🌄 Archiv článků - Pohorka.info

Vlastivědné muzeum Jesenicka

Ve vodní tvrzi v Jeseníku naleznete stálé muzejní expozice historie, geologie a fauny a flory Jesenicka. Ve sklepení se nachází unikátní výstava o čarodějnických procesech na Jesenicku.

Cyklopůjčovna v Děčíně

Děčínská půjčovna kol nabízí kvalitní kola, elektrokola a vozíky v regionu Ústeckého kraje, zejména oblasti Národního parku České Švýcarsko a jeho okolí.

Vlastivědné muzeum Kyjov

Kyjovské Vlastivědné muzeum sídlí v nejstarší dochované budově ve městě, v renesančním zámečku. Naleznete zde několik stálých expozic, které vás seznámí s pravěkým životem v této oblasti, místními kroji a životem našich babiček či přírodou zdejšího regionu.

Rozhledna Skalka u Vyžlovky

Rozhledna Skalka u Vyžlovky nabízí výhled do širokého okolí z výšky 455 metrů nad mořem. Za dobré viditelnosti můžete spatřit Milešovku, Bukovou Horu, Sedlo, Ralsko, Ještěd, Sněžku nebo Velkou Deštnou s hřebeny Orlických hor, Kralický Sněžník nebo Praděd.

Potštejnský zámek ovládne retro

Sotva skončil jeden víkend, myšlenky už se stáčejí k dalšímu. Ten zve například na zámek Potštejn, kde se v sobotu večer koná velkolepý Dobový ples. Bez retro kostýmu si tu ale nezatančíte.

Astronomický kurz v Hvězdárně a planetáriu hl. m. Prahy

Hvězdárna a planetárium hl. M. Prahy otevírá nový ročník dvouletého Astronomického kurzu. Kurz je dvouletý, první ročník probíhá v Planetáriu Praha, druhý ročník se koná na Štefánikově hvězdárně. Úspěšní absolventi kurzu mají možnost práce v Astronomickém klubu Štefánikovy hvězdárny.

Latino Dance, Muzikál a Film Dance s Vojtou Lackem

Milujete tanec, chcete se hýbat v rytmu latinskoamerických tanců na písničky, které vás chytí nejen za "boky"? Máte rádi film Mamma Mia anebo chcete zpevnit bříško a další partie? Jeden z nejlepších instruktorů a tanečníků vás srdečně zve na svoje hodiny plné tance, energie, lásky a pohody.

Keramický ateliér Hany Šimkové - kurzy keramiky pro děti i dospělé v Praze

Pod odborným vedením se v keramických kurzech a příjemném rodinném prostředí se naučíte pracovat s keramickou hlínou a různým výtvarným technikám. Pracuje se v malých skupinkách s individuálním přístupem ke každému.

Detektivní hry paní Kolombové v Praze

Detektivní hry paní Kolombové jsou novou akční zábavou v Praze, kdy se můžete zůčastnit detektivního pátrání kriminálního případu jako detektivové. Se svými přáteli nebo rodinou vytvoříte detektivní tým a pátráte po stopách pachatele.

Luhačovicemi znějí tóny folklórního festivalu

V Luhačovicích na Zlínsku začal v pátek mezinárodní festival dětských folklórních souborů Písní a tancem. Akce potrvá do neděle, součástí bude i sobotní vyhlášení výsledků celostátní soutěže Vesnice roku.

Karlův hrádek u Purkarce

Zřícenina gotického loveckého hrádku z 2. pol. 14. století, který byl založen Karlem IV. Jako správní centrum královského území. Nejstarší zmínka je z roku 1357. K jeho úpadku došlo za vlády Václava IV. Koncem 15. st. Již není zmiňován.

Taneční studio Stage Praha – exkluzivní místo pro tanec a pohyb

Studio Stage splňuje standardy světové úrovně, nachází se v samotném centru Prahy poblíž Vinohradského pavilonu. Milovníkům tance nabízí dva moderně vybavené taneční sály a vysoce komfortní zázemí.

Most v Podolsku - brána do nebe

Hlavní silnice z Písku do Tábora překonává hluboké vltavské údolí Podolským mostem. Na obou koncích se nachází parkoviště a na levém břehu je navíc upravena vyhlídka. Ve době svého vzniku patřil Podolský most k největším mostům v Evropě.

