🌄 Archiv článků - Pohorka.info

Horský apartmán Vyhlídka na Rejvízu

Horský apartmán Vyhlídka nabízíme komfortní ubytování s možností vlastního stravování, zahradu s grilem, slunnou terasu a bezplatné Wi-Fi.

Pohádkové království šneka Krasíka v Moravském krasu

Lidové pověsti a báje, které zde mají své kořeny, jsou, společně s přírodními krásami, naším největším bohatstvím, o které jsme se rozhodli s našimi hosty podělit.

Přírodní park Údolí Křetínky u Svojanova

Romantická krajina s mozaikovitým střídáním polí, luk, lesů a lidských sídel nabízející nepříliš kvapný způsob života bez přílišného vlivu lidské civilizace se nachází na severovýchodním okraji Českomoravské vrchoviny.

Apartmány Lhota u Bechyně

Atraktivní ubytování v apartmánech u Bechyně, které jsou vhodné pro rodiny i pro větší skupiny přátel. Apartmány Haškovcova Lhota nabízí standardně a vkusně vybavené pokoje s různým počtem lůžek.

Pivnická rokle u Zderazi - unikátní český kaňon

Pivnická rokle někdy nazývaná Žižkovy maštale se nachází severovýchodně od Žďárských vrchů a leží na hranici Českomoravské vrchoviny a České křídové tabule.

Pod skálou - Mladějovské tisy v Mladějově na Moravě

Přírodní památka Pod skálou - Mladějovské tisy se nachází na jihovýchodních svazích Červené hory (606 m.n.m.) a je součástí Hřebečského hřbetu na evropském rozvodí.

Tipy na víkend: Parním vláčkem se svezte na Křivoklát, po svých projděte Ostravu

Využijte prodlouženého víkendu a zkuste toho podniknout více. Výběr je veliký. Velikonoční veselí jistě neminete, z ostatního se nabízí například romantická jízda historickým vlakem na hrad Křivoklát, módní bazárek v Praze nebo komentovaná procházka Ostravou.

Kam o víkendu s dětmi: S hastrmanem za vodníky nebo do kláštera za Lotrandem

Dlouhý velikonoční víkend láká na otevření či velikonoční výzdobu hradů a zámků. K návštěvě láká i karlovarská sklárna nebo klášter v Broumově, kterým návštěvníky provede postava pohádkového loupežníka Lotranda. Hastrman turistům zase ukáže zákoutí Vltavy.

Hrad Malenovice zahajuje sezónu s tikající expozicí

Oblíbené výletní místo hrad Malenovice u Zlína se probouzí ze zimního spánku. V sobotu 4. dubna otevře kastelán Luděk Bubeník hradní bránu prvním návštěvníkům. Prohlídkový okruh je nově rozšířen o zajímavou expozici historických hodin a zbraní.

Výletní loď Blanice – výletní plavby v Polabí

Výletní loď Blanice byla spuštěna na vodu již v roce 1927. Na kryté vyhlídkové palubě jsou místa pro 45 cestujících. Na svou pravidelnou trasu Nymburk - Ostrá vyráží Blanice od května do září. Užijte si plavbu lodí, která má duši.

Rozhledna Čáp v Adršpaško-Teplických skalách

Na vrchu Čáp se nedaleko Teplic nad Metují v nadmořské výšce 786 m n.m. Nachází stejnojmenná rozhledna, která poskytuje nádherné výhledy nejen na okolní skalní města, ale také Krkonoše nebo Orlické hory.

Pohádkový kuželník v Ratibořicích s expozicí Báchorky a pohádky Boženy Němcové

Chcete strávit čas s dětmi a zároveň se pobavit i poučit? Navštivte Pohádkový kuželník v Babiččině údolí, kde je instalována interaktivní výstava pro všechny generace s názvem Báchorky a pohádky spisovatelky Boženy Němcové.

Rozhledna Žernov u Babiččina údolí

Rozhledna Žernov se nachází ve stejnojmenné obci mezi Českou Skalicí a Červeným Kostelcem. Je vysoká dvacet čtyři metrů a na její vyhlídkovou plošinu vede dvaadevadesát schodů. Po výstupu se otevírá jedinečný výhled na Krkonoše, Jestřebí hory, Orlické hory i Polabí.

Farma Wenet v Otovicích s chovem lam a velbloudů

Farma Wenet se nachází v Otovicích nedaleko Broumova, blízko polských hranic. Je obklopená okolními kopci, dohlédnete odtud na Broumovské stěny, na Ruprechtický špičák i na broumovský klášter. Na farmě se chovají lamy, velbloudi, pštrosi i klasická česká hospodářská zvířata.

