🌄 Archiv článků - Pohorka.info

Kroužky a proužky - dopolední otevřená dílna pro děti a rodiče v Praze

Kroužky a proužky nabízí volně otevřenou kreativní dílnu s malováním na keramiku pro děti a jejich rodiče. Působí v prostorách Kavárny Maluj v Praze 2. Přijďte si kdykoliv v otevírací době namalovat svůj vlastní hrneček, talířek, mističku nebo mnoho jiných věcí.

Zřícenina hradu Frymburk u Nového Města nad Metují

Unikátem hradu Frymburk nedaleko obce Nový Hrádek je jeho hradní věž. Jedná se o nejširší hradní věží v ČR. První písemná zmínka o hradu pochází z roku 1354. Po něm byl hrad v držení předních rodů jako byli Páni z Lipé, Dubé, Trčkové z Lípy a Colloredo-Mansfeldové.

Expozice města Moravský Beroun

Stálá výstava mapuje dějiny Moravského Berouna a každodenní život jeho obyvatel až do poloviny 18.století. Některé exponáty dodali sami místní obyvatelé, kteří rodinnými cennostmi obohatili základ městské sbírky.

Mezinárodní památník obětem 2. světové války v Mostě

Na mosteckém hřbitově se nachází stavba starého krematoria, ve které naleznete Památníku obětem II. Světové války. Expozice dokumentuje válečné události let 1938–45 na Mostecku. Připomíná tisíce obětí války a lidí, kteří prošli zdejšími pracovními a zajateckými tábory.

Arboretum Křtiny a naučná stezka Domácí dřeviny

Školní lesní podnik Křtiny se stará o Arboretum Křtiny. To se nachází u silnice mezi městysi Křtiny a Jedovnice, asi 20 km severně od jihomoravské metropole Brna. Arboretum Křtiny je zpřístupněno vždy v sobotu, po celé vegetační období.

Olomouc otevře Pevnost poznání

Nové interaktivní muzeum vědy s názvem Pevnost poznání se ve čtvrtek otevře v historické Korunní pevnůstce nedaleko centra Olomouce. Muzeum Univerzity Palackého, které tak rozšíří síť populárně vědeckých center v České republice, vznikalo tři roky a stálo přes 150 miliónů korun.

Flee - skutečná úniková hra v Plzni

Skutečná úniková hra v Plzni, při které se snažíte dostat z uzavřené místnosti během hodiny. Tým hráčů musí prozkoumat své okolí, aby všichni stačili unikli. Hráči musí být pozorní a využít svých schopností kritického myšlení na maximum.

Přírodní rezervace Krkanka a Strádovské peklo údolí Chrudimky

V úseku mezi Křižanovickou a Práčovskou přehradou vytvořila řeka Chrudimka v žulových horninách nasavrckého masivu hluboké údolí, které bylo pro svoji jedinečnost postupně začleněno do dvou vyhlášených přírodních rezervací - PR Krkanka a PR Strádovské peklo.

Prohlídky histrického centra Plzně s průvodcem

V centru Plzně se zorientujete snadno i díky tomu, že Plzeňská věž převyšuje kopce, jak se zpívá ve známé písničce. Pokud byste se ale chtěli o jednotlivých památkách a nádherných historických domech dozvědět víc, máte každou sobotu možnost se zúčastnit komentované prohlídky centra.

Pražákův palác v Brně

Pražákův palác v Husově ulici je jednou z budov Moravské galerie v Brně. Novorenesanční budova nabízí stálou expozici moderního a současného umění i krátkodobé výstavy.

Didaktické centrum geologie - geopark v Říčanech u Prahy

V Říčanech, u 1. ZŠ na Masarykově náměstí, najdete geopark spojený s geologickou laboratoří. Jsou zde trvale k vidění typické horniny z celé ČR, model paleontologického nalezištěnebo obrovské schránky hlavonožců.

Nový Svět, bohémské zákoutí pražské chudiny na Hradčanech

Přelidněná Královská cesta, přesuvenýrovaná Malá Strana, davy lidí jdoucí na Hrad, babylon národů se valí od sídla českých králů do středu metropole, aby se v gardu opačném zase vydal zpět. U Lorety se dav zasekne, do pidičtvrti pod Černínským palácem se vydá jen málokdo, proto je tu poměrný klid.

