🌄 Archiv článků - Pohorka.info

Jeskyně Klácelka s reliéfy sochaře Václava Levého

Umělá jeskyně Klácelka leží na levém břehu Liběchovky, asi 2 km severně od obce Liběchov. Sochař Václav Levý zde roku 1845 vytesal sochy zvířat z bajky F. M. Klácela, husitské hrdiny a trpaslíky.

Skalní jeskyně Klemperka

Uměle vysekaná jeskyně Klemperka, jedna z větších podzemních prostor Kokořínska, se nachází mezi obcemi Truskavna a Kokořín. Do jeskyně se vstupuje do výšky 5 metrů po žebříku nebo po vysekaných schodech úzkým komínem.

Zámek Veltrusy vítá po povodni návštěvníky

Do parku se nesmí, stůjte, je to nebezpečné, pořád tam padají stromy, zahrazuje cestu k zámku Veltrusy u hlavní brány ochranka. Přesto je od soboty poprvé po červnových povodních areál zámku přístupný.

Do Nejdku u Varů za králem Miroslavem

Pokud máte rádi pohádku Pyšná princezna a představitele krále Miroslava, herce Vladimíra Ráže, připomeňte si jeho nedožité devadesáté narozeniny, které připadají na 1. července, třeba právě výletem do jeho rodiště, Nejdku u Karlových Varů.

Přírodní památka Údolí Černé Desné

Cesta údolím z Desné směrem k přehradě Souš patří v Jizerských horách k vyhledávaným výletním cílům. Černá Desná zde tvoří divoké údolí s peřejemi a vodopády.

Kozí dráha - vlakem malebnou krajinou z Děčína do Telnice

Města a obce Děčín, Jílové, Libouchec, Telnice, Krupku, Novosedlice a Oldřichov u Duchcova propojují koleje již od roku 1871. Dlouhá historie nic neubrala na kráse a regionální důležitosti trati, kterou již naši prapraprarodičové nazvali "Kozí dráha".

Rekreační areál Bozeňov v Dolním Bušínově

Rekreační středisko Bozeňov, které leží 8 km od města Zábřeh nabízí ubytování v penzionu, apartmánu nebo kempu s chatkami. Součástí areálu je nekuřácká restaurace pro 80 osob s terasou a dětským koutkem. Využít můžete školící centrum, které nabízí seminární sál s kapacitou 60 osob.

Zvětšeniny sosáku mouchy či chlupu ledního medvěda zaujaly návštěvníky zoo v Brně

Chcete vidět, jak vypadá detail sosáku mouchy, nohy gekona nebo chlupu ledního medvěda? Přijďte do Zoo Brno na výstavu obrázků z elektronových mikroskopů. Jmenuje se Tajuplný mikrosvět a návštěvníci ji najdou až do konce roku 2013 v Tropickém království vedle terárií s plazy.

Park Mirakulum se rozšířil o lanové centrum

Rozsáhlý zábavní park Mirakulum v Milovicích na Nymbursku se rozšiřuje. Slavnostně tady otevřeli nové lanové centrum, jehož kmotrem se stal hudebník Jaroslav Uhlíř.

Bunkry kolem Stříbra: Když už jsme se nebránili, poskytly lidem práci

Megatuny betonu svázané železnými armaturami. Na předválečné opevnění narazíte všude, na hřebenech hor, v městské zástavbě nebo na březích vodních toků. Řada pevnůstek, lidově zvaných řopíky, tvoří například plzeňskou čáru.

Císař Karel IV. a alchymista Edward Kelley ožijí na hradě Křivoklát

Hrad Křivoklát je jedním z nejstarších a nejvýznamnějších hradů českých knížat a králů. V této velkolepé panovnické rezidenci svého času pobýval i budoucí císař Svaté říše římské Karel IV., Václav IV. I Vladislav Jagellonský. Křivoklát byl také známým vězením - vězněn tu mj. Byl Edward Kelley.

Písník Hrádek - Oplatil

V pískovně u Starých Žďánic mezi Hradcem a Pardubicemi je perfektně čistá voda. A to i přesto, že se na přilehlých loukách často pořádají letní festivaly. Využít zde můžete občerstvení U Žabáka.

