působit krásu celé Prahy, na kterou je výhled z oken sálu.

Bílé kameny u Jítravy v Lužických horách - Sloní skály

Skupina skal Bílé kameny leží asi 1 km severně od Jítravy na úpatí vrchu Vysoká. Skály jsou nápadné svou bělostí a zaoblenými tvary, připomínajícími mohutné hřbety odpočívajících slonů, proto jsou někdy označovány jako Sloní skály.

Prohlídkové trasy Mikulovem

Město Mikulov nabízí tematické programy a prohlídkové trasy města a okolí pro všechny, koho zajímá příroda, vinařství nebo samotné město a jeho historie. Objevte krásy tohoto jihomoravského města i jeho okolí.

Kellyho Žalář - dobrodružná zážitková hra na hradě Křivoklátě

Zaklapnou za vámi těžké dveře a ocitnete se ve středověké cele, ve které byl v 16. století Rudolfem II. Vězněn alchymista magistr Edward Kelley. Vydejte se na cestu do tajemné minulosti, zapojte svůj důvtip, řešte hádanky a pokuste se během 69 minut dostat zpět na denní světlo.

Envicentrum Pro krajinu ve Vysokém Poli

Na pomyslném rozhraní mezi malebnou vesnicí oceněnou zlatou stuhou v soutěži Vesnice roku a okolní přírodou s řadou turistických zajímavostí.

Bylinková zahrada sv. Hildegardy v Čejkovicích

V areálu firmy Sonnentor v Čejkovicích, která se zabývá výrobou bio-čajů a koření, najdete bylinkovou zahradu sv. Hildegardy ve stylu středověkých klášterních zahrad, které se vyznačovaly pravidelnou geometrií a hlavně funkčností.

Židovský obecní dům v Boskovicích

Zrekonstruovaný dům na Bílkově ulici v minulosti sloužil jako židovský obecní dům či židovská škola, dnes v něm naleznete návštěvnické centrum, expozici o židovských čtvrtích v České republice i ukázku rabínského bytu a pekárny.

Židovský hřbitov Boskovice

Židovský hřbitov se nachází na jihozápadním okraji města ve velmi členitém terénu. Svou celkovou rozlohou 14.528 m² se řadí k nejrozsáhlejším židovským hřbitovům v českých zemích.

Středověk a nová otevírací doba vítá návštěvníky na zámku Kunštát

V loňském roce byl státní zámek Kunštát asi nejvíce zmiňovaným zámkem ve správě Národního památkového ústavu, a to především na počest Jiřího z Kunštátu a Poděbrad a jeho mírových misí, jejichž 550. výročí jsme si vloni připomněli.

Tanec smrti monumentálním lákadlem znovuotevřeného hospitalu Kuks

Smrt si nevybírá, bere vše, pána, chudáka, sedláka, kramáře, rytíře, krále, nevěstu i dítě. Fresky s postavou kostlivce se podařilo odkrýt v dlouhé chodbě hospitalu Kuks. Kdysi kolem nich chodili váleční veteráni, postavy ukazovaly, že před smrtí jsou si všichni rovni. Bylo to mememto mori.

Půjčovna sup boardů na Praze 7

Půjčovna Sup4u na Praze 7 nabízí krátkodobé i dlouhodobé výpůjčky supboardů včetně příslušenství a doprovodných služeb. Poskytuje také poradenství a nabízené SUP boardy je možno také zakoupit.

Přírodní rezervace Kamenný vrch u Kurdějova

Přírodní rezervace Kamenný vrch se nachází nedaleko Hustopečí, na východní stráni kopce u obce Kurdějov. Tolik žlutých květů hlaváčku jarního, jako tady, najdete na jaře asi jen málokde. Ve střední části, kde je výskyt největší, pokrývají svah tisíce žlutých květů.

Chomutovský zoopark v dubnu oslaví kulatiny

Chomutovský zoopark začínal před 40 lety s poníky, dnes chová 163 druhů zvířat. Rozlohou největší česká zoologická zahrada se proměnila v centrum, kde si lidé mohou prohlédnout na 1050 zvířat, navštívit skanzen nebo středisko zaměřené na ekologii. Své kulatiny bude park slavit poslední dubnový víkend, oznámila to mluvčí Martina Pelcová.

