🌄 Archiv článků - Pohorka.info

Malostranská pivnice - Švejk restaurant na Malé Straně v Praze

Švejk restaurant "Malostranská pivnice" se nachází v historickém centru Malé strany Na Kampě. Restaurace je proslulá nejen svou typickou českou atmosférou ve stylu staročeské pivnice, ale i svým "Plzeňským" pivem výtečné kvality tankového piva a tradiční českou i mezinárodní kuchyní.

Rodinné vinařství Jan Stávek v Němčičkách

Víno J. Stávek je rodinné vinařství situované v němčičském Vinařském dvoře, který byl postaven pradědečkem Františkem v roce 1929. Specializuje se na fortifikovaná, růžová a cuvée vína.

Zámecké vinařství Bzenec - víno přímo ze zámku

Zámecké vinařství Bzenec je jedno z mála vinařství v ČR, jehož výrobní prostory jsou situovány přímo v areálu zámku. Základem filozofie tohoto vinařství je úcta k přírodě a jejím zákonitostem – vyrábí víno z nejlepších hroznů z odrůd vhodných pro pěstování v dané lokalitě.

Divadlo Na tahu - alternativní divadélko s repertoárem her Václava Havla

Objevte malé alternativní divadélko Na tahu, které ve svém repertoáru uvádí převážně hry Václava Havla. Od roku 1975 se v inscenacích divadla na tahu vystřídalo více než stovka účinkujících, mezi nimi Ivan Havel, Petruška Šustrová či Ladislav Smoljak.

Expozice starého Mostu

Nová expozice věnovaná starému Mostu potěší nejen pamětníky, kteří si tak mohou zavzpomínat na známá zákoutí, ale i ostatní zájemce o historické město Most.

Národní Banka Vín - jedinečný zážitek ve starobylém sklepení

V prostorách unikátního starobylého sklepení ze 13. století Kláštera Křížovníků s červenou hvězdou, v těsném sousedství Karlova mostu a výhledem na Pražský hrad a Kampu, najdete Národní Banku Vín.

Restaurant Budweiser Budvar a Kavárna Caffè l’attesa - odpočinek na letišti

Na dohled obou letištních terminálů letiště v Praze Ruzyni můžete využít chvilky posezení v Restaurantu Budweiser Budvar nebo ve vedlejší Kavárně Caffè l’attesa. Obě zařízení nabízí služby pro pohodlné cestování - wifi free a obrazovka s odlety a přílety všech leteckých spojů.

Zámecký skleník v Lednici zve k zimní návštěvě

Zámecký skleník patřící k zámku Lednice stojí určitě za zhlédnutí. Nejen proto, že je plný tropické a subtropické vegetace, která nabízí celoročně neskutečnou paletu barev a vůní, ale také proto, že samotná stavba je unikátní technickou památkou.

Pardubický zámek poprvé zpřístupnil zámeckou kapli Tří králů

Pozdně gotická kaple pardubického zámku se po dlouhých letech otevřela v sobotu 2. března veřejnosti a je zařazena do turistické prohlídkové trasy. Návštěvníci se mohou těšit na zrestaurované oltáře, plastiky nebo lampu na věčné světlo.

Dvůr Honětice

Rekreační areál v původním historickém zemědělském dvoře s přírodním koupacím biotopem, restaurací, penzionem a kempem s chatkami.

Pohodová rodinná dovolená u písečného přesypu

Pokud patříte mezi příznivce kola, koupání v čisté vodě a rádi si užíváte klidu vesnice, pak můžeme Vlkov nad Lužnicí jen doporučit. Klasická venkovská chalupa z 19. století poskytne azyl o letní dovolené či jen na prodloužený víkend na jaře či na podzim.

Výstava autíček Matchbox, HotWheels, Maisto a Burago

V Galerii DollsLand společně s výstavou 1200 panenek Barbie a Monster High uvidíte i samostatnou expozici přes 200 modelů jedinečných angličáků Matchbox, autíček Burago, HotWheels a motorek Maisto v měřítku 1:6, 1:18, 1:24 až 1:64.

