🌄 Archiv článků - Pohorka.info

Ve věži kostela sv. Mikuláše v Praze měla pozorovatelnu StB

Svatomikulášský chrám je dominantou pražského podhradí a výchozím bodem po celé Malé Straně. Můžete od něho vystoupat ke Hradu, pokračovat na Petřín nebo se přes Karlův most prodrat davy turistů do centra města. Další cesta vede na ostrov Kampa a přes něj třeba k Národnímu divadlu.

Brněnské kulturní centrum připravilo prohlídky Brna s průvodcem

Brněnské kulturní centrum (BKC) připravilo opět pro letošní rok, v rámci Mezinárodního dne průvodců, prohlídky města Brna s průvodcem. Akce se koná tento víkend 19. a 20. února a prohlídky se budou týkat centra města.

Sáňkování na Dolní Moravě

Přijďte si užít jedinečný zážitek nočního sáňkování na osvětlené trati dlouhé 2,5 kilometru bez jediného kroku pěšky. Tuto trať najdete ve skiareálu Sněžník na Dolní Moravě. Čeká na vás skvělá zábava a zážitek pro lyžaře i nelyžaře.

Absintherie Praha – víc než jen muzeum absintu

Absintové muzeum, absintová kavárna, pravidelné výstavy obrazů i hudební večery, absintový krámek, a to vše na jednom místě v magické atmosféře Starého Města.

Minipivovar Labuť v Litoměřicích

Ve sklepních prostorách původního secesního hotelu v centru města Litoměřice najdete nový minipivovar Labuť, který byl založený v roce 2010. Historické sklepy prošly kompletní rekonstrukcí, aby vše vyhovovalo technologickému zázemí pivovaru, a zároveň bylo vytvořeno příjemné prostředí pro hosty.

Sněhový hrad Harrachštejn

V Harrachově můžete o zimní sezóně obdivovat sněhový hrad Harrachštejn, který je k vidění na běžeckém stadionu. Při návštěvě hradu se můžete těšit na šermířská vystoupení, ohňové show, animační odpoledne pro děti a samozřejmě dobývání hradu středověkými rytíři.

Mělnické podzemí

Z náměstí Míru v Mělníku je možné podniknout prohlídku části podzemí a středověké studny ze 14. století, která je přístupná pouze 150 metrů dlouhou podzemní chodbou a je nejširší studnou v České republice.

Brněnská místa s jedinečným výhledem na město

Městu Brno se také říká "město uprostřed Evropy" a rozhodně je dominantou nejen jižní Moravy. Spousta míst přímo v Brně nabízí jedinečný výhled na jednotlivé části města.

Zvonice Soláň láká na pečení buchet

Začátek jarních prázdnin v Beskydech si můžete v sobotu 12. února zajímavě zpestřit na hoře Soláň na Vsetínsku. V tamní zvonici, která slouží jako informační centrum, budou pro návštěvníky péct čerstvé buchty.

U Chlumce dostal Napoleon dvakrát za sebou výprask

Čtyřproudovka z Ústí nad Labem na Teplice sice částečně kopíruje starou silnici, ale obcím, jako je Varvažov, Chlumec nebo Přestanov pod Krušnými horami se vyhýbá. Právě u této cesty stojí řada pomníků připomínající krvavou řez z roku 1813, při protinapoleonských válkách.

Nepropásněte Brtnické ledopády, úchvatný div zimní přírody

Každou zimu se na území Národního parku České Švýcarsko odehrává neskutečné přírodní divadlo. Zveme vás na výlet k jedinečným Brtnickým ledopádům, za pozoruhodnými ledovými útvary uprostřed romantických pískovcových skal.

Brtnické ledopády, úchvatný div zimní přírody Českého Švýcarska

Každou zimu se na území Národního parku České Švýcarsko odehrává neskutečné přírodní divadlo. Zveme vás na výlet k jedinečným Brtnickým ledopádům, za pozoruhodnými ledovými útvary uprostřed romantických pískovcových skal.

Zaječský vinný sklep - Vinařství Nosreti

Pokochejte se čarokrásným výhledem na typickou scenérii jižní Moravy s vinařtsvím, vinicemi, Pálavskými vrchy a Novomlýnskou nádrží přímo z okna pokoje penzionu Zaječský vinný sklep či jen relaxujte s pohárkem vychlazeného vína v příjemném prostředí vinného sklepa vinařství Nosreti.

