🌄 Archiv článků - Pohorka.info

Pět vrcholů Českého středohoří, na něž byste měli vylézt

Zcela mimořádná je krajina sopečných kuželů na severu Čech. Zvedají se z roviny jako obrovské krtince, táhnoucí se od Ohře až k Jizerským horám. Některé kopce nesou na vrcholech hrady, v oblasti je jich téměř dvacet.

Vyhlídka Kamenná hlava u Českých Žlebů na Šumavě

Vyhlídka Kamenná hlava se nachází na trase Zlaté stezky směrem z Českých Žlebů ke hranici s Bavorskem. Za průzračné viditelnosti jsou z vyhlídky vidět až zhruba 130 kilometrů vzdálené Alpy.

Slovácké muzeum v Uherském Hradišti

Slovácké muzeum v Uherském Hradišti zaujímá v síti českých a moravských muzeí významné postavení. Hlavní budova ve Smetanových sadech v Uherském Hradišti je věnována expozici Slovácko a národopisným, archeologickým a historickým výstavám.

Vydejte se na meziříčský zámek za australskými domorodci

Umění a kulturu australských domorodců představí poprvé v sobotu Muzeum regionu Valašsko v zámku Kinských ve Valašském Meziříčí na Vsetínsku. Návštěvníci si tu prohlédnou například malby a hudební nástroje. Vernisáž ozvučí didgeridoo, typický australský nástroj. Expozice bude následně přístupná až do začátku příštího roku.

Centrum pro rodinu Koblížek Nový Bor

V příjemně zařízených prostorách Centra pro rodinu Koblížek čekají rodiny s malými dětmi každý den zajímavé aktivity. Centrum je ideální pro maminky s dětmi na rodičovské dovolené. Pořádají se zde jednodenní výlety na zajímavé místa v blízkém i vzdáleném okolí a společenské akce pro nejširší rodinu.

Sunset restaurant v Brně - gurmánské zážitky s jedinečným výhledem

Sunset je nekuřácká restaurace s venkovní terasou, umístěná na střeše IBC centra. Z restaurace je krásný výhled nejen na historické centrum, ale také na celé panorama Brna.

Golf Park Slapy sv. Jan

Golfové hřiště leží 18 km od okraje Prahy v tradiční výletní oblasti u Slapské přehrady. Nabízí 18 jamek, driving, patting, chipping. Nechybí ani další služby jako restaurace, infocentrum, wellness, masáže. Navštívit můžete také Galerii sv. Jan.

Šumava otevřela nové vyhlídky. Je z nich jedinečná podívaná

Exkluzivní výhledy na Trojmezí a na krajinu kolem horní Vltavy mají turisté z nově otevřených vyhlídkových míst u Českých Žlebů a na Plešném jezeře. Už od loňska stojí podobná vyhlídka na Černé hoře u Pramenů Vltavy, na jaře přibyla na Zelené hoře nedaleko Srní.

Lanové centrum Prášily

Chcete si užít opravdovou lesní zábavu? Tak proč nevyzkoušet přímo v Národním parku Šumava, na břehu Prášilského potoka lanovou cestu plnou dobrodružství na stoletých stromech ve výšce 7 až 15 metrů.

Cyklostezka Jáchymov - Ostrov po bývalé železniční trati

Města Jáchymov a Ostrov na Karlovarsku spojuje nová cyklostezka, která vznikla na trase bývalé železniční tratě. Ta byla zrušena v padesátých letech minulého století po ukončení těžby uranové rudy. Celá cyklostezka je dlouhá necelé 3 kilometry a celkové převýšení činí 110 metrů.

Velehradské muzeum ve Velehradském domě sv. Cyrila a Metoděje

Velehradský dům vznikl rekonstrukcí historických hospodářských objektů někdejšího velehradského předklášteří. V přebudované konírně se stájí ze 16. století, vzniklo Velehradské muzeum, v prvním podlaží nad ním pak Muzeum bible.

Kostel Zjevení Páně - Cyrilka ve Velehradě

Kostel Zjevení Páně ve Velehradě byl postavený ve 13. století při klášterní bráně pro obyvatele předklášteří. V nedávné době byl kostelík zrekonstruován a probíhají v něm výstavy.

Chalupa Pod lesem Loučná nad Desnou

Chalupa Pod lesem v Loučné nad Desnou je v ideálním místě pro letní i zimní dovolenou. Leží v srdci krásných Jeseníků a má ideální polohu pro turistiku, cykloturistiku a ostatní sporty.