Slonice Sumatra poznala šapitó i zoo, dnes láká turisty na zlínský hrad

O tom, že exponáty v muzejních sbírkách mohou mít velmi dlouhou a pestrou minulost, přesvědčuje návštěvníky hlavní tahák expozice Zvířata na Zemi a člověk na zlínském hradě Malenovice - kostra slona.

Hracholuská přehrada s nádechem nonšalantní prvorepublikové atmosféry

Téměř 20 kilometrů brázdí motorová loď Plzeň hladinu vodní nádrže vzduté na řece Mži u Stříbra a končící nad Plzní. Údolí zpočátku poměrně úzké se ke koruně hráze rozšiřuje, na obou březích stojí stovky chat, ve výsledném součtu tisíce. Některé nahuštěné, jinde soliterně pohozené na skále.

Mini farma u hotelu Velveta

Mini farma Velveta na okraji Špindlerova Mlýna pro návštěvníky připravila roztomilá zvířátka - mini poník, mini ovečky, mini prasátka, kozičky a oslíka.

Nová cyklostezka spojí středočeské obce s Prahou

V obci Brnky v okrese Praha-východ v pátek zástupci Středočeského kraje otevřeli cyklostezku Praha-Klecany. Ta spojí metropoli se středočeskými obcemi. Cyklostezka o délce 1,75 kilometru a šířce tři metry vede podél pravého břehu Vltavy ze severního okraje Prahy k místní komunikaci Klecany-Brnky. Prodlužuje pražskou pravobřežní cyklostezku A2 a propojuje tak centrum hlavního města s obcemi středních Čech.

Chata Eli v Beskydech

Ubytování v soukromí v obci Kunčice pod Ondřejníkem. Chata k pronajmutí poskytuje možnost ubytování pro 2 až 10 osob v celkem 3 ložnicích.

Krahulíkova pikniková louka v Telči

Pokud plánujete nevšední gurmánský zážitek, určitě se rozjeďte do Telče, kde můžete strávit příjemné chvilky na piknikové louce u sezónní podnikové prodejny Krahulík, kde na vás čekají čerstvé výrobky přímo z továrny.

Coda Restaurant - posezení na terase s krásným výhledem na Prahu

Navštívíte-li hlavní město, jistě si nebudete chtít nechat ujít něco dobrého k snědku, zvláště, když bude gastronomický zážitek spojen s překrásným výhledem na matičku Prahu.

Bubovické vodopády v horkém létě osvěží, vyhlídka nad Svatým Janem vezme dech

Rtuť teploměru stoupá ke třicítce, takže by nebylo od věci nasměrovat turistický výlet někam do stínu. Pokud tam bude i chladivá bystrá voda, tím lépe... Jedním z takových vhodných míst mohou být středočeské Bubovické vodopády - navíc v jejich blízkém okolí jsou další vhodné cíle.

Půjčovna kol Brno

Přijdi si vypůjčit festku a užívej cool prázdninové vyjíždky po Brně. S festkou se vracíš k základům cyklistky, vyzkoušej kolo s pevným převodem, furšlap a nebo brzdou na noze. Festka je nezapomenutelný zážitek.

Za Skřítky pod hrad Špilberk

Jedná se o zábavnou outdoorovou aktivitu v parku hradu Špilberk.

Mariánská v Krušných horách

Výletní místo Mariánská je oblíbeným a vyhledávaným místem pro celoroční rekreaci v Krušných horách. Leží nedaleko města Boží Dar, lázní Jáchymov a lázní Karlovy Vary.

Špilberk od sklepů až po hlásku představí nová prázdninová prohlídková trasa

Muzeum města Brna připravilo zcela novou mimořádnou prázdninovou prohlídkovou trasu s výkladem, která návštěvníky provede hradem Špilberkem, především jeho nově opravenými částmi v jižním křídle, ale i těmi prostorami, které prošly rekonstrukcí na přelomu tisíciletí.

Lanový park Katika Miti v Zoo Dvůr Králové

Užijte si výhled na zvířata z ptačí perspektivy v jedinečném lanovém parku, který je součástí areálu ZOO.