Minizoo Zahradnictví Zobal v Polici nad Metují

V Zahradnickém centru Zobal v Polici nad Metují, které se nachází na Komenského náměstí hned vedle kláštera, objevíte zookoutek, kde je dovoleno zvířata krmit a hladit. Je zde rybníček, výběhy pro větší zvířata a skleník pro drobná zvířátka a ptactvo.

Jurkovičova rozhledna se o víkendu opět otevře

Návštěvnost Jurkovičovy rozhledny v Rožnově pod Radhoštěm na Vsetínsku roste. Loni ji navštívilo téměř 36 000 lidí, o rok dříve na ni zavítalo asi 30 000 návštěvníků. Stavba na kopci nad skanzenem vznikla v roce 2012 podle návrhů slovenského architekta Dušana Jurkoviče, který je také autorem staveb na nedalekých Pustevnách či v Luhačovicích.

Kostelík sv. Jana Nepomuckého na Poušti v Železném Brodě

Kostel sv. Jana Nepomuckého na Poušti nechal postavit hrabě Karel Josef Des Fours v roce 1769 na místě, odkud se dnes nabízí nejhezčí výhled na Železný Brod.

Kostel sv. Jakuba Většího v Železném Brodě

Přímo v Železném Brodě, v areálu bývalého hřbitova, se nachází kostel svatého Jakuba Většího. Jeho areál sestává z vlastní kostelní budovy, roubené zvonice, kostnice napojené na zeď později zrušeného hřbitova, a z několika barokních soch.

Poznávací okruh Trávníky v Železném Brodě

Poznávací okruh Trávníky v Železním Brodě vás zavede do historického prostředí roubených a zděných staveb památkové zóny a památkové rezervace Trávníky. Poznáte řadu památek lidové architektury, zděné klasicistní domy i pískovcové kašny.

Zámek Jílové u Děčína

Město Jílové se nalézá v Ústeckém kraji, nedaleko měst Děčína, Ústí nad Labem a Teplic. Na místě původní tvrze byl ve 14. stol. Vystavěn vodní hrad, který byl přestavěn na renesanční zámek. V současné době je zrekonstruováno přízemí a 1. patro, nově byly zpřístupněny renesanční sklepy.

Cryptomania Trails - zažijte netradiční prohlídku v zákoutích českých měst

Prohlídka města? Šifrovací hra? Týmový závod? Od každého něco! Cryptomania Trails vás pomocí šifer, logických úkolů, nápaditých skrýší a tajemných předmětů provedou pozoruhodnými zákoutími českých měst. Nečekejte jednoduché hádanky pro děti – tyto hry prověří vaše mozkové závity!

V zubrnickém skanzenu si turisté prohlédnou unikátní exponát

Ve skanzenu v Zubrnicích nedaleko Ústí nad Labem v květnu návštěvníci uvidí potažní parní lokomobilu. Unikátní technický exponát, který sloužil k pohonu mlátiček, je po opravě plně funkční. Návštěvníci si tak budou moci poslechnout i bublavý zvuk parního stroje.

Kvůli prezidentské návštěvě prý vypálili na Střekově poplužní dvůr

Asi to je jen pomluva, ale takovým se nejvíc mezi lidmi daří. Požár kvůli panstvu, jaký skandál! Romantická zřícenina Střekova na pravém břehu Labe při vjezdu do Ústí nad Labem učarovala mnoha umělcům. Po hradbách pobíhal v roce 1842 zahalen do prostěradla hudební skladatel Richard Wagner.

Loosův světový klenot v Plzni se otevře turistům

Stojí ve špinavé čtvrti u autobusového nádraží a plzeňské škodovky. Uvnitř ale skrývá cenné skvosty z dílny slavného architekta Adolfa Loose. Řeč je o Brummělově domu v Husově ulici v Plzni, který se historicky poprvé v dubnu otevře veřejnosti.

Dolní Morava vybuduje unikátní Stezku v oblacích

V Dolní Moravě na Orlickoústecku vznikne nová turistická atrakce. Téměř 50 metrů vysoká dřevěná vyhlídka nese název Stezka v oblacích a stavět se začne po Velikonocích. První návštěvníky by měla přivítat v druhé polovině léta, uvedl obchodní ředitel společnosti Sněžník Martin Palán.

