🌄 Archiv článků - Pohorka.info

Cyklopůjčovna v Děčíně

Děčínská půjčovna kol nabízí kvalitní kola, elektrokola a vozíky v regionu Ústeckého kraje, zejména oblasti Národního parku České Švýcarsko a jeho okolí.

Vlastivědné muzeum Kyjov

Kyjovské Vlastivědné muzeum sídlí v nejstarší dochované budově ve městě, v renesančním zámečku. Naleznete zde několik stálých expozic, které vás seznámí s pravěkým životem v této oblasti, místními kroji a životem našich babiček či přírodou zdejšího regionu.

Rozhledna Skalka u Vyžlovky

Rozhledna Skalka u Vyžlovky nabízí výhled do širokého okolí z výšky 455 metrů nad mořem. Za dobré viditelnosti můžete spatřit Milešovku, Bukovou Horu, Sedlo, Ralsko, Ještěd, Sněžku nebo Velkou Deštnou s hřebeny Orlických hor, Kralický Sněžník nebo Praděd.

Potštejnský zámek ovládne retro

Sotva skončil jeden víkend, myšlenky už se stáčejí k dalšímu. Ten zve například na zámek Potštejn, kde se v sobotu večer koná velkolepý Dobový ples. Bez retro kostýmu si tu ale nezatančíte.

Astronomický kurz v Hvězdárně a planetáriu hl. m. Prahy

Hvězdárna a planetárium hl. M. Prahy otevírá nový ročník dvouletého Astronomického kurzu. Kurz je dvouletý, první ročník probíhá v Planetáriu Praha, druhý ročník se koná na Štefánikově hvězdárně. Úspěšní absolventi kurzu mají možnost práce v Astronomickém klubu Štefánikovy hvězdárny.

Latino Dance, Muzikál a Film Dance s Vojtou Lackem

Milujete tanec, chcete se hýbat v rytmu latinskoamerických tanců na písničky, které vás chytí nejen za "boky"? Máte rádi film Mamma Mia anebo chcete zpevnit bříško a další partie? Jeden z nejlepších instruktorů a tanečníků vás srdečně zve na svoje hodiny plné tance, energie, lásky a pohody.

Keramický ateliér Hany Šimkové - kurzy keramiky pro děti i dospělé v Praze

Pod odborným vedením se v keramických kurzech a příjemném rodinném prostředí se naučíte pracovat s keramickou hlínou a různým výtvarným technikám. Pracuje se v malých skupinkách s individuálním přístupem ke každému.

Detektivní hry paní Kolombové v Praze

Detektivní hry paní Kolombové jsou novou akční zábavou v Praze, kdy se můžete zůčastnit detektivního pátrání kriminálního případu jako detektivové. Se svými přáteli nebo rodinou vytvoříte detektivní tým a pátráte po stopách pachatele.

Luhačovicemi znějí tóny folklórního festivalu

V Luhačovicích na Zlínsku začal v pátek mezinárodní festival dětských folklórních souborů Písní a tancem. Akce potrvá do neděle, součástí bude i sobotní vyhlášení výsledků celostátní soutěže Vesnice roku.

Karlův hrádek u Purkarce

Zřícenina gotického loveckého hrádku z 2. pol. 14. století, který byl založen Karlem IV. Jako správní centrum královského území. Nejstarší zmínka je z roku 1357. K jeho úpadku došlo za vlády Václava IV. Koncem 15. st. Již není zmiňován.

Taneční studio Stage Praha – exkluzivní místo pro tanec a pohyb

Studio Stage splňuje standardy světové úrovně, nachází se v samotném centru Prahy poblíž Vinohradského pavilonu. Milovníkům tance nabízí dva moderně vybavené taneční sály a vysoce komfortní zázemí.

Most v Podolsku - brána do nebe

Hlavní silnice z Písku do Tábora překonává hluboké vltavské údolí Podolským mostem. Na obou koncích se nachází parkoviště a na levém břehu je navíc upravena vyhlídka. Ve době svého vzniku patřil Podolský most k největším mostům v Evropě.

Soukromé muzeum historie lázeňství Poděbrady

Expozice ve vestibulu budovy v Centrálních lázních Poděbrady je věnovaná historii města Poděbrady. Můžete si zde prohlédnout sbírku dobových předmětů, pohledů a dalších sběratelských unikátů.