Expozice dějin města Uherské Hradiště v Jezuitské koleji

Stálá expozice dějin města v Jezuitské koleji seznamuje s nejvýznamnějšími událostmi a dějinnými okamžiky z více než 750leté historie města. V souladu s prostorem, který je pro expozici určen, je obsahově rozdělena do tří základních tematických celků.

Babiččin dvoreček Licibořice

Nevíte, kam s dětmi v létě či o víkendu na výlet? Chcete jim ukázat, jak skutečně vypadají domácí zvířata, která znají z knížek? Pak je návštěva Babiččina dvorečku právě pro vás. Obec Licibořice, kde se zmiňovaný dvorek nachází, leží cca 7 km jižně od Chrudimi (viz. Mapa). Jedná se vlastně o rozlehlý statek, na kterém […].

Tipy na víkend: Na pivo do pražských Dejvic či za módou na Sychrov

Začátek října brnká na strunu těm, kteří si rádi pochutnají na dobrém jídle a pití. Začněte degustací tuzemských vín a burčáků, pokračujte pak třeba ochutnávkami specialit z valašské kuchyně. Pokud se o víkendu raději než jídlu oddáváte sportu, zajímavým tipem pro vás možná bude cyklovýlet po okolí Jindřichova Hradce.

Vyhlídka Čertovy kameny u Jeseníku

Čertovy kameny jsou skalní útvar nacházející se na severním úbočí Zlatého chlumu asi 3 km od Jeseníku. 40 m vysoký a 100 m dlouhý skalní útvar dal i jméno turistické chatě, která byla vybudována v jeho těsné blízkosti na počátku 20. století.

Rozhledna Kleť v Blanském lese - nejstarší kamenná rozhledna v České republice

Kamenná věž o výšce 18 metrů stojí na vrcholu hory Kleť (1083 m), nejvyšším vrcholu Blanského lesa, od roku 1825, kdy ji zde nechal postavit kníže Josef Schwarzenberg pro soukromé účely svého rodu. Veřejnosti slouží rozhledna od druhé poloviny 19. století.

Tajemný les Bor u Českých Budějovic - místo paranormálních jevů

Les Bor zvaný též Branišovský les, provází tajemná minulost, vypráví se o něm podivné příběhy zavánějící něčím děsivým a nepříjemným. Lidé, kteří se sem vydají, slýchají za zády zvláštní zvuky a kroky, anebo je po lese provází temný přízrak či rudě planoucí oči.

Barokní most v Bělé nad Radbuzou

Je maličký, určený pouze pro pěší, a navíc stojí v obci, která nepatří k vyhledávaným turistickým cílům – ale je krásný a zaslouží si vaši pozornost. Jeho osm oblouků z masivních kamenných kvádrů překlenuje údolí říčky Radbuzy již od roku 1723.

Jurkovičův most v Novém Městě nad Metují

Není divu, že město s pohádkovým náměstím má i most jako z pohádky. Pravda, z náměstí ho neuvidíte, protože se skrývá v zámeckých zahradách. Je dřevěný, pochází z roku 1911 a jeho autorem byl známý architekt Dušan Jurkovič, který se podílel na úpravách zámku.

Gastro víkend ve Velkých Karlovicích potěší milovníky valašských specialit

Máte rádi frgály? Jedinečnou příležitost ochutnat tyto typické valašské koláče všech možných příchutí, ale také se přiučit jejich výrobě nebo se zapojit do hodnocení frgálů v tradiční soutěži - to vše (a nejen to) nabídne o víkendu Karlovský gastrofestival ve Velkých Karlovicích na Valašsku.

Loupeživý rytíř či ohniví jezevčíci vítají návštěvníky hradu Kokořín

Hrad Kokořín je nejen díky své poloze v relativní blízkosti Prahy velmi známý i navštěvovaný. V roce 2006 byl vrácen rodině Špačků.

Tři nádherné vodopády zas a znovu lákají do Jizerských hor

Bohatost vodních toků a skalnatých říčních koryt vytváří nádherné vodopády v řadě lokalit Jizerských hor. Neškodí připomenout a popsat dostupnost, zejména u tří nejatraktivnějších. Vodopády Velkého Štolpichu, Černého potoka a vodopády Jedlové si to rozhodně zaslouží.