Z Kašperských Hor se stal český Midsomer, turisté se ale překvapení bát nemusí

Byl to dobrý tah, vybrat pro českou filmovou krimiscénu horské městečko Kašperské Hory. Malá policejně-detektivní parta s pomocí nadřízených z Klatov a Sušice má stále plné ruce práce, zločinů se tu kupí jako v oblíbených vraždách v Midsomeru.

Toužíte být současně v deštném pralese, Asii i Africe? Navštivte Zoo Ohrada

Kdo pamatuje zoologickou zahradu na Hluboké před lety, asi nebude věřit svým očím - dnes jsou zde chovány velké šelmy jako medvědi, vlci, rysové a tygři, stejně jako zřízeny otevřené expozice zaměřené např. Na biotop deštného pralesa nebo český les. Zastoupena je i africká a australská divočina.

Habánské sklepy Velké Bílovice

Vinařství Habánské sklepy bylo založeno roku 1614 ve Velkých Bílovicích, tradiční moravské vinařské obci v dobách největšího rozmachu vinařství na Moravě. Zakladateli vinařství byli Habáni - skupina reformních novokřtěnců, mírumilovných a pokrokově smýšlejících lidí.

Jarní procházka za významnými stromy v Praze může být i cestou do historie

V Praze můžeme najít desítky stromů připomínajících nejrůznější poselství. Pojďte se vydat na jarní procházku a osvěžit si důležitá data naší minulosti či věhlasné osobnosti.

Koniklecová louka v přírodní rezervaci Kamenný vrch v Brně

Na brněnském sídlišti Kamenný vrch najdete velkou raritu - nachází se zde stejnojmenná přírodní rezervace, přezdívaná Kameňák. Právě zde na jaře vykvétají desetitisíce konikleců velkokvětých.

Půltunové kraslice zdobí okolí Hluboké nad Vltavou

Stezku za obřími kraslicemi si mohou už od středy 1. dubna projít děti, ale i dospělí u Hluboké nad Vltavou v Jižních Čechách. Přístupná bude až do půlky května. Mapku zájemci získají v Infocentru na Hluboké a sami si zvolí trasu, po níž se vydají.

Železniční muzeum KMD v Kroměříži

Železniční muzeum se nachází v areálu lokomotivního depa a točny na vlakovém nádraží v Kroměříži. Staňte se alespoň na chvíli železničářem a přijďte si vyzkoušet práci signalisty, postavte cestu svému vlaku nebo si prodejte svou vlastní jízdenku.

Poslouchali na zámku při koupeli rádio? V Mníšku pod Brdy už před sto lety

V soukromém apartmá mníšeckého zámku mohou návštěvníci v rámci prohlídky druhého okruhu spatřit zajímavé obývací koupelny, kterými bychom nepohrdli ani dnes. Vana, sprcha, teplá voda, rádio, co víc si přát. Kromě soukromých pokojů lze navštívit i honosné reprezentační místnosti na trase první.

Lekce tance s Vojtou Lackem na Praze 1

Jeden z nejlepších tanečníků, instruktorů skupinových cvičení Vojta Lacko, vás zve na své skupinové lekce na Václavském náměstí.

Hrádek u Nechanic, kus Anglie zasazený do Čech, je rájem filmařů

Romantický zámek Harrachů postavený ve stylu anglické windsdorské novogotiky v letech 1841 až 1857 táhne k sobě filmaře jako brtníka med. Hrabata nemohla tušit, že z jejich východočeského sídla budou mít štáby filmařů celého světa nesmírnou radost.

Duchcovský zámek zahájí sezónu karnevalem

Brány duchcovského zámku, pevně spjatého s Giacomem Casanovou, se znovu otevřou o posledním březnovém víkendu. Zahájení sezóny se letos ponese v duchu benátského karnevalu. Valdštejnský sál, jenž byl centrem aristokratické zábavy, se promění v rej masek. Oznámil to kastelán Marian Hochel.

Toastmasters Ostrava - zdokonalte své řečnické umění

Toastmasters Ostrava je řečnický klub, který vám pomůže překonat strach z veřejného vystupování a mluvení před lidmi, zdokonalit vaše prezentační a komunikační dovednosti a také vám umožní poznat spoustu zajímavých lidí.

Slavkovský zámek vystavuje historické počítače od Applu

Na zámku ve Slavkově u Brna ve čtvrtek začala výstava historických počítačů a dalších produktů firmy Apple. Návštěvníci uvidí sbírku exponátů od roku 1983 až po současnost, uvedl Pavel Maleček, který se s otcem Bedřichem věnuje v evropském měřítku ojedinělé sbírce zhruba 15 let.