Restaurant U Dvou Kohoutků v Pardubicích

Malá nekuřácká restaurace v blízkosti centra Pardubic nabízí vybraná jídla z domácí i zahraniční kuchyně, široký nápojový a vinný lístek. V restauraci myslí také na nejmenší hosty, pro které je na zahrádce připraven dětský koutek.

Kostel Nanebevzetí Panny Marie v Obděnicích

Kostel Nanebevzetí Panny Marie v Obděnicích patří k nejstarším církevním stavbám v regionu. Na konci 16. století získal Obděnice Jakub Krčín z Jelčan a Sedlčan a v tomto kostele má umístěnou náhrobní desku. Jestli je zde však skutečně pohřbený zůstává neobjasněnou záhadou.

Paměť národa - aplikace pro chytré telefony

Aplikace Paměť národa je interaktivním průvodcem po místech, která jsou spojena s událostmi a příběhy 20. století. Určí vaši polohu a ukáže vám na mapě místa paměti ve vašem okolí.

Sedmi divům Krkonoš vévodí Obří důl

Krkonoše znají svých sedm divů. Účastníci ankety vyhlášené loni Správou Krkonošského národního parku (KRNAP) preferovali mezi nominovanými lokalitami Obří důl. Favorizovaná Sněžka se propadla na desáté místo a podle návštěvníků Krkonoš překvapivě nepatří mezi sedmičku obdivuhodných míst hor.

Svitavský pivovárek Na Kopečku

Stylová staročeská restaurace s typicky českými jídly, které jsou připravovány z čerstvých surovin. Součástí restaurace je i minipivovar, který mimo světlého a tmavého ležáku nabízí také nejrůznější pivní speciály.

Sjezdovky na Klínovci zatím netají. Lyžuje se i na Bublavě a Božím Daru

Kopce sněhu v ulicích měst i podél silnic rychle mizí. Lyžařské areály Krušných hor ale slibují zimním sportovcům i nadále příjemné lyžařské podmínky.

Půjčovna sněžnic Špindlerův Mlýn - poznejte krásu Krkonošského národního parku

Obohaťte svůj pobyt v Krkonoších o výlety na sněžnicích. Na skvělé zážitky se bude vždycky vzpomínat. Upevní vztahy mezi přáteli, zákazníky, ale i obchodními partnery. A právě na takové zážitky se specializuje Snow Wolves ve Špindlerově Mlýně.

Tipy na víkend: Divokou přírodou na filmovém festivalu či na degustaci vín

Tento víkend končí nebo naopak začíná řada unikátních kulturních akcí. Naposledy můžete navštívit například výstavu kovových svícnů na Pražském hradě, naopak poprvé brány veřejnosti otevře expozice Fotografické školy Evropy. Jestli fandíte víc venkovním aktivitám než kultuře, čekají vás ochutnávky vín i kysaného zelí.

Camping Žralok Plumlov

Camping Žralok Plumlov najdete u břehu poklidného Podhradského rybníka na úpatí malebné Drahanské vrchoviny.

Chata Pod Hájkem

Celoroční ubytování v areálu rodinné biofarmy Krkonoších - nedaleko turistického centra Vrchlabí.

Dům Jany a Josefa V. Scheybalových

Bývalá fara čp. 1 v Kostelní ulici představuje společně s kostelem sv. Anny nejstarší a nejvýznamnější stavební historickou památku města a neopominutelnou dominantu v původním centru obce.

Muzeum Karla Zemana nabízí zážitky na létajících strojích i výpravu do pravěku

Muzeum Karla Zemana v Praze u Karlova mostu v Saském dvoře je jedním z dobrých tipů na návštěvu mimořádně přitažlivého objektu. Tak se pojďme podívat.

Půjčovna koloběžek na šumavském Javorníku

Projedete se zde na kvalitních,lehkkých koloběžkách překrásnou šumavskou přírodou v těsné blízkosti Národního parku Šumava a prožijete zde neopakovatelný zážitek.

Hospoda Kyčerka ve Velkých Karlovicích

V jedinečné stylové hospodě Kyčerka si můžete dopřát gurmánský zážitek z poctivé domácí valašské kuchyně. V nádherném interiéru zbrusu nové hospody ochutnáte tradiční krajové speciality, které vám budou servírovány přímo z pece nebo udírny.