Soukromé muzeum historie lázeňství Poděbrady

Expozice ve vestibulu budovy v Centrálních lázních Poděbrady je věnovaná historii města Poděbrady. Můžete si zde prohlédnout sbírku dobových předmětů, pohledů a dalších sběratelských unikátů.

Lidovou architekturu Prahy připomene unikátní výstava

V rámci Roku lidové architektury, který se letos koná k příležitosti 200. výročí narození tvůrce českého baroka Jakuba Bursy, začíná během druhého zářijového pátku výstava představující architektonické skvosty na území Prahy. Zhlédnout ji návštěvníci mohou nejprve v Domě spokojeného stáří v Troji, a to až do 29. září. Poté se expozice přemístí jinam.

Ranch Buena Vista Sezemice

Ranch Buena Vista leží na levém břehu Labe, v podhradí husitského hradu Kunětická Hora, v obci Lukovna 1 km od Sezemic mezi Hradcem Králové a Pardubicemi.

Oborou novogotického zámku Žleby se prohánějí bílí jeleni

O tom, že je zámek Žleby nedaleko Čáslavi romantickou novogotickou stavbou, napovídá zatím především jeho menší část s věží. Všechno ostatní je ukryto za lešením či plachtami. Právě totiž probíhají čilé stavební úpravy exteriéru. Ty však nebrání turistickým prohlídkám. Po vstupu na nádvoří se návštěvník náhle ocitne v době dávno minulé.

Soukromá sbírka papírových betlémů Bělá pod Bezdězem

Sbírka manželů Kabátníkových z Bělé pod Bezdězem čítá již přes 600 kousků, které se neustále rozšiřují a pohladí na duši obzvláště v zimním období, kdy je atmosféra provoněna Vánocemi. Papírové betlémy jsou lepené na překližku, vyřezané a stavěné na různé podstavce.

Jízdy na koních v jezdeckém klubu Harfa Ohrobec

Jezdecký klub Harfa byl založen v roce 2002. Je pojmenován po klisně Harfa, která se stala první koňskou členkou klubu. Klub nabízí jízdy na koních, trénink na jízdárně i možnost ustájení vašeho koně.

Potrefená Husa Hradec Králové

Kosmopolitní moderní restaurace, kde je kladen důraz na kvalitu podávaného piva, pokrmů i poskytovaných služeb. Kapacita královéhradecké husy dosahuje 168 míst uvnitř a 60 míst na zahrádce. K dispozici je také samostatný salónek.

Statek Otradovice - poznejte život na bio statku

Přijeďte se podívat na statek v Otradovicích, kde se pěstuje ovoce, zelenina a chovají se zvířata tak, jak to dělali naši předci bez umělých hnojiv, pesticidů, herbicidů a barviv. Nakoupit můžete také veškeré produkty v bio kvalitě.

V sobotu se v Kašperských Horách pokusí o unikátní vodní promítání

V Kašperských Horách na Šumavě se bude slavit. A jak už to tak bývá - v šumavském stylu. Slavnosti jsou programově inspirovány životem a tvorbou obyvatel Šumavy až z doby Karla Klostermanna. Na náměstí se bude konat historicky první souboj místních restaurací o nejlepší specialitu.

Tipy na víkend: Na hmyzí lahůdky do Litomyšle, za duhovým festivalem směr Praha

Poslední, ovšem nikoliv horší než ty předchozí, letní hudební festivaly, lahodné degustace vín i gurmánských specialit - na to vše láká blížící se víkend. Jestliže někoho zachvátí tvořivá nálada, může si zajet třeba do Volyně vyrábět šperky. Po kultuře prahnoucí turisté si naopak plnými doušky vychutnají speciální muzejní i zámecké prohlídky.

Půjčovna koloběžek v Hradci Králové

Poznajte Hradec Králové zase tak trochu z jiného pohledu. V půjčovně TNTrade je možné si vyzkoušet a zapůjčit různé modely koloběžek Kostka. K dispozici jsou koloběžky pro děti i pro dospěláky.

Kam o víkendu s dětmi: Dlabat dýně do Valtic nebo za Rumcajsem do Jičína

Tento týden můžete se svými ratolestmi zažít pohádkový, ale také akční a napínavý víkend. Jestliže se nevydáte po stopách kouzelných postav ani do blízkosti šermířů a jejich mečů, vyzkoušejte některou z gastronomicky atraktivních akcí. Ve Vysoké u Mělníka nastartujte hned v pátek své chuťové buňky čokoládou a pralinkami a ve Valticích si pak oba víkendové dny pochutnávejte na dýňových specialitách.