RC Aréna Praha - zábava pro celou rodinu

RC Aréna je nový podnik pro všechny příznivce volnočasové herní zábavy. Na kryté podlahové ploše přes 310 m² najdete nejen příjemné prostředí a přátelskou atmosféru, ale také 3 arény pro vaše herní zážitky. Zapůjčit si můžete model auta, tanku nebo robůtka Sphero.

Vodárenská věž a rozhledna v Týništi nad Orlicí

Nedaleko vlakového nádraží v Týništi nad Orlicí naleznete jednu z dominant tohoto města, prvorepublikovou vodárenskou věž, která dnes slouží jako originální muzeum, galerie a rozhledna. Vyhlídka na věži poskytuje nádherný výhled do širokého kraje.

Studánka Rakovka s lůžkem sv. Prokopa u Bílého Kamene

Půvabnou studánku Rakovku, na pravém břehu řeky Sázavy asi 2 km jižně od kláštera, najdete skrytou v lesíku blízko naleziště krystalového vápence na Bílém Kameni. Již pravěcí obyvatelé usazení ve zdejším kraji těžili tento kámen a náramky z něho byly známé od pradávna v celé Evropě.

Hradiště Černé Budy na Krkavčích skálách u Sázavy

Pravěké hradiště Černé Budy se nachází na skále nad meandrem Sázavy, severozápadně od Sázavského kláštera a jihovýchodně od Pyskočel, na pravém břehu řeky. Pod hradištěm objevíte nádhernou vyhlídku na řeku Sázavu a přilehlé údolí s železniční tratí.

Kuželník sv. Prokopa u Sázavy

Nad sázavským úsekem Prokopovy brázdy je rozcestí, u kterého se zachovalo mohylové pole datované do 9. století. Odtud směrem na Sázavu je v kopcovitém terénu náhlá rovinka. Říká se jí Kuželník sv. Prokopa.

Kaple sv. Prokopa a studánka Vosovka v Sázavě

Jen necelé 2 km jihozápadně od Sázavského kláštera příjemnou cestou, která sleduje tok řeky Sázavy najdete kapličku sv. Prokopa nad studánkou jménem Vosovka. Její jméno je prý odvozeno od osiky, které se daří v blízkosti vody.

Poeziomat na náměstí Míru v Praze – první stroj na poezii na světě

Kovová roura, která tak trochu připomíná periskop ponorky, tak vypadá Poeziomat na pražském náměstí Míru. Jedná se pravděpodobně o světovou raritu, která spatřila světlo světa díky kavárníkovi a kulturnímu aktivistovi Ondřeji Kobzovi.

Do Beskyd má turisty přilákat slevová karta

Ušetřit při sportování, kultuře, relaxačních aktivitách i ubytování v Beskydech a na Valašsku mohou držitelé karty Beskydy Card. Stejnojmenný projekt, který má návštěvnickou kartu uvést do života, spustila na konci loňského roku turistická oblast Beskydy - Valašsko.

Karlštejn, Konopiště a Křivoklát zahajují sezónu s novým společným projektem

Již o víkendu 28. a 29. března 2015 zahajují tři středočeské památky – Karlštejn, Křivoklát a Konopiště – letošní sezónu. Nejenom že otevírají brány společně, ale zároveň spouštějí nový projekt 3K, v rámci kterého nabízejí prvním víkendovým návštěvníkům na základní prohlídkové trase i 50procentní vstupné.

Pizza Na Zastávce Štěchovice

Oběd, večeře nebo jen svačina s výhledem na krásnou přírodu ve Štěchovicích. Spojte příjemný výlet po okolí štěchovického pokladu s návštěvou zdejší restaurace, kde je možné i ubytování ve dvou, tří a čtyřlůžkových pokojích.

Tipy na víkend: Velké Bílovice projdete mezi sklípky, pražská náplavka nabídne polévky

Víkend nabízí gastronomické zážitky s dobrým pitím a jídlem stejně jako adrenalinové, sportovní i poznávací aktivity. Pomalu se také začnete ladit na notu Velikonoc.

Kavárna a palačinkárna 59 v Litomyšli

Rodinná kavárna a palačinkárna 59 se nachází v samém srdci Litomyšle, na Smetanově náměstí. Přijďte příjemně posedět tam, kde se o vás postará vždy vstřícně naladěná obsluha.