Nejkrvavější řež třicetileté války v Čechách prohráli císařští vojáci kvůli rabování

Během prudkého boje u Jankova se několika oddílům císařských podařilo obejít nepřátelské pozice a dostat se do švédského týlu. Místo útoku na Torstenssonovy jednotky začali vojáci drancovat protivníkův tábor, narazili i na alkohol a pili. Psal se rok 1645, třicetiletá válka trvala již sedmadvacet let.

WELLNESS POBYT

Navštivte náš Wellness Penzion Zlobice nedaleko historického města Kroměříže.

Autokempink Křivonoska

Levné rodinné ubytování v Hluboké nad Vltavou v klidném prostředí rybníka Křivonoska.

Ostravská dominanta otevře unikátní atrakci

Ostravská národní kulturní památka Dolní oblast Vítkovice (DOV) má další lákadlo a moravskoslezská metropole novou dominantu. Od 1. května se na památkově chráněné Vysoké peci č. 1 otevře dvacetimetrová prosklená válcová nástavba, na kterou se návštěvníci dostanou buď pěšky, nebo výtahem.

Ski areál Razula je stále v provozu, nabízí výborné lyžařské podmínky

Zima ve Velkých Karlovicích ještě nekončí. Ski areál Razula stále nabízí velmi dobré lyžařské podmínky, zejména na hlavní sjezdovce Razula, která si díky orientaci na sever udržuje po celý den i při slunečném počasí kvalitní pevný povrch.

Aeroklub Točná - lety pro veřejnost z letiště Slaný

Vyhlídkové lety nad severozápadní část středočeského kraje se zámky Lány a Veltrusy, hrady Karlštejn, Křivoklát a Hazmburk, soutokem Vltavy s Labem u Mělníka motorovým letadlem z letiště Slaný. Možnost darovat let formou dárkového poukazu.

Staleté kvetoucí kamélie jsou v Kroměříži k vidění až do konce března

V nastupujícím jaru se kroměřížská Květná zahrada připravuje na novou sezónu. Po náročné rekonstrukci a vzorové obnově je tento skvost zahradní architektury, zapsaný na seznamu UNESCO, k dispozici návštěvníkům v podobě blízké době svého vzniku v druhé polovině 17. století.

Tipy na víkend: Na Moravě okoštujte vína, v Praze se nechte unést módou

Metropoli o víkendu zaplaví odvážné módní trendy, v Plzni se bude cestovat napříč zeměkoulí, ve Štěticích se projedete na koni, v Litoměřicích a ve Zlíně si zatančíte... A na Moravě, jak jinak, ochutnáte skvělá vína. Hlavně však nezapomeňte oslavit příchod jara.

Kam o víkendu s dětmi: Šimpanzi oslaví narozeniny ve Dvoře Králové, medvědi v Chomutově

První jarní víkend se ponese kromě jiného ve znamení oslav Mezinárodního dne vody, který připadá na neděli. Do svých areálů při této příležitosti zvou návštěvníky některé zoologické zahrady, v nichž se zároveň budou slavit narozeniny zvířat. Lákají také interaktivní muzejní expozice, hrady a zámky.

Jak jsme došli po břehu Vltavy až k divokým šelmám

Proti proudu Vltavy na kole nebo pěšky celý den se sluncem ve tváři. I takto by se dal popsat pochod po pravém břehu řeky z Kralup nad Vltavou do Prahy. Žádné kopce, všude kolem příroda, občerstvení i trocha historie – jarní výlet pro každého. Jen neplavci musí být opatrní.

Hornická naučná stezka v Liberci

Zcela ojedinělý projekt chystá liberecká obecně prospěšná společnost ARCHA 13 spolu s LESY ČR. Začátkem července 2015 budou umístěny na stezku naučné tabule. V druhé etapě budou nainstalovány dobové herní prvky.

Rekreační areál Sistemo Zvůle

Ubytování v srdci České Kanady s možností koupání v rybníku Zvůle. Okolí vhodné k výletům na kole či pro pěší turistiku.