Multifunkční centrum Fabrika Svitavy

Multifunkční, vzdělávací a kulturní centrum Fabrika Svitavy vzniklo v roce 2008 přestavbou starého továrního objektu v centru města. Fabrika změnila svůj účel a stalo se z ní vzdělávací a informační centrum. Najdete zde moderní knihovnu, divadelní a kongresový sál nebo stylovou restauraci.

Stará fara zve do Jablonce za kulturními zážitky i na turistickou stezku

Kulturní a turistický skvost vysoké duchovní hodnoty a mezinárodního významu otevřel před koncem roku Jablonec nad Nisou. Dům manželů Jany a Josefa V. Scheybalových, objekt staré fary, je spolu s kostelem Svaté Anny jednou z nejstarších a nejvýznamnějších stavebních památek města.

Památník Oskara Schindlera ve Svitavách

Oskar Schindler se narodil ve Svitavách v roce 1908 a ve svém rodném městě byl znám spíše pod přezdívkou Schindler – gauner. Na konci druhé světové války se Oskar Schindler zasloužil o záchranu téměř 1200 Židů před jistou smrtí v polských táborech.

Muzeum esperanta v Ottendorferově domě ve Svitavách

Muzejní expozice v Ottendorferově domě mapuje nejen vznik a historii esperantského hnutí v ČR i zahraničí, ale prezentuje i všestranné praktické využití znalosti esperanta v současné době.

Procházka z věže do věže představí Ostravu z ptačí perspektivy

"Pojďte se s námi projít po ochozech věží Staré a Nové radnice a porovnat výhledy na Ostravu z ptačí perspektivy," láká návštěvníky Lucie Ochodková, vedoucí Vyhlídkové věže Nové radnice.

Kostel Nanebevzetí Panny Marie na Strahově

Dříve románská bazilika Nanebevzetí Panny Marie byla přestavěna v gotickém stylu za vlády krále Přemysla Otakara II. Po požáru v roce 1258. K severní lodi kostela byla přistavěna kaple zasvěcená dříve sv. Voršile, v současnosti sv. Norbertovi.

Starý královský palác na Pražském hradě

Od svého založení na konci 9. století palác narůstal a měnil se do své současné podoby. Původní dřevěné stavení s kamennou podezdívkou přestavěl na počátku 12. století kníže Soběslav na kamenný románský palác. Jeho zbytky se zachovaly v podzemí dodnes.

Arboretum Nový Dvůr ve Stěbořicích

V Arboretu v Novém Dvoře můžete zhlédnout bohatou dendrologickou sbírku Dřeviny pěti světadílů. Roste zde na 7 000 druhů rostlin, dřevin a bylin, jejich variet, kultivarů a zahradních odrůd.

Vyjížďky na koni v Dolní Rožínce

Zámecký statek nabízí široké spektrum možností jak efektně strávit volný čas. Zaměřuje se na děti a mládež, hadnicapované a na osoby s bolestmi zad. Odpočine si a načerpá zde nové síly každý, kdo má rád příjemnou atmosféru, veselý kolektiv a koně.

Pustevny jsou unikátním dřevěným pokladem i celoročním lákadlem turistů

Mezi nejoblíbenější horská střediska v Moravskoslezských Beskydech patří bezesporu Pustevny nacházející se šest kilometrů od Frenštátu pod Radhoštěm. V létě středisko láká na pěší turistiku, v zimě zase vyzývá k lyžování.

Poutní klášter Aula Virginis s kostelem Narození Panny Marie ve Vranově u Brna

Ve Vranově u Brna byl 17. století vybudován na starém mariánském poutním místě s františkánským klášterem nový klášterní komplex řádu nejmenších bratří, tzv. Paulánů. Jeho součástí byl farní kostel sv. Barbory a nový mariánský kostel, jehož krypta je rodinnou hrobkou knížat z Liechtensteinu.

Segway půjčovna v Českém ráji

Poznejte Český ráj na stroji Segway - pro skupiny i jednotlivce. Jemný adrenalin pro všechny od 8 do 108 let. Zaučíme, proškolíme.

