🌄 Archiv článků - Pohorka.info

Kam o víkendu s dětmi: Do Ctěnic za kouzly, Teplice zvou na archeologické bádání

Památky, které v zimním období podřimovaly se zavřenými branami, se pomalu probouzejí k životu. Naopak ty, které byly návštěvníkům otevřené, chystají poslední zimní prohlídky před začátkem jara. Kromě toho láká konec týdne ke sportu a hrám.

Hudební a filmové muzeum regionu Hranicko

Pokud jste fanoušky hudby či kinematografie, pak si rozhodně nenechte ujít návštěvu hudebního a filmového muzea regionu Hranicko.

Historické hrací strojky z Jilemnice půjdou brzy do depozitáře, k vidění jsou jen do konce týdne

Mnoho návštěvníků se na výstavě Krkonošského muzea v Jilemnici přesvědčilo, že už v dávné minulosti existovaly stroje, které dokázaly hrát na hudební nástroje. Široký výběr různých typů bude představen do neděle 15. března.

Naučná stezka k pramenům Počátek a okolí

Cesty roubené alejemi stromů, čistý a svěží vzduch, kapličky a mnoho rybníčků - to je procházka naučnou stezkou k pramenům Počátek. Pojďte se projít malebnou krajinou a načerpat sílu a energii na rozhraní Čech a Moravy v kraji Vysočina.

Tvarůžková cukrárna v Olomouci

Tvarůžkové moučníky z Loštic jsou slanou pochoutkou, kterou pro vás manželé Poštulkovi připravují podle originální rodinné receptury. Ochutnat tyto výjimečné speciality můžete také v Olomouci, kde najdete netradiční tvarůžkovou cukrárnu na Denisově ulici.

Ban Thai Massage - tradiční thajské masáže v Českých Budějovicích

V salonu Ban Thai Massage v Českých Budějovicích si dopřejete originální thajskou masáž rodilými thajskými masérkami, které mají v tomto oboru dlouholeté zkušenosti a za sebou několik akreditací.

Escape! - úniková hra ve sklepení města Litoměřice

Escape! Je nová prostorová úniková hra situována do sklepení Litoměřic. Máte rádi výzvy, řešíte logické úkoly a rádi se měříte s druhými? Potom přijďte a zkuste si, jestli se vám podaří uniknout ze zamčeného sklepení za 60 minut.

Questy Moravské brány - hra pro malé i velké

Quest neboli hledačka je cesta, zábava i poučení. Hráli jste někdy šipkovanou, nebo hledali poklad? Jde o něco podobného. Vydáte se na cestu, budete hledat indicie a luštit tajenku.

Výstava modelů autíček v obci Rokytno na Pardubicku

Modely autíček (angličáků) si můžete prohlédnout v obci Rokytno, mezi Pardubicemi a Hradcem Králové. Jde o stálou expozici modelů aut a hraček z let 1955 - 1985, která je největší v Čechách a řadí se k vůbec největším na starém kontinentě.

Památník Zapadlých vlastenců v Pasekách nad Jizerou

Památník zapadlých vlastenců najdete v Pasekách nad Jizerou, uprostřed krásné přírody s působivým výhledem na západní Krkonoše, v sousedství kostela sv. Václava z konce 18. století.

Z rozhleden v okolí Písku je vidět až na Šumavu a do Českého lesa

Odvěkou touhu lidstva shlížet na zem z ptačí výšky dnes (bez rizika Ikarova pádu) snadno naplňují po vlasti četně rozeseté vyhlídkové věže. Některé jsou historickými stavbami, mnohé jiným účelům - vesměs telekomunikaci - sloužící technická zařízení.

Forum Karlín - multifunkční prostor pro kulturní a společenské akce

Srdcem areálu Forum Karlín ve stejnojmenné pražské čtvrti je multifunkční prostor s kapacitou 3 000 míst určený pro pořádání kulturních, společenských a odborných akcí všeho druhu.

Multifunkční kulturní prostor Sono Centrum v Brně

Multifunkční kulturní prostor Sono Centra slučuje provoz jednoho z nejmodernějších evropských hudebních klubů s provozem hotelu a restaurace mezinárodní úrovně.