Stezka 20. století u Nové Bystřice

Česko-rakouská přeshraniční naučná stezka představuje ve dvou okruzích (dlouhém a krátkém) historický vývoj místního regionu ve 20. století. Během této doby bylo místní území několikrát zasaženo dramatickými politickými změnami.

Pohádkové putování se skřítkem Šmudlafousem - dopisovací hra

Děti plní úkoly od skřítka Šmudlafouse, dostávají za odměnu krásné nápadité a hodnotné dárky, ale nejkrásnější na celém pohádkovém putování je ta dětská fantazie... Skřítek Šmudlafous se stane rodinným kamarádem, o kterém děti sní, mluví, se kterým prostě žijí.

Půjčovna kol AKompas Brno Bike Rental

Příjďte si zajezdit na kvalitních kolech. AKompas Brno Bike Rental - půjčovna kol vám nabízí k vypůjčení téměř nová trekingová a horská kola.

Co má Letenský zámeček společného s pražským Hlavním nádražím

Uprostřed rušného hlavního města můžeme najít oázu klidu a pohody. Tou je pro mnohé Letenský zámeček s velkou zahradní restaurací a nádhernou vyhlídkou na historické centrum Prahy. Skrývají se zde ještě další zajímavosti o, kterých se moc neví.

Vrchol rozhledny dolnomoravské Stezky v oblacích se dotkne nebe

Rozhledny našinci milují, proto se každý rok někde vyloupne nějaká nová. Bývala i na Králickém Sněžníku, vrchu vévodícímu údolí, v němž se nachází oblíbený sportovně relaxační areál Dolní Morava. Zdánlivě už tu všechno mají, jen rozhledna jim chyběla. Vyhlídkový Klepáč stojí na hřebeni mimo areál.

Vila Tugendhat má nyní zavřeno, k návštěvě ale zvou i další brněnské vily

Ve dnech od 7. do 20. dubna je pro návštěvníky uzavřena slavná brněnská vila Tugendhat. V Brně ale nestojí pouze tato vila, otevřené jsou další významné stavby, jako je vila Stiassni nebo Jurkovičova vila. Obě vily jsou nedaleko od sebe, proto můžete jejich návštěvu proložit i příjemnou procházkou.

Kurzy yoyování v pražském Yoyo Store

První evropská yoyo prodejna v ulici V Jirchářích nabízí 2x týdně kurzy yoyování zdarma. Bez nutnosti jakékoliv rezervace nebo přihlašování. Prostě přijďte kdy se vám to hodí. Začátečnická i pokročilá yoya jsou k zapůjčení.

RetroAutoMuzeum Strnadice

RetroAutoMuzeum ve Strnadicích u Sedlčan připomíná pamětníkům vozy, které je provázely jejich životy, i ty, o nichž pouze snili. Těm později narozeným pak dá na okamžik zakusit, jaký byl motoristický život jejich rodičů či prarodičů.

Poznávací stezka Sebranice v historii a současnosti

V obci Sebranice nedaleko Litomyšle najdete poznávací stezku s názvem "Sebranice v historii a současnosti". Stezka má 12 zastavení a je dlouhá 8,5 km. Začíná u kostela sv. Mikuláše a poslední zastavení je na "Husinci".

Hrad Houska je údajně branou do pekel

Na rozhraní Libereckého a Středočeského kraje, uprostřed kokořínských lesů, se nalézá středověký hrad Houska. Mimo hlavní trasy silnic a ve středověku i kupeckých cest byl postaven kolem roku 1305. Již z dálky vás zaujme svou mohutností, avšak bez výrazné hradní věže.

Textilní stezka v Nové Bystřici

Textilní stezka, která vás provede krásnou krajinou, začíná za Novou Bystřicí na silnici směrem k obci Hradiště, kde se poblíž cesty nachází první výkladová tabule. Její délka činí cca 25 km.

Síň odboje v Hranicích

Trvalá expozice v Hranicích dokumentuje kvalitní formou jednotlivé etapy zápasu o vytvoření samostatné a demokratické republiky v letech 1914 – 1989.

Městské muzeum a galerie v Hranicích

Městské muzeum a galerie se nachází v budově staré radnice na Masarykově náměstí. Jde o jednopatrový dům z 1. poloviny 16. století s čtyřbokou pětipatrovou věží s renesančním ochozem.