Zámek v Lysicích vlastní unikátní kolekci pušek

Mimořádně cenným turistickým lákadlem v letošní sezóně bude vystavení dvou pušek - dvouhlavňových trombonů, které má ve své sbírce zámek v Lysicích na Moravě. Párové barokní pušky, vyrobil v 18. století mezi sběrateli známý puškař Matheus Muck a jednu z nich vlastní lysický zámek už z dřívějška.

Den Vltavy nabídne speciální program na pražské náplavce

Třetí březnová sobota se ponese v námořnickém stylu. Den Vltavy, který bude předcházet nedělnímu Světovému dni vody, nabídne zájemcům jízdu na gondolách či na palubě vyhlídkových lodí a také další program s námořnickou tematikou.

Jízda na oslících - oslí treking v okolí Hradce Králové

Nabízíme sportovní aktivitu převážně pro děti - jízdu na oslících. Na výběr máme trasy různé délky a obtížnosti.

Zlínské muzeum vypráví příběh o chlebu. Návštěvníkům nabídne i ochutnávky

Muzeum jihovýchodní Moravy ve Zlíně otevřelo výstavu Příběh chleba. Ta představuje tradiční způsoby hospodaření v regionu, zpracování obilovin i pečení chleba v dobách minulých. Výstava ve 14|15 Baťově institutu potrvá do 30. srpna, uvedla mluvčí institutu Michaela Mitáčková.

Skanzen v Chanovicích se rozrostl o další chalupu

Skanzen v Chanovicích na Klatovsku, jediný v Plzeňském kraji, představí letos návštěvníkům novou usedlost. V těchto dnech se po několikaměsíční práci podařilo sestavit rozebranou obytnou chalupu a stodolu pocházející z Lužan na jižním Plzeňsku.

Janské Lázně umí potěšit nejen lyžaře

Janské Lázně jsou krkonošským lyžařským střediskem i - jak je ostatně patrné již z názvu - lázněmi. Legenda o tomto místě praví, že již v roce 1006 byl objeven Janem z Chockova teplý pramen. Kníže Schwarzenberg dal v roce 1677 základ dnešnímu lázeňskému městu.

Zákupy: zámek Ferdinanda I. Dobrotivého, císaře prosťáčka, který měl rád knedle

Sedm set let uplyne letos od založení severočeských Zákup, známých především zámkem. Původně kolonizační ves se od 13. století rozrůstala, nejprve za Vartenberků a Berků, Zdislav Berka nechal postavit zámek, který se v průběhu staletí měnil v pohodlné panské sídlo s rozsáhlým parkem.

Turisty bude po Dyji v Lednici vozit nová loď

Po řece Dyji v parku zámku v Lednici na Břeclavsku bude od dubna vozit turisty nové výletní plavidlo. Třináctimetrová loď Valtice uveze 44 turistů. Oznámil to Jaroslav Martínek z firmy 1. plavební, která na Zámecké Dyji provozuje šest lodí.

Getaway Prague - únikové hry v krytu civilní obrany

Getaway Prague nabízí na pražských Vinohradech dvě interaktivní únikové hry pro 2-5 osob, bez rozdílu věku a fyzické zdatnosti, umístěné v autentických prostorách krytu civilní obrany.

Galerie Neumannka v Prachaticích

Galerie Neumannka představuje v Prachaticích díla českého a světového designu. Nachází se v historickém centru Prachatic, v ulici Neumannově. Galerie je místem setkávání a spolupráce lidí, pro které jsou kvalitní architektura a design nezbytnou součástí lidské kultury.

Tipy na víkend: Kašperské Hory rozezní šanson, v Beskydech se bude bobovat

Víkend přinese hudební vystoupení fanouškům šansonu, swingu i jazzu. Kdo lační po senzacích a zajímavostech, ocení možná expozici Katastrofy lidského těla. Milovníci adrenalinu si zase užijí bobovací závod v Karolince.

Kam o víkendu s dětmi: Do Ctěnic za kouzly, Teplice zvou na archeologické bádání

Památky, které v zimním období podřimovaly se zavřenými branami, se pomalu probouzejí k životu. Naopak ty, které byly návštěvníkům otevřené, chystají poslední zimní prohlídky před začátkem jara. Kromě toho láká konec týdne ke sportu a hrám.