🌄 Archiv článků - Pohorka.info

Zámek Vizovice zahájí o víkendu turistickou sezónu Odemykáním brány

Jeden z nejmalebnějších zámků na Moravě – Vizovice na Zlínsku – letos poprvé zahájí novou turistickou sezónu slavnostním programem pro děti i dospělé. Akce s názvem Odemykání zámecké brány bude dokonce dvoudenní a po celou dobu jejího konání, o víkendu 2. a 3. dubna, mohou návštěvníci využít zlevněné vstupné.

Zámek v Karviné-Fryštátě zve od dubna na tři prohlídkové okruhy

Fryštátský zámek v Karviné otevře 1. dubna své brány a návštěvníkům nabídne až do konce října tři prohlídkové okruhy.

Mšenské pokličky

Pískovcové sloupy při ústí Kokořínského a Vojtěšského dolu nedaleko Mšena vypadají jako přerostlé houby. Vznikly zvětráváním rozdílnou intenzitou zvětrávání pískovcových skal, kdy tvrdší horní vrstva s obsahem železa lépe odolává erozi než spodní skály.

Jestřebické pokličky

Méně známé pokličky se nacházejí asi kilometr západně od města Vojtěchov. Vznikly stejně jako ty známější Kokořínské, t.j. Selektivním zvětráváním pískovců, které během třetihor absorbovaly železité sloučeniny.

Památník Joachima Barrande

Francouzský inženýr a paleontolog Joachim Barrande věnoval téměř pětačtyřicet let svého života studiu českých silurských skal a zkamenělin ve středních Čechách, tím proslavil Čechy a také Skryje.

Český Krumlov - sláva, nazdar výletu!

Český Krumlov má novou porci zážitků nejen pro školní výlety, ale i pro zájmová sdružení, sportovní oddíly a další dětské a juniorské kolektivy. Český Krumlov, který byl v roce 1992 zapsán na Seznam UNESCO, je ideálním místem pro školní výlet.

Chaloupka Maxe Švabinského

Chaloupka Maxe Švabinského leží na okraji vesnice Kozlov pod vrcholkem Kozlovského kopce. Kozlovská krajina a zdejší obyvatelé malíře inspirovali k celé řadě prací, např. Chudý kraj, U stavu, Dvě matky nebo Bílá kamélie.

Naučná stezka Ludvíka Očenáška - první stezka pro nevidomé

Mezi Plasy a Dolní Bělou na Plzeňsku objevíte naučnou stezku věnovanou mimo jiné významnému místnímu rodákovi Ludvíku Očenáškovi. Informační panely stezky jsou upraveny také pro slepce.

Muzeum těžby borové smoly

V hájovně v Lomanech u Plas je muzeum věnované těžbě smoly, které vám ukáže nástroje i nádoby potřebné k těžbě, dobové fotografie a další exponáty, které připomínají historii lesnictví v regionu. Výstavu doplňují myslivecké trofeje.

Po stopách historie naučnou stezkou

V areálu Tvrz Hummer je instalována nová naučná stezka, díky které děti získají jednoduchou a zajímavou formou potřebné informace o české historii. Na naučnou stezku navazuje i výukový materiál – pracovní list, ve kterém si děti znovu ověří nově získané vědomosti.

Návrat do třetihor k novodobým dinosaurům

Skupina Czech Coal nabízí zájemcům atraktivní zážitek z návštěvy unikátních technických děl v těžebních lokalitách Československá armáda a Vršany na Mostecku a rekultivované krajiny v projektu Uhelné safari. Celkem si můžete vybrat ze tří tras.

S kamerou na cestách: Do zámku v Radimi na setkání s renesančními skvosty

Zámek, který za chvíli navštívíme, letos vstoupil do své třetí návštěvnické sezóny a jak se záhy přesvědčíme, jeho nabídka je až překvapivě bohatá a pestrá. Své stanoviště má od roku 1610 zhruba 15 kilometrů západně od Kolína, přimyká se k němu lesní údolí s říčkou zvoucí k příjemné procházce. Právě jsme dorazili do obce Radim.

ANKETA: Vyberte nejhezčí památku krajů, Čech, Moravy a Slezska i Česka

Začíná turistická sezona a památky po zimě otevírají brány. Redakce iDNES.cz a MF DNES připravily pro své čtenáře anketu o tu nejkrásnější z nich. Abyste měli co nejširší výběr, začínáme hlasováním v jednotlivých krajích.