Zámek Rychnov nad Kněžnou

Spolu s průčelím kostela Nejsvětější Trojice patří zámek v Rychnově nad Kněžnou k největším a nejkrásnějším barokním celkům v Čechách.

Klik, klik, klik. A na Dovolená.iDNES.cz máte zájezd, kam budete chtít

Čím dál víc lidí si hledá zájezd přes internet. Portál iDNES.cz proto pro své čtenáře připravil novou aplikaci Dovolená.iDNES.cz, kde si můžete svoji vysněnou cestu najít. Od 1. února můžete vybírat z asi 300 tisíc zájezdů do celého světa, další brzy přibudou.

Tipy na víkend: Závody na bobech, festivaly svateb a sněhu i staročeská hostina

Na horách se stále drží dostatek sněhu. O víkendu se na Pustevnách koná mistrovství světa ve sjezdu na bobech, na Klínech slalom veteránů a handicapovaných a v Liberci pořádají zimní sportovní festival. Na Pardubicku začínají masopusty. Gurmáni pak mohou vyrazit na staročeskou hostinu na sjezdovku Razula. Valentýna oslavte v zámku Hořovice nebo v Českém Krumlově.

Největší aquacentrum ve Špindlerově Mlýně

Pokud si chcete skutečně zaplavat nebo nechat pořádně vyřádit své ratolesti, využijte největší aquacentrum ve Špindlerově Mlýně, které se nachází v hotelu VZ Bedřichov. V hotelu můžete využít nejen aquacentra, ale i dalších wellness a sportovních aktivit.

Hostětín v Bílých Karpatech si (ne)vystačí sám

V případě energetické krize by byl slovácký Hostětín pravděpodobně zcela soběstačný. Přesto se nechce před okolím ani před turisty uzavírat.

Nordic walking – celoročně, za každého počasí

Nordic walking je rekreační sport, který zvládne každý. Tato severská chůze je stále více oblíbená nejen pro svou dostupnost, ale také pro společná setkání těch, kteří nechtějí zůstat sedět doma. Celoročně, za každého počasí, můžete vyrazit vždy ve čtvrtek s námi.

Romantika v perle Krkonoš

Využijte služby Wellness Savoy centrum v Savoy Royal Hotelu ve Špindlerově Mlýně, které povýší váš zážitek z relaxace díky jedinečné a privátní atmosféře. Vyzkoušet můžete i další nabídky hotelu - luxusní ubytování, gurmánské zážitky i prostory pro obchodní jednání.

Zlato z Jílového využívali už Keltové, vypráví místní muzeum

Dům Mince stál v Jílovém u Prahy prokazatelně už před rokem 1420. Sídlil v něm královský úředník, který vybíral poplatky za těžbu zlata v okolí. Jednu dobu v něm pobýval i magistr Eduard Kelly. Dnes patří budova s číslem 16 regionálnímu muzeu.

Naučná stezka Bitvy 1866 u Kuřívod a Mnichova Hradiště

Na památku padlých vojáku v Prusko-Rakouské válce v r.1866 byly na jednotlivých bojištích v České republice postaveny pomníčky. Komitétem pro udržování památek z této války byly vybudovány na bojištích naučné stezky, které jsou vhodné jak pro pěší, tak i cykloturistiku.

Trocnov - rodiště Jana Žižky

Oblíbené výletní místo najdete 3 km od Borovan. Jedná se o rodiště Jana Žižky, obec Trocnov. Trocnovským areálem lze projít po značeném okruhu.

Dračí lodě na Slapech

Dračí lodě byly donedávna k vidění tak maximálně v televizi. Jenže časy se mění a zajímavá plavidla z dálného východu, bývají stále častěji k vidění i na našich řekách. V hotelu VZ Měřín si můžete tuto atrakci vyzkoušet i vy. Tato aktivita je vhodná pro sportovní kolektivy, firemní teambuilding.

Vyjížďky v Praze po Vltavě si můžete vychutnat i v zimě

Po vodě poznáte město sice trochu povrchně, ale máte-li méně času, obrázek si uděláte. Je to i vhodný způsob pro rodinné výpravy, kdy už nohy bolí nebo děti další výpravy po památkách bojkotují. Praha následovala ostatní evropské metropole a rozšířila projížďky lodí po Vltavě i na zimní měsíce. Samozřejmostí jsou loďky kryté a vytopené.