Botas Praha - celý sortiment firmy Botas na jednom místě

Téměř v centru Prahy naleznete jedinou prodejnu s celým sortimentem firmy Botas, naleznete zde nejen boty z kolekce legendárních Botas 66, ale i kultovní sportovní modelu Botas Classic uveden na trh již v roce 1966.

Kramářova vila v Praze

Sídlo vysokých státních představitelů tvoří bezesporu nepřehlédnutelnou dominantu letenského panoramatu a je považováno za jednu z výrazných staveb pražské vilové architektury.

Palác Langhans v Praze

Novorenesanční budova, která je přes sto let spojována s historií a vývojem fotografického řemesla, se nachází v centru Prahy a sousedí s Františkánskou zahradou.

Multifunkční budova Quadrio v Praze

Multifunkční objekt s rozmanitou nabídkou nákupních, pracovních i odpočinkových kapacit se nachází v samotném srdci české metropole. Jeho moderní architektura a vysoká kvalita služeb splňují současné nároky na pracovní prostředí a životní styl.

Kam o víkendu s dětmi: Soutěžit do Hopsária nebo za medvědy na Točník

Zábavný víkend plný soutěží, pohybu a her čeká na vaši rodinu i tento týden. K dovádění láká Hopsárium v Českých Budějovicích, k poznání pak třeba Ptačí svět na Chvalském zámku a Svět techniky v Ostravě. Čas pro kreativitu zase nabízí expozice lega v Lanškrouně nebo Hry a klamy ve Starém Městě.

Nová scéna Národního divadla

Novodobá divadelní budova Nová scéna, která je unikátním příkladem specifického využití skla, patří pod správu Národního divadla a funguje jako moderní divadlo všech forem a žánrů.

Danube House v pražském Karlíně

Na Rohanském ostrově v pražském Karlíně se nachází mnoho budov, které jsou pojmenovány po světových veletocích. Jednou z nich je administrativní budova Danube House, která nese název podle řeky Dunaj (anglicky Danube).

Naučná stezka Vodárenský les

Do sto let starého vodárenského lesa nedaleko města Svitavy už zákaz vstupu neplatí. Příroda, kam léta nikdo nesměl, připomíná prales a lidé se tak mohou procházet takřka panenskou přírodou.

Tipy na víkend: Prahu rozproudí sporty, na Vysočině okoštujete pálenky

Zdravý životní styl podpoří o víkendu celá řada akcí. Kupříkladu v Praze to bude prezentace a vyzkoušení různých druhů sportu nebo alespoň pasivní sledování moderní gymnastiky, Morava láká na vinnou stezku a turistický pochod. Zabaví se ale samozřejmě také fandové historie, rychlých kol nebo milovníci přírody.

Expozice historie Univerzity Karlovy v Praze

U příležitosti 667. výročí založení univerzity byla znovu otevřena stálá výstava ve sklepních prostorách Karolina. V expozici je možné si prohlédnout listiny vztahující se k založení univerzity či kopie univerzitní pečeti a žezla.

Strategickou hru v centru Prahy nepokazí ani špatné počasí

Přátelé začali zvát další a další lidi, a tak Erice Kovaříkové nezbylo, než dát koníčku profesionální podobu. „Původně jsem připravovala hry jen pro známé, bavilo mě to,“ vzpomíná na počátek svého už podnikání.

Přehrada Fláje u Českého Jiřetína

Vodní nádrž vznikla na Flájském potoce v roce 1963 za účelem zásobení vodou podkrušnohorské oblasti. Přehradní hráz je betonová, pilířová (tedy uvnitř dutá), jediná svého druhu v České republice.

Projděte Třeboň s dětmi a Mildou Dubulíkem

Jihočeská Třeboň je malebné město s bohatou historií a skvostnou architekturou. Na to ale své potomky asi nenalákáte. Pokud však s sebou na výlet vezmete Mildu Dubulíka, procházka městem je bude zaručeně bavit.

Víno a cykloturistika lákají na jih Moravy čím dál víc turistů

Víno a cykloturistika přivádějí na jižní Moravu stále více turistů. Vinaři ve Velkých Bílovicích letos čekají růst počtu návštěvníků ve srovnání s loňskem o víc než pětinu. Jihomoravský kraj je po Praze druhým nejnavštěvovanějším regionem Česka.