Přístav Petrov na Baťově kanále

Na Baťově kanále se v srpnu 2015 otevře rekreační přístav Petrov. Poskytne kotviště až pro 45 lodí, jejichž posádky zde najdou veškeré služby.

Archeopark pod Pálavou

Zblízka si prohlédnout jedinečné paleolitické sídliště a dozvědět se řadu podrobností o životě našich předků v době lovců mamutů můžete v archeologickém parku v Pavlově, který má být dokončen v září 2015. Výstavní prostor by měl evokovat návštěvu jeskyně, téměř celý objekt bude skryt v terénní vlně.

Návštěvnické centrum velkomoravského památníku v Mikulčicích s rozhlednou

Součástí návštěvnického centra ve velkomoravském památníku v Mikulčicích je 30 metrů vysoká vyhlídková věž. Všem návštěvníkům přináší možnost zhlédnout centrální část areálu Slovanského hradiště – areály Akropole, Předhradí i okolních Podhradí - z ptačí perspektivy.

Národní centrum divadla a tance Valtice v bývalé jízdárně valtického zámku

Rekonstrukcí zchátralého divadla, zimní jízdárny a zahradního domku v areálu valtického zámku vzniká Národní centrum divadla a tance, které bude poskytovat zázemí divadelním a tanečním souborům, ale také badatelům, které zajímají dějiny těchto umění. Otevření proběhne 25. června 2015.

Poutní domy na Svatém Hostýně

Pro ubytování poutníků a turistů na Svatém Hostýně jsou k dispozici tři poutní domy. Slouží jednak pro exercicie, které pořádá duchovní správa, farnosti a různá společenství a také pro individuální a rodinnou rekreaci, pro hromadné zájezdy, pro školy v přírodě a konají se zde i odborné semináře.

Zemanova kavárna v Brně - replika funkcionalistické stavby

Zemanova kavárna, to je unikátní replika významné funkcionalistické stavby Bohuslava Fuchse z roku 1925. Nabízí vynikající kuchyni, vlastní cukrářskou výrobu a široký sortiment nápojů.

Barokní Nová radnice v Brně

Areál bývalého dominikánského kláštera na Dominikánském náměstí v Brně sloužil od svého vzniku potřebám stavovské reprezentace a pro zasedání zemských sněmů a soudů. Během 18. století byl areál barokně upraven. Dnes je sídlem primátora a vedení Magistrátu.

HaDivadlo v Brně

HaDivadlo je alternativní divadelní scéna s tradicí a osobitým pohledem na svět. Divadlo bylo založeno v polovině sedmdesátých let v Prostějově a přesídlilo do Brna, kde jej můžete navštívit dodnes.

Velkolosinské pralinky - ručně vyrobený originál z dílny Jany Kašparové

Velké Losiny už v současnosti nelákají jen zámkem, lázněmi nebo proslulou ruční papírnou. Lidé se tu zastavují v jedinečné cukrárně, která láká zejména pravými Velkolosinskými pralinkami, které vznikají přímo v centru obce v dílně Jany Kašparové.

Interiéry a skleníky zámku v Rájci nad Svitavou hýří (nejen) květy kamélií

Rekordní návštěvnost výstavy kamélií očekávají na zámku v Rájci nad Svitavou. Od jejího zahájení, tj. Od pátku 6. března ji navštívilo již pět tisíc návštěvníků. Pro srovnání - v loňském roce byla návštěvnost za celou dobu výstavy necelých šest tisíc lidí.

Muzeum v Chebu připravilo výstavu historických pokladů regionu

Unikátní výstavu hromadných nálezů cenných předmětů na území historického Chebska připravilo muzeum v Chebu. Poprvé bude k vidění i nález hallských feniků, které v roce 2013 objevila amatérská hledačka v Opatově u Lubů. Výstava potrvá do 14. června, poté poputuje do Německa, jak uvedl kurátor výstavy a archeolog chebského muzea Michal Beránek.

Chátrající Karlštejn zachránil císař František I. Rád vyprávěl vtipy a nenáviděl novoty

Před dvěma sty lety nebyl Karlštejn, nejznámější český hrad, v dobré kondici. Jak vypadal původně, se neví, nejstarší kresby pocházejí z roku 1720. Založen byl roku 1348, dokončen 1365. Císař a král Karel IV. Ho nechal zbudovat jako trezor korunovačních klenotů a ostatků svatých.