Rozhledna Strážný vrch u Merboltic

Rozhledna na Strážném vrchu stojí na znělcovém kuželu vysokém 601 m n.m. Nad obcí Merboltice. Milovníci dalekých výhledů si z rozhledny užijí jedinečný kruhový výhled na okolní krajinu Českého středohoří, Českolipska i Lužických hor.

Obří stůl a židle na Lánském vrchu u Skorošic

Na vrcholu Lánského vrchu v Rychlebských horách stojí v nadživotní velikosti stůl a dvě židle. Tato neobvyklá stavba je viditelná z dalekého okolí a zaujme každého na první pohled.

Červenohorské sedlo v Jeseníkách

Červenohorské sedlo je důležitým východiskem turistických tras v oblasti Hrubého Jeseníku, vybavené nutnou infrastrukturou pro letní i zimní cestovní ruch. Tvoří významný bod na silničním tahu překonávajícím hlavní hřeben jesenického masivu. Nadmořská výška zde dosahuje 1013 metrů.

S Jetíkem po českých horách

Na více než 150 místech českých a moravských hor jsou umístěna Jetíkova razítka. Hráči místa navštěvují (pěšky, na kole i na běžkách) a otisky razítek sbírají do tzv. Jetíkova pasu. Pas si vyzvednou na tzv. Sběrných místech.

Ve Valašském Meziříčí začaly bujaré oslavy. Potrvají až do neděle

V pondělí zahájené Dny města aneb Meziříčský hodokvas zpestří až do neděle život na Vsetínsku, nebo alespoň ve Valašském Meziříčí. Bohatý program nabídne účastníkům akce taneční a hudební vystoupení, kulturní výstavy, zajímavé besedy, napínavé soutěže i tradiční jarmarky.

Hrad Špilberk se otevře v rozsahu, v jakém ještě veřejnosti přístupný nebyl

Špilberk žije! Tak zní název akce, která se uskuteční v sobotu 14. a neděli 15. září ve všech prostorech hradu Špilberku. Těšit se můžete na historickou střelnici, dobové hry, skákací hrad, otevření jinak uzavřených prostor hradu a další zajímavý program v rámci 109. výročí založení Muzea města Brna.

Rozhledna U Jakuba na Havlově hoře

V České Kanadě, na Havlově hoře (680 m), naleznete rozhlednu U Jakuba, která dosahuje výšky 40 m. Stavba stožáru s unikátní dřevěnou konstrukcí je nejvyšší vyhlídkovou stavbou z dřevěných lepených profilů a nejvyšší dřevěnou stavbou tohoto druhu v České Republice.

Rekreačně sportovní areál Benedikt v Mostě

V zalesněném údolí, pod sídlištěm Liščí vrch, na jihovýchodním okraji Mostu se nachází rekreačně-sportovní areál Benedikt. Původně zatopený povrchový důl prošel rozsáhlou rekonstrukcí a dnes zde najdete koupaliště, sportovní hřiště a hřiště pro děti s prolézačkami, skluzavkami a pískovišti.

Rekondiční cvičení pro zdravá záda a protažení celého těla v Hradci Králové

Cvičení se zaměřuje na svaly, kterým opět navrací jejich pružnost. Pozitivně přispívá k uvolnění kloubů a páteře. Dále je zaměřeno na osvojení správného držení, protažení a zpevnění těla. Důležitost je kladena i na správné dýchání.

V šumavském národním parku vznikla síť fotopointů

Národní park Šumava zprovoznil na konci prázdnin devět speciálních fotopointů rozmístěných v různých částech parku. Na těchto místech si výletníci mohou jednoduše pořídit obrázky, které si následně vyzvednou na webových stránkách NP Šumava. Inspirace přišla z Rakouska.

Muzeum tortury v Žabím sklepě Valtice

Ve valtickém zámeckém parku v prostorách Žabího sklepa naleznete nevšední expozici mučení a útrpného práva. Rozličných mučících nástrojů je zde na 50 a nechybí mezi nimi známé předměty, jako je kláda nebo železná panna, ale také raritní exponáty ze všech koutů světa.

Veřejné bruslení v tréninkové hale KV Areny

Veřejné bruslení se koná zpravidla ve čtvrtek, sobotu a neděli v tréninkové hale KV Areny od září do března.