Brno zahájí turistickou sezónu na Staré radnici a v podzemí

S příchodem jara přichází i nová turistická sezóna. V Brně se již pravidelně nese ve znamení otevření Staré radnice. Slavnostní zahájení té letošní se pod taktovkou Turistického informačního centra města Brna uskuteční 11. dubna přímo na jejím nádvoří.

Zámek Růžkovy Lhotice – muzeum Podblanicka

Na zámku Růžkovy Lhotice si prohlédnete expozici věnovanou hudební tradici na Podblanicku. Zámek patřil v letech 1835-1844 rodičům Bedřicha Smetany a sám skladatel tu několik let pobýval. Zdejší expozice je věnovaná především počátkům Smetanovy tvorby.

Zámek Růžkovy Lhotice – muzeum Podblanicka

Na zámku Růžkovy Lhotice si prohlédnete expozici věnovanou hudební tradici na Podblanicku. Zámek patřil v letech 1835-1844 rodičům Bedřicha Smetany a sám skladatel tu několik let pobýval. Zdejší expozice je věnovaná především počátkům Smetanovy tvorby.

Lesní zážitkový areál na Mezní Louce

Lesní zážitkový areál je na Mezní Louce vznikl v blízkosti největšího skalního mostu Evropy, Pravčické brány, jejíž dřevěný model je jedním z hlavních lákadel areálu. Mimo to je k dispozici dalších sedm herních prvků.

Zámek Slatiňany zpřístupnil turistům loveckou chodbu

Zámek ve Slatiňanech zpřístupnil návštěvníkům v nové sezoně, která začala v sobotu, loveckou chodbu. Vystaveny jsou v ní myslivecké trofeje a mnoho barokních grafik s loveckou tematikou, které chodbu v minulosti zdobily. Jejich autorem je německý rytec, malíř a kreslíř Johann Elias Ridinger.

Stovky vajec - i pštrosích a křepelčích - zdobí interiéry zámku v Jindřichově Hradci

Splašená vejce zpestří prohlídku zámku všem návštěvníkům v čase velikonočním (výstava trvá do 12. dubna). Okolo 800 pštrosích, husích, kachních, slepičích i křepelčích vajec ve zlaté, černé, modré a červené barvě, visí z lustrů, sypou se po nábytku a i na jiných místech zdobí zámecké interiéry.

Motokáry Ostrava - SF Motors Arena

Motokárová dráha v Šenově u Ostravy je určena všem, kteří mají rádi vůni benzínu, skvělé zážitky, zábavu, napětí, adrenalin, rychlost, závody, motorsport a vítězství. Tak tohle všechno najednou najdete na jednom místě a v jednom okamžiku v Aréna SF Motors.

Čtyři prohlídkové okruhy a návštěvu zrekonstruované zahrady nabízí „nový” Kuks

Barokní perla východních Čech - hospital Kuks - se po rozsáhlé a velice nákladné rekonstrukci na konci března znovu otevřela veřejnosti. Návštěvníci mají k dispozici čtyři prohlídkové okruhy nazvané - Základní, Historie lékáren, Historie výroby léčiv a Šporkovská hrobka.

Fousatý Choustník je unikátním dvojhradem, nemá u nás obdoby

Na vysoké skále se tyčí, zdůrazňuje své dvě věže, mohutné hradby, působí velmi nepřístupně. Patrný je i zdáli, ale mezi stromy trochu zaniká, okolí v době jeho největší slávy nebylo zalesněno, klasické opatření proti případnému nepříteli. Fousatý proto, že se mu také podle pověsti říkalo Foustník.

Sovinec v sobotu otevře bránu, dovnitř pustí i velikonoční vejce na vandru

Návrat zimy do Jeseníků i podhůří nijak neohrozí první jarní otevření bran hradu Sovinec na Rýmařovsku. Stačí se trochu přiobléct a pak si na nádvoří dopřát třeba teplou medovinu nebo čaj. Návštěvníky čeká velikonoční program Jak šlo vejce na vandr.

Východočeský golfový pas

Východočeský golfový pas umožňuje hru na zapojených hřištích v Královéhradeckém a Pardubickém kraji za poloviční cenu, a to 7 dní v týdnu, v jakýkoli čas a dokonce i při turnajích! Mnoho dalších spolupracujících klubů poskytuje výhody držitelům pasu i mimo region.