Pokličky, kruhové rozhledy i tajuplné rokle. Jarní výlet na Kokořínsko

Jen čtyřicet kilometrů od Prahy najdete kraj, tolik kontrastující s hektickou metropolí. Chráněná krajinná oblast Kokořínsko tvoří jakýsi ostrov klidu ve zdánlivě obyčejné krajině středních Čech. Je to kraj pískovcových skalních měst s proslulými pokličkami, sevřených roklí a strží, hradů a pasoucích se koní.

Univerzita Feng shui na Zámku Napajedla

Výuku Feng shui zažijete přímo na zámku v Napajedlech, kde funguje od března 2011 Univerzita Feng shui. Východiskem je přiblížit posluchačům témata celostního pohledu na prostředí a sebe sama.

Tipy na víkend: Pochod za Rumcajsem, trh řemesel a otevřené observatoře

Jaro se pomalu probouzí, a s ním se pomalu otevírá turistická sezóna. Na kole i pěšky se můžete vydat do Prachovských skal na pochodu za Rumcajsem. Vítat jaro budou zoologické zahrady v Olomouci, Praze a Plzni. V sobotu dopoledne otevřou některé hydrometeorologické stanice v Praze, Plzni a Lysé hoře.

Pohádkový hrad Bouzov uchvátil turisty, filmaře i nacisty

Není u nás pohádkovějšího a přitom tak strohého hradu, jakým je moravský Bouzov. Uchvátil turisty, filmaře, za války dokonce i Říšského vůdce SS a šéfa gestapa Heinricha Himmlera. Přitom moc nechybělo a hrad mohl skončit v okolních vsích jako stavební materiál.

Prohlídka pražského metra

Dopravní podnik začal v sobotu vozit Pražany a turisty třívozovou historickou soupravou metra typu Ečs z let 1973 až 1976 na trase C mezi stanicemi Kačerov a Nádraží Holešovice. Chcete-li zavzpomínat na počátky metra v Praze, přijďte se svézt prvním typem pražského metra a prohlédnout si depo Kačerov. Čtěte více »

Hrad Lukov zahájí sezónu Pálením čarodějnic

Doslova renesanci prožívá v posledních letech zřícenina hradu Lukova na Zlínsku. Téměř zapomenutá ruina se pod rukama dobrovolníků mění ve stále atraktivnější turistický cíl.

Ateliér Josefa Sudka

Na Újezdu v Praze navštivte ateliér Josef Sudka, známého českého fotografa, který v ateliéru část života v jednoduchých podmínkách žil a pracoval a současně ho až do smrti využíval jako laboratoř. Ateliér představuje jak díla mnohých autorů, tak se vrací také k rozsáhlému dílu Josefa Sudka.

Lednicko-valtický areál láká památkami a krásnými parky

K výletu v jarních slunečných dnech láká Lednicko-valtický areál. Nabízí několik památek a zámků, plavbu po řece krásnou přírodou nebo procházku malebnými Lednickými zahradami.

Do Kutné Hory táhnou svatá Barbora, svatý Jakub i kostnice

V dobách, kdy se Kutná Hora jmenovala Kuttenberg a soupeřila o prvenství s Prahou, místní mincovna byla jednou z nejvěhlasnějších v Evropě. Vzpomínáte na scénu z filmu Dařbuján a Pandrhola, kde starý havíř nadává svaté Barboře? Patronka havířů dala jméno i katedrále, kvůli které do města jezdí každoročně desetitisíce turistů.

Dovolená na lodi - pronájem obytných lodí na Slapech

Pronájem obytných motorových lodí na Slapech. Můžete plout po řece Vltavě přes přehrady Slapy a Orlík až k Týnu n. Vltavou. K řízení není třeba kapitánský průkaz. Můžete tak strávit netradiční dovolenou na lodi v ČR s celou rodinou, nebo přáteli.

Krajem pověstí a bájí aneb Pověsti a pohádky od Svitavy, od Svratky

Vydejte se s námi do kraje, kde se vypráví mnoho pohádek a pověstí. Do kraje, kde žili a možná doposud žijí vodníci, čerti, divoženky, skřítci i loupežníci. Mezi řekami Svratkou a Svitavou leží Boskovicko. Tam a ještě dál vás zavede kniha „Pověsti a pohádky od Svitavy od Svratky“.

Vidlička jako pracovní nástroj? Přesvědčte se v gobelínce

Víte, že důležitým pracovním nástrojem tkalců při výrobě gobelínů je obyčejná vidlička? Zajímá vás, k čemu při tkaní koberců slouží skačka nebo zvoneček na přadenovačce? A věříte si, že byste zvládli utkat koberec? Přijeďte si pro odpovědi do Valašského Meziříčí na Vsetínsku.