Nová Bezručova chata na Lysé hoře

Na Lysé Hoře v Beskydech probíhá stavba nové Bezručovy chaty, která má být po svém dokončení roku 2015 replikou bývalé vyhořelé útulny. Interiér bude vybaven moderním, ekologickým zdrojem vytápění, s důrazem na úspory energie a tepla a moderním řešením odpadních vod.

Na cestě k Mšenským pokličkám se potkáte s Hlavou, Žábou i Muchomůrkou

K tuzemským turisticky zajímavým lokalitám bezesporu patří Pokličky nedaleko Mšena i hradu Kokořín. Jedná se o pozoruhodný geologický útvar nacházející se v Chráněné krajinné oblasti Kokořínsko.

Turisticko naučná stezka Krásné Vyhlídky

Nová pěší stezka spojuje středočeské obce Mnichovice, Struhařov a Klokočnou a nabízí výhledy do středních Čech – krásné vyhlídky. Trasa stezky je dlouhá 9,2 km.

Chata Dimrovka v Peci pod Sněžkou

Penzion Dimrovka se nachází v Peci pod Sněžkou v Krkonoších a nabízí klidné a příjemné ubytování na horách pro rodiny s dětmi, školy v přírodě, lyžařské výcviky a samozřejmě i pro jednotlivé hosty.

Kurzy přežití na horské chatě Ostrá v Beskydech

Na Horské chatě Ostrá pořádají členové Military Campu Adrian (bývalí i aktivní účastníci zahraničních vojenských misí na Balkáně a v Afganistánu), kurzy přežití a kurzy sebeobrany.

Galerie Fara v Plané nad Lužnicí

Nově otevřené výstavní prostory v nádherné budově Farního úřadu v Plané nad Lužnicí chtějí oživit kulturní dění v Plané. Malé plánské muzeum na Táborsku bylo slavnostně otevřeno 27. září 2013.

Památník dr. Edvarda Beneše v Sezimově Ústí

Památník dr. Edvarda Beneše, prezidenta republiky je věnován státnickému dílu a demokratickému odkazu druhého československého prezidenta Edvarda Beneše a zároveň jeho rodinnému životu v Sezimově Ústí.

Benešova vila v Sezimově Ústí

Rozsáhlý areál Benešovy vily se nachází v Sezimově Ústí, na soutoku Kozského potoka a Lužnice, a to na místě, kde podle tradice kázával mistr Jan Hus. Osobitý a zvláštní styl domu manželů Benešových byl ovlivněn jihofrancouzskou architekturou a doplňuje jej rozsáhlá pěstěná zahrada.

Outdoorcentrum Kladno - horolezecká a boulder stěna v bývalé Poldovce

Lezecké centrum v bývalé Poldovce na Kladně je výzvou pro všechny milovníky horolezectví. Jeho stěny jsou vysoké osmnáct metrů a rozkládají se na tisíci metru čtverečních. Najdete zde také 170 metrů čtverečních nízkých stěn určených k lezení v nízkých výškách bez lana, zvané bouldering.

Zahrady u Jezuitské koleje v Kutné Hoře

Areál bývalé jezuitské koleje je součástí městské památkové rezervace. Rozsáhlý prostor, do nedávné doby pokrytý asfaltem, je přeměněn na městský park s otevřenými travnatými plochami a bohatou výsadbou, kde naleznete nový mobiliář, vodní schody, místo na piknik i prostor pro kulturní akce.

Historií kabelek, tašek i taštiček provází návštěvníky výstava na hradu Špilberk

Nahlédnout do historie tašek nebo kabelek zájemci mohou prostřednictvím nové výstavy, která se nachází v krásných historických prostorech Královské kaple východního křídla brněnského hradu Špilberk. Desítky kabelek i panely s historií budou tyto prostory obývat až do konce letošního roku.

Bobová dráha Park sportu Hrubá Voda u Olomouce

Bobová dráha v Park sportu Hrubá Voda je jednou z nejmodernějších bobových drah. Členitá, atraktivní, rychlá a bezpečná. Taková je bobová dráha v Hrubé Vodě u Olomouce.

Svíčky Unipar – exkurze do výroby

Rádi vás zasvětíme do výroby svíček s ručním dekorováním. Ukážeme vám galerii nových kolekcí svíček, které jsou navržené podle letošních trendů v oblasti bytových doplňků. V neposlední řadě vás pozveme k nákupu ve stylové prodejně.