Lidovou architekturu Prahy připomene unikátní výstava

V rámci Roku lidové architektury, který se letos koná k příležitosti 200. výročí narození tvůrce českého baroka Jakuba Bursy, začíná během druhého zářijového pátku výstava představující architektonické skvosty na území Prahy. Zhlédnout ji návštěvníci mohou nejprve v Domě spokojeného stáří v Troji, a to až do 29. září. Poté se expozice přemístí jinam.

Ranch Buena Vista Sezemice

Ranch Buena Vista leží na levém břehu Labe, v podhradí husitského hradu Kunětická Hora, v obci Lukovna 1 km od Sezemic mezi Hradcem Králové a Pardubicemi.

Oborou novogotického zámku Žleby se prohánějí bílí jeleni

O tom, že je zámek Žleby nedaleko Čáslavi romantickou novogotickou stavbou, napovídá zatím především jeho menší část s věží. Všechno ostatní je ukryto za lešením či plachtami. Právě totiž probíhají čilé stavební úpravy exteriéru. Ty však nebrání turistickým prohlídkám. Po vstupu na nádvoří se návštěvník náhle ocitne v době dávno minulé.

Soukromá sbírka papírových betlémů Bělá pod Bezdězem

Sbírka manželů Kabátníkových z Bělé pod Bezdězem čítá již přes 600 kousků, které se neustále rozšiřují a pohladí na duši obzvláště v zimním období, kdy je atmosféra provoněna Vánocemi. Papírové betlémy jsou lepené na překližku, vyřezané a stavěné na různé podstavce.

Jízdy na koních v jezdeckém klubu Harfa Ohrobec

Jezdecký klub Harfa byl založen v roce 2002. Je pojmenován po klisně Harfa, která se stala první koňskou členkou klubu. Klub nabízí jízdy na koních, trénink na jízdárně i možnost ustájení vašeho koně.

Potrefená Husa Hradec Králové

Kosmopolitní moderní restaurace, kde je kladen důraz na kvalitu podávaného piva, pokrmů i poskytovaných služeb. Kapacita královéhradecké husy dosahuje 168 míst uvnitř a 60 míst na zahrádce. K dispozici je také samostatný salónek.

Statek Otradovice - poznejte život na bio statku

Přijeďte se podívat na statek v Otradovicích, kde se pěstuje ovoce, zelenina a chovají se zvířata tak, jak to dělali naši předci bez umělých hnojiv, pesticidů, herbicidů a barviv. Nakoupit můžete také veškeré produkty v bio kvalitě.

V sobotu se v Kašperských Horách pokusí o unikátní vodní promítání

V Kašperských Horách na Šumavě se bude slavit. A jak už to tak bývá - v šumavském stylu. Slavnosti jsou programově inspirovány životem a tvorbou obyvatel Šumavy až z doby Karla Klostermanna. Na náměstí se bude konat historicky první souboj místních restaurací o nejlepší specialitu.

Tipy na víkend: Na hmyzí lahůdky do Litomyšle, za duhovým festivalem směr Praha

Poslední, ovšem nikoliv horší než ty předchozí, letní hudební festivaly, lahodné degustace vín i gurmánských specialit - na to vše láká blížící se víkend. Jestliže někoho zachvátí tvořivá nálada, může si zajet třeba do Volyně vyrábět šperky. Po kultuře prahnoucí turisté si naopak plnými doušky vychutnají speciální muzejní i zámecké prohlídky.

Půjčovna koloběžek v Hradci Králové

Poznajte Hradec Králové zase tak trochu z jiného pohledu. V půjčovně TNTrade je možné si vyzkoušet a zapůjčit různé modely koloběžek Kostka. K dispozici jsou koloběžky pro děti i pro dospěláky.

Kam o víkendu s dětmi: Dlabat dýně do Valtic nebo za Rumcajsem do Jičína

Tento týden můžete se svými ratolestmi zažít pohádkový, ale také akční a napínavý víkend. Jestliže se nevydáte po stopách kouzelných postav ani do blízkosti šermířů a jejich mečů, vyzkoušejte některou z gastronomicky atraktivních akcí. Ve Vysoké u Mělníka nastartujte hned v pátek své chuťové buňky čokoládou a pralinkami a ve Valticích si pak oba víkendové dny pochutnávejte na dýňových specialitách.

Rozhledna Strážný vrch u Merboltic

Rozhledna na Strážném vrchu stojí na znělcovém kuželu vysokém 601 m n.m. Nad obcí Merboltice. Milovníci dalekých výhledů si z rozhledny užijí jedinečný kruhový výhled na okolní krajinu Českého středohoří, Českolipska i Lužických hor.