Kam o víkendu s dětmi: Za kovovými zvířaty nebo na elektroloď

Předposlední červencový víkend nabízí rozličné formy zábavy. Od oslavy se slony v pražské zoo, přes meruňkobraní až po návštěvu mlýna či rozhledny po setmění. Na většině akcí se jistě zabaví všichni členové rodiny, tak hurá na výlety po Česku, každý kraj má i tento týden co nabídnout.

Bezdružické parní léto zaveze turisty za specialitami podle sto let starých receptů

O víkendu 20. a 21. června proběhne na Konstantinolázeňsku tradiční akce Bezdružické parní léto. Vedle možnosti svézt se vlakem taženým parní lokomotivou nebo setkat se s prvorepublikovým četníkem budou moci návštěvníci také ochutnat speciality podle receptů z počátku minulého století.

Kolín zdaleka není jen Kmoch či místo rovné jako stůl

Kolín je město proslavené slavným rodákem Františkem Kmochem i jeho písní Kolíne, Kolíne, ležíš v pěkné rovině... Mýlil by se ovšem ten, kdo by soudil, že to je vše, co tato středočeská lokalita nabízí. A že tu všude narazí jen na prostor rovný jako stůl.

Netradiční a adrenalinové zážitky s Adrop

Zážitková agentura Adrop se od roku 2005 zabývá prodejem zážitků a zážitkových dárků. V nabídce naleznete přes 200 zážitků, vybírat však můžete také ze žebříčku top zážitků, které pro vás agentura s ohledem na 8 let zkušeností připravila.

Rozhledna na šumavském Poledníku oslaví výročí

Už patnáct let mohou turisté stoupat po 227 schodech na 37 metrů vysokou rozhlednu na vrcholku šumavského kopce Poledník. Ten byl v minulosti součástí rozsáhlého vojenského areálu se základnou protivzdušné obrany státu. Rozhledna byla oficiálně zpřístupněna 18. července 1998.

Apartmány v Proseči u Toulovcových Maštalí

Ubytování v nově zrekonstruovaném objektu bývalého hostince „Na šumavě“ v městě Proseči, které je centrem atraktivní turistické oblasti Toulovcovy maštale ocení rodiny s dětmi, jednotlivci i skupiny – všechni, kteří preferují klid a pohodlí.

Skalecká pouť bude nabitá zábavou. Hlavní hvězdou je zpěvák Petr Kolář

Skalecká pouť v Mníšku pod Brdy je nejvýznamnější regionální slavnost - uskuteční se o víkendu 20. a 21. července. Připraven je duchovní i kulturní program na Skalce, náměstí i na zámku. Hlavní hvězdou pouti je zpěvák Petr Kolář. Nejvíc legrace si návštěvníci užijí na neckyádě na Zadním rybníku.

Vodní nádrž Džbán v Divoké Šárce

Koupaliště Džbán je venkovní koupaliště na okraji Prahy 6 - Vokovicích vedle přírodní rezervace Divoká Šárka. V areálu se nachází stánky s občerstvením, toalety, rozlehlé parkoviště a k ubytování je možné využít nedaleký kemp. Milovníci nudismu zde pro sebe naleznou velmi oblíbenou pláž.

Minigolfový areál SK Tempo Praha

Minigolfový kombi areál SK Tempo Praha nabízí dvě osmnácti jamková hřiště. V klidném a zeleném prostředí. Uspokojí tak všechny milovníky tohoto oblíbeného sportu.

Vyhlídkové plavby na lodi Lipno z Týna nad Vltavou

Projeďte se osobní motorovou lodí Lipno z Týna nad Vltavou. Poplujete směrem k soutku Vltavy a Lužnice až na Kořensko. Při zpáteční plavbě se pluje i kousek po řece Lužnici.

Sporthotel Rilancio - animační programy pro děti

Vyberte si z bohaté nabídky programů pro děti, které celoročně pořádáme. Užijte si s dětmi báječné dobrodružství uprostřed Šumavy - společné zážitky budou tím nejlepším, co si od nás odvezete domů.

Fort Hary - oživlá historie osidlování Ameriky

Westernová pevnost se nachází v malebném prostředí Jižních Čech v obci Jarotice nedaleko Mirotic rodiště Mikoláše Alše. Jde o jediný skanzen lovců kožešin v Čechách! Můžete tu zakoupit turistickou známku, turistickou vizitku a další suvenýry a upomínkové předměty...