Výstavní galerie Prostor 228 v Liberci

Filosofií galerie je systematická spolupráce se současnými umělci, budování a rozvíjení výstavní činnosti s cílem přispět k porozumění světa současného umění, vyvolat zájem o moderní umění a nové umělecké trendy.

Návratem relikviáře svatého Maura začne v Bečově turistická sezóna

Relikviář svatého Maura, jedna z našich nejvzácnějších uměleckých památek, se po zápůjčce na mimořádně úspěšnou výstavu Hrady a zámky objevované a opěvované opět z Prahy vrátí do Bečova nad Teplou, kde byl před 30 lety znovuobjeven. Relikviáři bude věnována velká část letošní sezóny.

Pavilon tenisového klubu v Luhačovicích

Specifické herní prostředí v Lázeňském městě Luhačovice přináší místní tenisový klub. Nabízí kvalitní povrch, špičkový sportovní zážitek a klidné prostředí. To vše je doplněno historickým pavilonem tenisového klubu.

O víkendu začnou přírodovědné vycházky Prahou

Národní muzeum připravilo přírodovědné procházky po Praze. První exkurze nabídne už tuto neděli účastníkům seznámení s vodním ptactvem na Vltavě. V dubnu vyrazí za geologickými zajímavostmi na Barrandov, v květnu do Prokopského údolí za rostlinami vápencových stepí. Informovala o tom Tereza Petáková z oddělení vnějších vztahů muzea.

Lodě na řece - půjčovna obytných lodí na Vltavě a Baťově kanálu

Společnost Lodě na řece nabízí pronájem kajutových lodí a hausótů na Vltavě či Baťově kanálu. Vyzkoušejte si neobvyklou roli kapitána, poznejte malebné zátoky, hrad Zvíkov, zámek Orlík a další jedinečná místa v povodí Vltavy. Při delším zapůjčení můžete doplout až do Prahy nebo i dále po Labi.

Vila Valaška v Luhačovicích

Luxury Spa & Wellness Vila Valaška Luhačovice je určena pro nejnáročnější lázeňské hosty, zamilované páry a milovníky kvalitní gastronomie upřednostňující luxusní ubytování, individuální přístup a exkluzivní služby.

Vila Chaloupka v Luhačovicích

Reprezentativní lázeňská vila Chaloupka leží v centru lázní Luhačovice, v příjemném prostředí parku, v blízkosti kolonády a lázeňských zařízení.

Tichým údolím k nejstaršímu stavení v Česku

Přijměte pozvání na celodenní výlet údolím Zákolanského potoka na Kladensku. I v brzkém předjaří spatříte nejen spící zříceninu hradu Okoř, nýbrž i Flintstoneovo občerstvení a nejstarší dochované stavení v České republice.

Přírodní koupaliště Lido u Mariánských Lázní

Koupaliště Lido prošlo v roce 2014 rekonstrukcí hráze, v současnosti je areál otevřen, ale zatím je bez možnosti koupání. Koupaliště leží v krásné přírodní scenérii Mariánských Lázní, 2 km od centra města uprostřed lesů.

Solná jeskyně Salina v Mariánských Lázních

Solná jeskyně Salina se nachází na Hlavní třídě v Mariánských lázních. Mořské klima si můžete užívat od pondělí do soboty.

Minoritský kostel sv. Janů v Brně

Klášter minoritů v Brně byl založen kolem roku 1230. Minoritský řád je jediným v Brně, který již více než 750 let sídlí na stejném místě, a to na rohu ulic Orlí a Minoritské. Komplex je tvořen kostelem, Loretou se Svatou chýší, Svatými schody a dvěma klášterními budovami.

Kostel sv. Michala v Brně

Římskokatolický kostel svatého Michaela archanděla v brněnské městské části Brno-střed se nachází na Dominikánském náměstí vedle Nové radnice. Pro veřejnost kostel není přístupný s výjimkou pravidelných bohoslužeb.

Bronzový pomník J. W. Goetha v Mariánských Lázních

Na místě původního pomníku spisovatele Johanna Wolfganga von Goethe stojí v Mariánských Lázních od roku 1993 socha od Vítězslava Eibla.