Expozice ohýbaného nábytku na zámku Slezské Rudoltice

Přehlídku nábytku z ohýbaného dřeva najdete na zámku Slezské Rudoltice. Produkci firem a nejlepší kusy nábytku z přelomu 19. a 20. století zastupují firmy Gebruder Thonet, Jacob a Josef Kohn, D. G. Fischel, Mundus, L. A. Bernkop.

Skanzen Jesenicka v Dolní Moravici

V Dolní Moravici se nachází skanzen s expozicí zaměřenou na historii hornictví, důlní činnosti a dobývání nerostných surovin na Jesenicku. Skanzen je také výchozím bodem pro putování po historických štolách.

Zámek ve Vinoři a přírodní rezervace Vinořský park

Barokní zámek ve Vinoři byl postaven podle projektu architekta Františka Maxmiliána Kaňky, dvorního architekta rodu Černínů. Přímu u zámku se nalézá park a obora, kterou propojuje Naučná stezka Vinořský park a Satalická bažantnice.

Cyklovýlety v okolí Deštného v Orlických horách

Pro všechny kdo mají rádi život v "jedné stopě" máme skvělý tip na cyklovýlet. V okolí Deštného v Orlických horách naleznete cyklotrasy jak pro rodiny s dětmi tak pro adrenalinové jezdce. Individuální trasy můžete naplánovat v příjemném prostředí Srubu Karolína.

Tvrz Královice na Praze 10

Na samém východním okraji Prahy, v městské čtvrti Královice, stojí unikátní tvrz. Na našem území je málo dochovaných věžovitých tvrzí v takové podobě, jako má právě ta v Královicích. Mnoho jiných bylo zbořeno nebo byly v rámci pozdějších přestaveb začleněny do většího komplexu budov.

Nový Jubilejní pramen v lázních Luhačovice

Nový Jubilejní pramen byl získán v roce 1988 v bezprostřední blízkosti pramene Jubilejní - na pravém břehu Horní Olšavy vedle Společenského domu směrem k vile Alpská růže - vrtem do hloubky 50,5 m.

V podzemí děčínského zámku řádí šílený Vartenberk, v zahradě omamně voní čajové růže

Dlouhé roky v minulém století byl zámek v Děčíně ubytovnou armády. Nejdříve československé, německé, poté i sovětské. Kdysi královský hrad vlastnili zejména Vartenberkové, poslední majitelé, Thunové, ho kvůli dluhům prodali státu. Zámek se znovu dostává na výsluní mezi vyhledávanými památkami severních Čech.

Parním vlakem na Svatováclavské slavnosti v dobříšském zámku

V sobotu vyjede z Prahy parní vlak tažený lokomotivou 434.2186 čtyřkolák a s pasažéry zamíří na Svatováclavské slavnosti na zámku v Dobříši. Letošní slavnosti mají podtitul Loupežníci na zámku.

Pohyblivý svátek - kurzy pro barevnější život v Brně

Přidejte se k nám a naučte se něco nového nebo naopak předávejte svoje znalosti dál.

Pivovar Hostivar v pražské Hostivaři

Pivovar nesoucí jméno Hostivar je vystavěn v regionu Prahy 15 na hranicích dvou katastrů, Hostivaře a Horních Měcholup. Myšlenka postavit akciový pivovar Hostivar dostala konkrétní podobu na prvním setkání akcionářů 5. září 2011. První várka piva byla uvařena v únoru 2013.

Albertovy skály Drbákov

Nad Slapskou přehradou se tyčí vrchol Drbákov, komplex suťových lesů a květnatých hájů. Chráněným územím se tato oblast stala v roce 1933 pod názvem Drbákovské tisy. V roce 1977 byla ochrana rozšířena také na sousední Albertovy skály. Jedná se o jedno z nejkrásnějších míst středního Povltaví.

Teplický zámek zaplnili maňásci

Výstava v prostorách teplického zámku připomíná 60 let fungování místního maňáskového divadla. Expozice, která bude otevřená do neděle 13. října, představuje loutky z nejslavnějších představení souboru včetně teprve připravovaného Dlouhá, Široká a Bystrozraká.

Allainova věž u Lomnice nad Popelkou

Allainova věž byla postavena v roce 1862 knížecím stavitelem Pruvotem při pramench Cidliny a pojmenována podle jednoho z knížat Rohanů. Kruhová věž v novogotickém stylu z bílých pískovcových kvádrů měří 13 metrů. Původně sloužila jako romantická vyhlídka, později byla používána jako posed.