Pohádková vesnička Podlesíčko - originální ubytování, které rozzáří dětské oči

Ubytujte se v pohádce! Nové, originální ubytování ve veselých pohádkových chaloupkách, které najdete za hotelovým komplexem Podlesí. Nechte vzlétnout fantazii a vytvořte dětem nezapomenutelné dětství.

Anglický park a lesopark Templ v Dolní Rožínce

V lese nad zámkem Dolní Rožínka nechal hrabě Mitrovský zbudovat několik romantických objektů. Lesopark Templ ozdobil chrámek osvícenství s hrobkou (kaple Templ, podle které pak dostal lesopark název), empírový egyptský obelisk, anglická lázeň či umělé kaskády.

Socha slůněte na Králickém Sněžníku

Kamenná soška slůněte na nevysokém pylonu se stala symbolem Králického Sněžníku. Byla postavena nedaleko vrcholu hory v roce 1932 na paměť 10. výročí založení skupiny Jescher. Návrh sošky vytvořila Amei Hallegerová.

Váté písky u Bzence - Moravská Sahara

Váté písky jsou jedinečným biotopem, který se rozkládá mezi železničními stanicemi Rohatec a Bzenec-Přívoz. Často se mu přezdívá Moravská Sahara. Nachází se pouze podél železniční trati v délce 5,5 km a jeho nejširší část měří kolem 60 m.

Outdoorové aktivity pro děti a mládež v centru Českých Budějovic

Vyberte si ze široké nabídky adrenalinových aktivit, které připravily Dvojkola, Cvakni se (pronájem raftů a kánoí) a Lanový park Máj. Aktivní zážitky v přírodě i historickém centru Českých Budějovic jsou vhodné pro rodiny s dětmi, mládež, školy a skupiny.

Airsoft 007 v Rouchovanech

Chcete si zkusit jaké to je být vysasen v neznámu s jediným úkolem - zachránit rukojemí, zajistit atomovou bombu a další legrácky, a přitom zůstat naživu? Potom zkuste airsoft - vaším nepřítelem mohou být vaši přátelé či kolegové.

Sportareál Satalice na Praze 9

Sportareál Satalice se nachází na severovýchodním okraji Prahy 9. Ze široké nabídky aktivit si zde vybere každý. K dispozici jsou zde plochy na in-line bruslení, tenisové a víceúčelové kurty, hřiště na beachvolejbal, fotbal nebo petanque. Nechybí zde ani možnost občerstvení.

Clam-Gallasův palác v Praze

Mohutná budova Clam-Gallasova paláce v Husově ulici na Starém Městě pražském leží na křižovatce důležité středověké spojnice Pražského hradu s centrem Starého Města, zvané též Královská cesta, a prastaré komunikace vedoucí k Vyšehradu.

Návštěvníky Grabštejna čeká o sobotách večerní strašení

Návštěvníky hradu Grabštejn na Liberecku čeká o červencových sobotách večerní strašení. Při netradičních prohlídkách jim budou průvodci patronka hradu svatá Barbora a její společníci. Návštěvníky zavedou do časů dávno minulých a vtáhnou je do tajuplných příběhů, které se mezi zdmi hradu opravdu udály, řekl zdejší kastelán Jan Sedlák.

Letní scéna Vyšehrad - divadlo pod širým nebem

Divadlo pod otevřeným nebem má zvláštní kouzlo - v plenéru umění dýchá jiným životem. Jedním z takových prostorů je Letní scéna na Vyšehradě, venkovní amfiteatr uprostřed hradeb, který je v provozu od 90. let 20. stol.

Jižní zámecké zahrady zámku Děčín

Rozlehlé, ale přitom skryté, půvabné a neznámé - takové jsou Jižní zahrady zámku Děčín. Tento klenot děčínského zámku je však spojen s jednou z nejslavnějších událostí v historii Děčína – poprvé v rakouské monarchii zde rozkvetl největší leknín světa – viktorie královská.

Ringoland ve Starých Splavech - místo, kde začíná i končí umění

Muzeum a galerie Ringoland vystavuje desítky obrazů, grafik a artefaktů, které se vážou k životu a dílu Františka Ringo Čecha, včetně videoprůvodce v podání samotného autora a možnosti zakoupit si vtipné Ringo-suvenýry.