První soukromé muzeum Lega v Praze

Přímo v centru Prahy najdete první soukromé muzeum stavebnice Lego, které je svou velikostí a počtem vystavovaných exponátů největším nejen v ČR, ale i v Evropě. Na ploše 340 m² můžete vidět 20 tematických expozic, které jsou poskládány z více než 500 000 kostiček lega.

Okolo Boleveckých rybníků na vozíku

Dva přírodní turistické okruhy v okolí nejoblíbenější rekreační oblasti Plzně - Boleveckých rybníků, speciálně nově vyznačené pro lidi na vozíku jsou teprve třetí oficiální trasou pro vozíčkáře v České republice.

Litoměřičtí radní se chodili "zašívat" do věžního kalicha

Litoměřice máme spojeny s Karlem Hynkem Máchou, s podzemní továrnou Richard či s výstavou Zahrada Čech. Ve městě je mnoho architektonických památek a když z jara kvetou po okolních kopcích ovocné stromy, jsou Litoměřice centrem obrovského sadu.

Naučná stezka Řemeslo na řece

Cyklisticko-turistická naučná stezka seznamuje především s historií mlýnů a hamrů v oblasti mezi Kaplicí a Cetvinami, za hranicí na rakouské straně pak pokračuje směrem do Pregartenu. Trasa částečně kopíruje tok řeky Malše, v jejímž okolí se dozvíme také něco o přírodě Pomalší.

Lyžařský areál Špičák na Šumavě se mění před očima

Dlouhé a široké sjezdovky s místy poměrně prudkými úseky si získají každého milovníka lyžování. Na své si tu přijdou začátečníci i ti zkušení. Největším lákadlem pro adrenalinové jezdce je bezesporu nejprudší sjezdovka Šance, jejíž nejstrmější část má sklon více než 40 stupňů. A pokud by se jim to zdálo málo, mohou se vydovádět ve snowparku, který se táhne pod Turistickou sjezdovkou číslo jedna. Různé skokánky, bedny i tyče se pravidelně upravují.

Rozhledna Romanka

Romanka u Hrubého Jeseníku neleží, jak by mohl název napovídat, v nejvyšším moravském pohoří, ale nedaleko Nymburka. Jedná se o jednu z nejníže položených rozhleden v České republice.

Tipy na víkend: Vítání jara na kole, ve vlaku, s Krakonošem i s jitrnicí

Víkend bude patřit oslavám jara. V Ostravě vyvezou Moranu na kolech, v Harrachově půjde v sobotu kostýmovaný průvod v čele s Krakonošem. V Rychnově nad Kněžnou oslaví příchod jara středočeskou zabíjačkou. Ve Valašském Meziříčí vypraví historickou parní lokomotivu na Josefovský jarmark.

První jarní jízda po brdských hřebenech kolem Cukráku i Černolických skal

Konečně je tady trochu teplejší počasí a nedočkavci vyrážejí polykat první jarní kilometry. Cyklistickou sezónu zahajte třeba vyjížďkou po brdských vrcholcích – kolem Cukráku do Zbraslavi a Modřan.

Tandemový paragliding - adrenalin nebo pohodové létání?

Jsme největším seskupením tandemových pilotů v ČR, nabízíme Zakladní, Navijákové, Termické, Akrobatické, Dětské, Skupinové a Motorové tandemové lety. Můžete zažít pohodové létání nad krajinou nebo intenzivní adrenalinový paragliding se zkušenými piloty.

Babí Lom nad Lelekovicemi láká krásnou přírodou a výhledem z rozhledny

Jaro je za dveřmi a venku krásné slunečné počasí. To láká k výletům do přírody nebo za poznáním. Jednou z krásných a hojně navštěvovaných oblastí je Babí Lom nad Lelekovicemi u Brna.

Naučná stezka Švihov a okolí

Tato vycházková trasa zavede návštěvníky do míst šerého dávnověku, bohaté historie středověku a vzácných přírodních památek na švihovsku.

Stadice - pozapomenuté rodiště údajných zakladatelů českého státu

Krajina v severních Čechách se za staletí asi moc nezměnila, jen mohla být více či méně zarostlá. Uprostřed hvozdů ves Stadice, prý podle stád zvaná, a v ní oře jakýsi Přemysl. Proč si zrovna pro něho poslala Libuše, když určitě v okolí budoucí Prahy bylo urostlých chlapíků na výběr?