Obří stůl a židle na Lánském vrchu u Skorošic

Na vrcholu Lánského vrchu v Rychlebských horách stojí v nadživotní velikosti stůl a dvě židle. Tato neobvyklá stavba je viditelná z dalekého okolí a zaujme každého na první pohled.

Červenohorské sedlo v Jeseníkách

Červenohorské sedlo je důležitým východiskem turistických tras v oblasti Hrubého Jeseníku, vybavené nutnou infrastrukturou pro letní i zimní cestovní ruch. Tvoří významný bod na silničním tahu překonávajícím hlavní hřeben jesenického masivu. Nadmořská výška zde dosahuje 1013 metrů.

S Jetíkem po českých horách

Na více než 150 místech českých a moravských hor jsou umístěna Jetíkova razítka. Hráči místa navštěvují (pěšky, na kole i na běžkách) a otisky razítek sbírají do tzv. Jetíkova pasu. Pas si vyzvednou na tzv. Sběrných místech.

Ve Valašském Meziříčí začaly bujaré oslavy. Potrvají až do neděle

V pondělí zahájené Dny města aneb Meziříčský hodokvas zpestří až do neděle život na Vsetínsku, nebo alespoň ve Valašském Meziříčí. Bohatý program nabídne účastníkům akce taneční a hudební vystoupení, kulturní výstavy, zajímavé besedy, napínavé soutěže i tradiční jarmarky.

Hrad Špilberk se otevře v rozsahu, v jakém ještě veřejnosti přístupný nebyl

Špilberk žije! Tak zní název akce, která se uskuteční v sobotu 14. a neděli 15. září ve všech prostorech hradu Špilberku. Těšit se můžete na historickou střelnici, dobové hry, skákací hrad, otevření jinak uzavřených prostor hradu a další zajímavý program v rámci 109. výročí založení Muzea města Brna.

Rozhledna U Jakuba na Havlově hoře

V České Kanadě, na Havlově hoře (680 m), naleznete rozhlednu U Jakuba, která dosahuje výšky 40 m. Stavba stožáru s unikátní dřevěnou konstrukcí je nejvyšší vyhlídkovou stavbou z dřevěných lepených profilů a nejvyšší dřevěnou stavbou tohoto druhu v České Republice.

Rekreačně sportovní areál Benedikt v Mostě

V zalesněném údolí, pod sídlištěm Liščí vrch, na jihovýchodním okraji Mostu se nachází rekreačně-sportovní areál Benedikt. Původně zatopený povrchový důl prošel rozsáhlou rekonstrukcí a dnes zde najdete koupaliště, sportovní hřiště a hřiště pro děti s prolézačkami, skluzavkami a pískovišti.

Rekondiční cvičení pro zdravá záda a protažení celého těla v Hradci Králové

Cvičení se zaměřuje na svaly, kterým opět navrací jejich pružnost. Pozitivně přispívá k uvolnění kloubů a páteře. Dále je zaměřeno na osvojení správného držení, protažení a zpevnění těla. Důležitost je kladena i na správné dýchání.

V šumavském národním parku vznikla síť fotopointů

Národní park Šumava zprovoznil na konci prázdnin devět speciálních fotopointů rozmístěných v různých částech parku. Na těchto místech si výletníci mohou jednoduše pořídit obrázky, které si následně vyzvednou na webových stránkách NP Šumava. Inspirace přišla z Rakouska.

Muzeum tortury v Žabím sklepě Valtice

Ve valtickém zámeckém parku v prostorách Žabího sklepa naleznete nevšední expozici mučení a útrpného práva. Rozličných mučících nástrojů je zde na 50 a nechybí mezi nimi známé předměty, jako je kláda nebo železná panna, ale také raritní exponáty ze všech koutů světa.

Veřejné bruslení v tréninkové hale KV Areny

Veřejné bruslení se koná zpravidla ve čtvrtek, sobotu a neděli v tréninkové hale KV Areny od září do března.

Expozice ohýbaného nábytku na zámku Slezské Rudoltice

Přehlídku nábytku z ohýbaného dřeva najdete na zámku Slezské Rudoltice. Produkci firem a nejlepší kusy nábytku z přelomu 19. a 20. století zastupují firmy Gebruder Thonet, Jacob a Josef Kohn, D. G. Fischel, Mundus, L. A. Bernkop.