Bubu je v kufru aneb Na zámku v Hořovicích se chystá další historická divadelní prohlídka

Na zámek v Hořovicích přijede nečekaná návštěva v podobě tety Jindřicha ze Schamburgu a s sebou přiveze spoustu neobvyklých suvenýrů z Brazílie... Zhruba tak by se dalo charakterizovat téma dalších historických divadelních prohlídek na hořovickém zámku, které 5. října zinscenují jeho zaměstnanci.

Dětský koutek v Lidových sadech v Liberci

Dětský koutek se nachází v krásné a klidné lokalitě Liberce - Lidové sady v blízkosti liberecké Zoo. Děti si zde užijí vodní fontány, vláček, ruské kolo, bludiště, prolézačky, skluzavky, kolotoče, houpačky, pískoviště a další atrakce.

Vyhlídková věž Lidových sadů v Liberci

V okolí Liberce se nachází několik vyhlídkových staveb. Nejblíže centru jsou Lidové sady, honosný společenský a restaurační podnik, který se dodaleka pyšní vysokou vyhlídkovou věží, která poskytuje krásný výhled na město Liberec.

Kongresové, výstavní a společenské centrum Aldis v Hradci Králové

Kongresové centrum Aldis nabízí pronájmy sálů na konference, školení, plesy, firemní a společenské akce, restauraci a catering. V Aldisu se konají plesy, večírky, koncerty, veletrhy a mnoho dalších akcí.

V Olomouckém kraji najdete lázně, kulinářské dobroty i okouzlující přírodu

Za odpočinkem přijíždějí turisté zejména na sever Olomouckého kraje do města Jeseníku do Priessnitzových lázní, nejstarších vodoléčebných lázní na světě. Lákadlem jsou nejen unikátní procedury, ale i vyhlášené gastronomické speciality.

Dětské interiérové hřiště Tyjátr v Plzni

V Plzni v Doudlevcích je pro děti i rodiče otevřeno 5patrové interiérové hřiště Tyjátr, ve kterém si užijete spoustu zábavy a zdravého sportovního vyžití za každého počasí. Děti zde mohou využít množství překážek, skluzavek, lezeckých stěn a dalších atrakcí.

Kavárna Maluj na pražských Vinohradech

V Kavárně Maluj si nejen dáte dobrou kávu a příjemně posedíte, ale můžete si zároveň i namalovat hrníček nebo udělat otisk končetin vašeho potomka na porcelán. Prostor kavárny je nekuřácký, v létě lze využít ve vnitrobloku pěknou zahrádku s pískovištěm.

Česká pískovcová města jsou evropskou raritou

Hluboké rokle, vysoké věže, bizarní tvary, skalní okna. Pravčická brána je největším skalním oknem střední Evropy. Na území České republiky se nachází 9 pískovcových skalních měst, koncentrace na malé ploše je naprosto unikátní. A to nepočítám osamělé skalní útvary.

Rozhledna Jahůdka Luže

Dřevěná rozhledna je 12 m vysoká a je složena ze tří nad sebou umístěných vyhlídkových plošin. Za příznivého počasí nabízí krásný výhled na Orlické hory a město Luže.

Propast Macocha s vyhlídkovými můstky

Na okraji propasti Macocha jsou dva vyhlídkové můstky. První z nich byl vybudován v roce 1882 - je umístěn v nejvyšším bodě a jmenuje se Horní můstek. Druhý z nich pochází z roku 1899, nachází se 92 metrů nad spodní částí propasti a je z něho velmi dobře vidět na dno.

Socha Franze Kafky v pražském Židovském městě

Pomník Franze Kafky najdete na hranicích bývalého židovského města, mezi Španělskou synagogu a gotickým katolickým kostelem sv. Ducha. Autorem je sochař Jaroslav Róna, při realizaci spolupracoval s architektonickým studiem Davida Vávry.

Renesanční most ve Stříbře - most s věží

V Česku existují pouze dva mosty s mostními branami: Karlův v Praze a kamenný renesanční most ve Stříbře. Je 60 m dlouhý a z pískovcových kvádrů jej kolem roku 1555 vybudoval stavitel Benedikt Volch.

Skalní městečko Drábovna u Malé Skály

Drábovna je neveliké skalní město asi 2 km nad Malou Skálou, kterému se také říká "Skály nad Záborčím". Najdete zde skromné zbytky středověkého hradu a archeologické naleziště z mladší doby kamenné - sídliště lužického lidu.