Muzeum hraček v Brně

Jezdíte rádi na výlety, ale vaše děti se při nich nudí? Pak se od nás nechte pozvat do muzea, kde se zabaví opravdu celá rodina. Vaším cílem bude Muzeum hraček v Brně.

Ctěnický zámek vítá návštěvníky v kouzelném pohádkovém světě

V podzemí kamenná krása hlavního města, v patře skvělá výstava loutek Šárky Váchové nazvaná Chaloupka na vršku a Vánoční pohádka. Po právě skončené instalaci Krajina her s postavami Jů a Hele Stanislava Holého další mimořádný počin na zámku ve Ctěnicích v Praze 9.

Kočár bez koní, který vozil Ferdinanda d´Este, je k vidění v Praze

Na výstavě Monarchie v Nové budově Národního muzea v Praze najdete i osobní parní automobil, který patříval Františku Ferdinandovi d´Este. Vůz od firmy Locomobile Company of America pocházející z roku 1902 je plně funkční a byl zapůjčen z Muzea starých strojů a technologií.

Hrad Helfštýn chystá mimo tradiční akce atraktivní novinky. Hradní kino i divadlo

Středověký hrad Helfštýn na Přerovsku chystá letos pro své návštěvníky tradiční i nové akce. Poprvé se tu budou promítat filmy režiséra Jiřího Menzela, naopak jako každý rok se i letos Helfštýn promění v rejdiště kejklířů a žonglérů.

Duchovní centrum sv. Františka z Pauly ve Vranově u Brna

Vranov u Brna je známým a hojně navštěvovaným Mariánským poutním místem, jehož historie sahá až do 13. století. Nachází se uprostřed krásné přírody asi 12 km severně od Brna v místech, kterým se dříve říkalo "Moravské Švýcarsko".

Rabasova galerie v Rakovníku

Rabasova galerie má sídlo v nejznámější židovské kulturní památce v Rakovníku, v budově bývalé synagogy. Po rozsáhlé rekonstrukci celého objektu sem byla umístěna stálá expozice díla Václava Rabase.

Pražská brána v Rakovníku s expozicí rakovnických ostrostřelců

Pražská brána se nachází na místě původní brány Zákostelské. Vystavěna byla jako součást kamenného městského opevnění v roce 1516 a roku následujícího mistr Jakub Městecký svázal pozoruhodný krov se čtyřmi nárožními arkýři.

Jezdecký pomník sv. Václava na Václavském náměstí

Známý pomník sv. Václava stojící v horní části Václavského náměstí v Praze, vytvořil sochař Josef Václav Myslbek (1844-1922), který na něm pracoval více než třicet let.

Hudební pavilon Rondel na zámku v Jindřichově Hradci

Hudební pavilon Rondel vznikl na závěr velkolepé přestavby starého hradu v reprezentativní, renesanční zámecké sídlo. Návrh stavby vytvořil pro Adama II. Z Hradce italský architekt Baltazare Maggi a jejím hlavním stavitelem se stal Giovani Mario Faconi.

Desítky tisíc Čechů vyrážejí do Tater. Láká je přes 300 lyžařských středisek

Slovenské Vysoké Tatry slibují díky své geografické poloze českým turistům o něco lepší sněhové podmínky, než by našli na tuzemských horách. Vábí však nejen lyžaře, běžkaře a snowboardisty, užít si zimní pobyt v Tatrách totiž mohou také pěší turisté.

Češi vyrážejí do Tater, za lyžováním i odpočinkem

Slovenské Vysoké Tatry slibují díky své geografické poloze českým turistům o něco lepší sněhové podmínky, než by našli na tuzemských horách. Vábí však nejen lyžaře, běžkaře a snowboardisty, užít si zimní pobyt v Tatrách totiž mohou také pěší turisté.

Na Vysočině přibývají trasy pro běžkaře

Na Vysočině je otevřeno kolem 15 sjezdovek. Od pátečního odpoledne začne jezdit lyžařský vlek také u sv. Anny v Chotěboři. Podle správců skiareálů leží na svazích i kolem 80 centimetrů sněhu a podmínky pro lyžování jsou díky sněžení a mrazu výborné. Po delší době v kraji přibývají také upravené běžecké tratě.