Skanzen Jesenicka v Dolní Moravici

V Dolní Moravici se nachází skanzen s expozicí zaměřenou na historii hornictví, důlní činnosti a dobývání nerostných surovin na Jesenicku. Skanzen je také výchozím bodem pro putování po historických štolách.

Zámek ve Vinoři a přírodní rezervace Vinořský park

Barokní zámek ve Vinoři byl postaven podle projektu architekta Františka Maxmiliána Kaňky, dvorního architekta rodu Černínů. Přímu u zámku se nalézá park a obora, kterou propojuje Naučná stezka Vinořský park a Satalická bažantnice.

Cyklovýlety v okolí Deštného v Orlických horách

Pro všechny kdo mají rádi život v "jedné stopě" máme skvělý tip na cyklovýlet. V okolí Deštného v Orlických horách naleznete cyklotrasy jak pro rodiny s dětmi tak pro adrenalinové jezdce. Individuální trasy můžete naplánovat v příjemném prostředí Srubu Karolína.

Tvrz Královice na Praze 10

Na samém východním okraji Prahy, v městské čtvrti Královice, stojí unikátní tvrz. Na našem území je málo dochovaných věžovitých tvrzí v takové podobě, jako má právě ta v Královicích. Mnoho jiných bylo zbořeno nebo byly v rámci pozdějších přestaveb začleněny do většího komplexu budov.

Nový Jubilejní pramen v lázních Luhačovice

Nový Jubilejní pramen byl získán v roce 1988 v bezprostřední blízkosti pramene Jubilejní - na pravém břehu Horní Olšavy vedle Společenského domu směrem k vile Alpská růže - vrtem do hloubky 50,5 m.

V podzemí děčínského zámku řádí šílený Vartenberk, v zahradě omamně voní čajové růže

Dlouhé roky v minulém století byl zámek v Děčíně ubytovnou armády. Nejdříve československé, německé, poté i sovětské. Kdysi královský hrad vlastnili zejména Vartenberkové, poslední majitelé, Thunové, ho kvůli dluhům prodali státu. Zámek se znovu dostává na výsluní mezi vyhledávanými památkami severních Čech.

Parním vlakem na Svatováclavské slavnosti v dobříšském zámku

V sobotu vyjede z Prahy parní vlak tažený lokomotivou 434.2186 čtyřkolák a s pasažéry zamíří na Svatováclavské slavnosti na zámku v Dobříši. Letošní slavnosti mají podtitul Loupežníci na zámku.

Pohyblivý svátek - kurzy pro barevnější život v Brně

Přidejte se k nám a naučte se něco nového nebo naopak předávejte svoje znalosti dál.

Pivovar Hostivar v pražské Hostivaři

Pivovar nesoucí jméno Hostivar je vystavěn v regionu Prahy 15 na hranicích dvou katastrů, Hostivaře a Horních Měcholup. Myšlenka postavit akciový pivovar Hostivar dostala konkrétní podobu na prvním setkání akcionářů 5. září 2011. První várka piva byla uvařena v únoru 2013.

Albertovy skály Drbákov

Nad Slapskou přehradou se tyčí vrchol Drbákov, komplex suťových lesů a květnatých hájů. Chráněným územím se tato oblast stala v roce 1933 pod názvem Drbákovské tisy. V roce 1977 byla ochrana rozšířena také na sousední Albertovy skály. Jedná se o jedno z nejkrásnějších míst středního Povltaví.

Teplický zámek zaplnili maňásci

Výstava v prostorách teplického zámku připomíná 60 let fungování místního maňáskového divadla. Expozice, která bude otevřená do neděle 13. října, představuje loutky z nejslavnějších představení souboru včetně teprve připravovaného Dlouhá, Široká a Bystrozraká.

Allainova věž u Lomnice nad Popelkou

Allainova věž byla postavena v roce 1862 knížecím stavitelem Pruvotem při pramench Cidliny a pojmenována podle jednoho z knížat Rohanů. Kruhová věž v novogotickém stylu z bílých pískovcových kvádrů měří 13 metrů. Původně sloužila jako romantická vyhlídka, později byla používána jako posed.

Některé nepřístupné památky otevřou výjimečně své brány turistům

Při letošních Dnech evropského dědictví, trvajících od 6. do 15. září, se otevřou návštěvníkům památky v sedmnácti městech a obcích Česka. Některé z nich jsou jindy nepřístupné. Do akce se zapojily objekty spravované Národním památkovým ústavem, církví, městy i dalšími vlastníky. Jinak tomu nebude ani v Pardubickém kraji.