Minipivovárek Lomňan v Horní Lomné

V hotelu Pod Kyčmolem v obci Horní Lomná mají pro své hosty své vlastnoručně vyrobené pivo. Ochutnat jej můžete po celý rok, čas od času se zde vaří i speciály.

Sady Karla IV. v Karlových Varech

Veřejný městský park Sady Karla IV. Leží před Císařskými lázněmi v jižní části lázeňského centra Karlových Varů. Park je přístupný od roku 1895.

Nový židovský hřbitov v Praze

Nový židovský hřbitov tvoří samostatnou část Olšanských hřbitovů. Naleznete jej mezi ulicemi Želivského a Izraelská. Rozlohou i počtem náhrobků je největším židovským hřbitovem u nás a je chráněn jako kulturní památka.

Kuks, Valtice, Kratochvíle jsou taháky nadcházející turistické sezóny

Některé kulturní památky mají otevřeno i v zimě, například Sychrov, Rožmberk, ostatní zahájí sezónu za několik týdnů. Národní památkový ústav ve spolupráci s kastelány připravili řadu nových akcí, které mají přilákat návštěvníky.

Tipy na víkend: Poznejte tajuplnou Prahu, v Plzni nahlédněte do kultury Japonska

Čeká vás víkend plný svižného tance, zimních sportů, tajemných výprav do minulosti a také inspirativních kulturních podnětů. Dámy potěší také módní program v Otrokovicích či Ostravě.

Kam o víkendu s dětmi: Na maškarní lyžovačku nebo za pravěkými giganty

Milovníci zimy a s ní spojených sportů si ještě tento víkend užijí své hobby do sytosti například na Lipně, ve Velkých Kralovicích nebo Hradci Králové. Ve svém živlu budou také příznivci masek a karnevalů.

Zámek Žleby se chystá na příliv návštěvníků

Zámek Žleby na Kutnohorsku se připravuje na novou návštěvnickou sezónu, která začne o Velikonocích. Pracovnice zámku už leští nápojové sklo v expozicích a čistí lavice v kapli. Rušno je i v zámeckém parku, kde začala rozsáhlá obnova. Dělníci kácejí některé stromy a likvidují náletové porosty.

Některé památky Pardubicka zahajují sezónu dříve

Některé památky v Pardubickém kraji zahajují návštěvnickou sezónu dříve. Už v sobotu otevřel bránu turistům hrad Svojanov na Svitavsku. Pro letošek chystá i několik novinek. V příštích týdnech otevřou své brány i další památky.

Pravidelná představení pro děti v kině Aero

Kino Aero připravilo pro rodiče s dětmi pravidelný cyklus Aero dětem. Každou neděli nabízí zvídavým a filmumilovným dětem od 15 hodin pásmo pohádek, od 16 hodin pak přijdou na řadu hry a hříčky, výtvarná i dramatická činnost a hlavně spousta zábavy!

Ze Špulky na Benešovsku uvidíte značnou část Čech, možná i Sněžku

Pocit závrati byl dost silný, asi to dělá to ven nakloněné zábradlí. Počasí nebylo přímo výhledové, opar se válel po kraji, ale z výšky 30 metrů po zdolání 151 schodů rozhledny Špulka na Benešovsku jsem si nestěžoval. Na Březáku nad Lbosínem postavil svazek obcí mikroregionu CHOPOS výjimečné dílo.

Hornické muzeum Harrachov zve na zimní prohlídky svých útrob

Do chladných chodeb Hornického muzea Harrachov se návštěvníci mohou přijít podívat i v zimních měsících. Od začátku ledna do půlky března je muzeum otevřené dva dny v týdnu a nabízí několik prohlídek denně. Jestliže trávíte s dětmi jarní prázdniny poblíž, podnikněte výlet za poznáním.

Cibulka je nejstarší pražskou rozhlednou, bývalý skvostný areál podléhá zkáze

Třináct metrů je vysoká nejstarší pražská rozhledna. Vyhlídkovou věž Cibulku na táhlém hřbítku lesoparku v Košířích nechal postavit roku 1820 biskup Leopold Thun-Hohenstein (zemřel roku 1826). Kamenná věž s vnějším schodiště byla spolu Čínským pavilonem a umělou zříceninou ozdobou parku Cibulka.