Dobýt kladrubský řopík by nebylo vůbec jednoduché

V malebné krajině v okolí Kladrub na Tachovsku se kromě přírody můžeme obdivovat i pozůstatkům předválečného opevnění, které mělo zdržet a zkomplikovat postup nepřítele do vnitrozemí.

Chebskem mezi dvěma Bismarcky

Tyčí se na vrších jako hroty pruské piklhaubny. Jedna nad Chebem, druhá nad Aší. Kamenné jehlance rozhleden nesoucí jméno železného kancléře Otty von Bismarcka. Ta v Háji u Aše, na nejvyšším bodě Smrčin, rozkročena pěkně doširoka, je jednou z nejmohutnějších u nás.

Horská sauna na hřebeni Krkonoš

Přišli jste z pěší turistické túry, cítíte potřebu relaxovat po výletu na běžkách? K tomuto je vám k dispozici wellness zázemí horského penzionu Malý Šišák a jeho specialita, horská sauna s venkovním ochlazovacím bazénkem.

Veletrh v Jablonci představuje tipy pro dovolené rodin s dětmi

Ve dnech 10. až 12. března se v Eurocentru Jablonec nad Nisou koná 11. ročník veletrhu cestovního ruchu Euroregion Tour 2011. Letošní téma připravil Liberecký kraj ve spolupráci s Eurocentrem pod názvem Dovolená pro rodiny s dětmi a oproti dřívějším ročníkům přináší i řadu novinek.

Na Černou horu vozí lyžaře jedna z nejmodernějších kabinkových lanovek

Nejmodernější kabinková lanová dráha v České republice jezdí na vrchol od roku 2006. Nahradila tak předchozí dvě kabinové lanovky – z roku 1928 a 1980. Z údolní stanice v Janských Lázních jste nahoře při rychlosti šest metrů za sekundu asi za 7,5 minuty. Výškový rozdíl je 570 metrů.

Svažte si svoji knihu aneb Netradiční víkend v Rožďalovicích na Nymbursku

Díky netradičnímu víkendovému kurzu „Svaž si svoji knihu“, který pro zájemce pořádají v knihařské dílně v Rožďalovicích na Nymbursku, můžete buď zachránit rozpadající se vazbu oblíbené knihy, nebo se jen ze zájmu podívat, jak se knihy vážou.

Pronájem historické tramvaje v Plzni

Hledáte něco mimořádného? Využijte unikátní možnosti pronájmu historické tramvaje v Plzni a zpestřete tak svou svatbu, podnikovou oslavu, reklamní akci či jinou příležitost, která si žádá něco opravdu výjimečného.

Prašná brána sloužila kdysi jako sklad munice

Nejprve součást opevnění, posléze sklad střelného prachu, dnes turistická atrakce otevírající v Praze historickou „královskou cestu“ a nabízející výhled do okolí. Řeč je o 65 metrů vysoké dominantě pražského náměstí Republiky a jedné z nejvýznamnějších středověkých památek hlavního města – Prašné bráně a její předchůdkyni bráně Horské.

Paragliding na Rané u Loun a v Býkovicích u Brna

Volné létání je styl života, je to cesta jak lépe porozumět sobě i přírodě a přitom poznat mnoho nových přátel. Studentský kurz paraglidingu vám umožní ochutnat paragliding - létání na padákovém kluzáku a zažít spoustu zábavy.

Horská synagoga v Hartmanicích na Šumavě zve k prohlídce expozic

Hartmanická synagoga byla v roce 2006 vyhlášena stavbou roku Plzeňského kraje v kategorii rekonstrukcí a je rovněž zapsána v seznamu kulturních památek. Její historie však byla velice pohnutá.

Z Vítkova hrádku na Šumavě dohlédnete až do Alp

Na vrchu Vítkův kámen, kde stojí zřícenina Vítkova hrádku, se dozvíte, že jste v nadmořské výšce 1053 metrů. Hrady v rovinách nestojí. Výhled do okolí však za trochu námahy stojí. Zvláště zimní jasné počasí někdy umožní dohlédnout odsud až na vrcholky rakouských Alp.

Ultimate Paintball

Provozování paintballu v bývalém vojenském areálu nedaleko Mariánských Lázní. Areál je vybaven množstvím překážek různých typů, jako např. Dřevěnými překážkami, budovami, auty, zákopy a je obklopen lesem.

Areál MHD v Brně-Líšni

Veřejně přístupný depozitář městské hromadné dopravy (MHD) pod správou Technického muzea v Brně se nachází v městské části Brno-Líšeň, východně od centra Brna, v prostoru bývalého nádraží místní dráhy.