Obecní dům představuje kopii Svatováclavské koruny

V prostorách Českého a Pánského klubu v Obecním domě v Praze je k vidění stálá výstava kopie královské Svatováclavské koruny, která je nejvýznamnější a nejstarší součástí českých korunovačních klenotů. Obecní dům tak rozšiřuje svou nabídku vedle stávajících prohlídek reprezentačních sálů a salonků.

Dovolená s krmením lam

Prohlédnout si lamy nemusíte jen v zologické zahradě. Při návštěvě Českého Švýcarska se můžete zastavit v Krásné Lípě a ubytovat se v penzionu s výstižným názvem U Lamy. Na zahradě tu žijí právě lamy guanako, které je možné krmit z ruky.

S kamerou na cestách: Mladoboleslavský hrad – brána (nejen) do dějin města

Historickému centru Mladé Boleslavi vévodí Staroměstské náměstí. Jeho úzká protáhlá plocha se směrem k jihozápadu zužuje – končí ostrohem, který obkružuje Pražská ulice. Vysoko nad ní má své místo hrad. Místo přitažlivé již při pohledu z dálky. Zblízka se mimo jiné jedná o bránu, jíž lze vstoupit do historie (nejen) města.

Vyšlápli jsme na nejhezčí vyhlídku Vysočiny. A taky zjistili, že mapy lžou

Nejhezčí vyhlídka na Českomoravskou vrchovinu. Jediná prvorepubliková horská chata v celém kraji. A 700 let stará zpívající lípa. To jsou hlavní trumfy dnešního 22 kilometrů dlouhého výletu na Lucký vrch poblíž Poličky. Tak už jen pohorky, kulicha a do batohu slivovici!

Za bílou paní a andělem do mníšeckého zámku

Procházet se zámeckými pokoji v přítmí a s lucernou, to určitě není možné každý den. Na zámku Mníšku pod Brdy si zájemci mohou pohádkovou prohlídku vychutnat se svými dětmi v sobotu 5. února od 16 hodin. Prohlídka je určená především rodinám s dětmi.

Dřevorubecké muzeum v Peci pod Čerchovem

V Peci pod Čerchovem si můžete prohlédnout soukromé Dřevorubecké muzeum. Převážná část exponátů v muzeu je zapůjčena nebo darována současnými obyvateli obce, kteří je uchovávali jako památku po svých předcích. Zdejším dřevorubcům se prý žádní jiní v nevyrovnali.

Tipy na víkend: Miss na sněhu, valašská zabíjačka, muzeum WC a závody balónů

O víkendu se vydejte na hory, kromě lyžování se můžete pokochat na závodech horkovzdušných balónů, soutěži Miss na sněhu. Jedničkáři budou mít skipasy zdarma na Klínovci i na Špičáku na Šumavě. Gurmáni ocení pravou valašskou zabíjačku na Razule.

Dřevěný kostelík sv. Paraskivy v Blansku

Jedinou stavbu svého druhu na celé Moravě najdete ve městě Blansko. Jedná se o dřevěný kostelík sv. Paraskivy, který byl do Čech dovezen až z Podkarpatské Rusi. Setkávají se zde všechny generace při bohoslužbách, pobožnostech, koncertech, kulturních akcích, křtech, svatbách i pohřebních obřadech.

10 nejlepších lyžařských středisek kousek za hranicemi

Čím dál víc lyžařů se vydává na zahraniční sjezdovky pouze na víkend. Vytipovali jsme proto nejlepší střediska v dostupné vzdálenosti z českých a moravských měst. Zalyžovat si s námi můžete třeba na rakouském Hochfichtu, německém Velkém Javoru či slovenské Velké Rači.

Půda plná pohádek

Na borovanském mlýně máte kromě skvělého ubytování v rekonstruovaném mlýně u rybníka možnost zabavit své děti při prohlídce expozice Půda plná pohádek. V nabídce je i řada dalších aktivit pro celé rodiny s dětmi.

Hrad Karlštejn nově otvírá své brány již o únorových víkendech

Hrad Karlštejn přivítá první návštěvníky již v sobotu 5. února - sídlo "Největšího Čecha" tak otevírá své brány zcela nově již o únorových víkendech. Pak od 1. března denně kromě pondělí až do 13. listopadu.

Klášter Borovany

Navštivte bývalý klášter augustiniánů v Borovanech a jeho reprezentační část - probošství, nazývanou zámek, a to díky jeho vlastnictví rodem Schwarzerbergů od roku 1797 do roku 1939.

Tipy na příjemné lyžování na Českomoravské vysočině

Již dlouho neplatí, že za pěkným lyžováním musíme vyrazit do tradičních lyžařských středisek v Krkonoších, Beskydech nebo třeba na Šumavě. Vstřícností nás může překvapit i místo, kde bychom sjezdovku nečekali.

Farma Bažantnice Ploužnice

Na úpatí vrcholu Ralska najdete zemědělskou farmu se vším, co k životu na venkově a v přírodě patří. Čeká na vás relaxace spojená s myslivostí a vlastním lovem, houbařením, sběrem borůvek, pěší turistikou nebo cykloturistikou.

Lom na Hádech v Brně láká přírodou a výhledem na město

Příjemnou procházku přírodou až k hlavnímu brněnskému vysílači a bývalý lom Hády s výhledem na město Brno. To nabízí v zimních mrazivých dnech oblast Hády u brněnské městské části Líšeň.

Po stopách rodu Martiniců

Znáte Martinice? Ne, to nejsou sousedé z Dolní Horní, ale starý šlechtický rod, který psal české dějiny. Pokud zavítáte do města Slaný, místní průvodkyně vás s nimi seznámí.

Unikátní balneopark v areálu Priessnitzových lázní

V Priessnitzových lázních v Jeseníku najdete evropskou raritu, balneopark, který se rozprostírá nad lázeňským areálem. Pojetí balneoparku navazuje na tradiční vodoléčebné metody Vincenze Priessnitze a rozvíjí jeho světově proslulou filozofii léčby vodou, sluncem a pohybem.

Hopsinkův svět - dětské zábavní centrum

Srdečně zveme vás a vaše děti do nového zábavního centra, kde si určitě každé dítě najde zábavu na řadě zajímavých herních prvcích.

Muzeum historických toalet a nočníků

Navštivte unikátní soukromé muzeum, jediné svého druhu ve střední Evropě a seznamte se s historií toalety, která prošla staletým vývojem od gotických prevétů, přes barokní vyzděné přístavby s jímkami až po splachovací toalety s odvodem do kanalizace.

Rozhlasové muzeum v Plzni

Budova Českého rozhlasu v Plzni byla jako jediná ve střední Evropě vybudována přímo pro potřeby rozhlasového vysílání. V padesátých letech 20. století, kdy vyrostla, byla vybavena nejmodernější technikou. Dnes jsou některé prostory přístupné jako muzeum.

Národní technické muzeum Praha

Po dlouhé čtyřleté rekonstrukci je Národní technické muzeum opět otevřeno. Od února 2011 je zpřístupněna část expozic v novém kabátě a moderním muzejním pojetí. Poprvé také dostaly svůj prostor sbírky architektury, stavitelství a odborníky vysoce ceněná sbírka polygrafie.

Muzeum historických toalet a nočníků

Chcete vidět zajímavé předměty, dozvědět se něco z historie vývoje nočníků a toalet, jejich výroby a užití? Zajímá vás, jak vypadá nočník vyrobený pro Napoleona Bonaparte nebo nočník z Lincolnovy ložnice Bílého domu? Dozvíte se zde spoustu zajímavostí..

Trčkovská galerie v budově Senátu

V historicky nejstarších, krásně klenutých prostorách areálu sídla Senátu, v dlouho nepřístupných sklepních prostorách Valdštejnského paláce v Praze, je instalována stálá výstava protokolárních darů.

Dovolená na hřebenech Jizerských hor

Užijte si dovolenou v Jizerských horách v nadmořské výšce 735 m v srdci malebné osady Horní Maxov. Pestré možnosti vyžítí v každém ročním období.

Dovolená ve Velkých Losinách

Velké Losiny umožňují strávit dovolenou aktivním způsobem se spoustou zážitků, ale také relaxačně. Penzion Fialka vám díky své rodinné atmosféře zajistí příjemné prožití dovolené.