🌄 Archiv článků - Pohorka.info

S kamerou na cestách: Kolem sjezdovky až na střechu Čertovy hrbatiny

Zpočátku je vidět jen úzkou bílou stuhu spouštějící se ze zeleného hřbetu dolů k úpatí kopce. Stačí přijet trochu blíž a je k poznání lyžařská sjezdovka. Při cestě Českou Sibiří dnes míříme k Jistebnické vrchovině a nejznámějšímu středočeskému ski areálu. Na dohled už je Monínec.

Nejhezčí památkou Česka zvolili čtenáři iDNES.cz moravský hrad Buchlov

Nejkrásnější památkou České republiky se stal moravský hrad Buchlov. S velkým náskokem se stal jednoznačným vítězem velké ankety iDNES.cz, uspořádané k zahájení turistické sezony. Na druhém místě skončil zámek Český Krumlov, bronzovou medaili si odnáší kutnohorský Chrám sv. Barbory.

Kam na víkend? Na hrady a zámky, které chystají akce ke dni památek

Milovníci hradů a zámků mají o program na víkend postaráno. U příležitosti Mezinárodního dne památek, který připadá na pondělí 18. dubna, připravily tuzemské hrady a zámky na víkend řadu akcí. Na Bouzově třeba potkáte oživlé sochy, v jižních Čechách zase zaplatíte jedno vstupné do dvou objektů.

ANKETA: Máte poslední šanci vybrat nejhezčí památku Česka

Už jen poslední minuty zbývají do skončení finálového hlasování o nejhezčí památku České republiky. Do 12 hodin máte poslední šanci zvolit památku, která si podle vás zaslouží vyhrát. Vítěze velké ankety iDNES.cz, uspořádané k zahájení turistické sezony, vyhlásíme krátce po ukončení hlasování.

Zlatá ulička na Pražském hradě

Dlouhá řada drobných domků je jedno z nejmalebnějších míst Prahy. Romantická pověst spojuje název uličky s alchymisty na dvoře Rudolfa II., kteří zde však ve skutečnosti nikdy nebydleli. Zdejší pitoreskní prostředí zaujalo řadu spisovatelů a výtvarných umělců, žil zde i spisovatel Franz Kafka.

Adventure golf Počepice

Již druhé hřiště na Adventure golf v České republice, které plně splňuje požadované normy a standardy pro pořádání mezinárodních turnajů pod hlavičkou WPA. Golfové hřiště leží ve středních Čechách zhruba 75 km jižně od Prahy ve vesničce Počepice nedaleko Sedlčan.

Tipy na víkend: Velikonoční trhy, otevírání cyklostezek a veletrh Lodě na vodě

Říká se, že není špatné počasí, ale jen špatně oblečený turista. Proto se teple oblečte a můžete vyrazit na velikonoční trhy anebo se zahřejte při výstupu do tajemných běžně nepřístupných prostor, které se o víkendu otevírají. V Ostravě si vyšlápněte na věž Nové Radnice, podívejte se na Švihov nebo se vydejte na otevírání cyklostezek na Uherskohradišťsku. Do Prahy dorazí jachty, lodě a kocábky na veletrh Lodě na vodě.

Nejkrásnější pohled na Valtice je z kolonády Reistny

V dubnu se každoročně otvírají pro turisty kulturní památky, hrady a zámky. Do nabídky bezesporu patří i klenot Moravy - Lednicko-valtický areál. Dnes se zaměříme na kolonádu Reistnu, která nese název po stejnojmenném kopci, na němž stojí.

Hrad Křivoklát představí Velikonoce našich předků

Hrad Křivoklát zve na Knížecí velikonoce - uskuteční se od 23. do 25. dubna. Velikonoční brána hradu se otvírá v 10 a zavírá v 17 hodin.

Jarní výlet do Litomyšle za sgrafity od Josefa Váchala a na psaníčkový zámek

Jedním z měst, která se mohou pochlubit bohatou historií, slavnými rodáky i turisticky atraktivní přítomností, je východočeská Litomyšl. Je spojena se životem hudebního skladatele Bedřicha Smetany, spisovatele Aloise Jiráska, vlastenky a kuchařky Magdaleny Dobromily Rettigové nebo například originálního malíře a grafika Josefa Váchala.

Rumcajsův svět Radka Pilaře

Jedinečná interaktivní galerie vytvořená na motivy obrázků Radka Pilaře. Galerie se nachází kde jinde než v Jičíně, domovině známého loupežníka Rumcajse, Manky a Cipíska.

Zámek Napajedla zahájí sezónu Velikonočními trhy

Zámek Napajedla na Zlínsku letos vstupuje do třetí sezóny v novodobé historii. Zahájí ji stylovými Velikonočními trhy v sobotu 16. dubna.

V Poličce připravili neobyčejné zahájení sezóny v galerijních expozicích

V sobotu 16. dubna se uskuteční již druhý ročník akce zahájení letní sezóny v galerijních expozicích v Poličce. Bohatý program je určen pro všechny, kteří chtějí prozkoumat známá i méně známá zákoutí poličské radnice a prohlédnout si skvosty galerijních sbírek.

Polozapomenutý Sepekov, křtili tu kardinála Vlka

Při silnici z Milevska do Bechyně leží městys Sepekov, zdánlivě nenápadný, ale s nádhernou barokní památkou. Kostel Jména Panny Marie je vidět zdáli, i když žádnou tabuli o význačné památce před obcí nenajdete.

Krokoland v Hotelu Dukla

Nabídku kongresových i gastronomických služeb, ubytování standardního typu, ale i organizační zajištění programu zažijete v Hotelu Dukla ve Znojmě. Přímo v hotelu můžete navštívit unikát, co se týče evropských hotelů - Krokoland. Zde vás přivítá 10 nilských krokodýlů v délce až 2 metrů.

Stověžaté příběhy

Stověžaté příběhy - to jsou zábavná a poučná putování po různých pražských památkách pro děti, studenty a rodiny. Pojďte to zkusit s námi v duchu hesla "Škola hrou"! Kreativitu u dětí probudí také naše výtvarné workshopy. Nabízíme dále kurzy dějin umění a letní pražské tábory.

Skalní reliéfy u Kopicova statku

Kopicův statek je unikátní roubená usedlost poblíž vesnice Kacanovy. Od statku vede značený prohlídkový okruh, který vás provede pískovcovým údolím se skalními reliéfy, které byly zhotoveny v letech 1940 až 1978. Do skal jsou tu pod širým nebem vytesány postavy z českých dějin, doplněné verši.

Labyrint pod Zelným trhem

V Labyrintu pod Zelným trhem v Brně si návštěvník udělá představu, jak bylo podzemí se sklepením využíváno v dobách svého vzniku. Expozici doplňují předměty denní potřeby nalezené během archeologických průzkumů Zelného trhu. V průběhu roku se zde koná řada akcí.

Prohlídka systému opevnění Hlavní pevnosti Terezín

Prohlídka obranného systému pevnostního města Terezín s odborným výkladem. Seznámení návštěvníků s unikátní bastionovou pevností.

Berlova vápenka - expozice vápenictví

Berlova vápenka je cenná technická kulturní památka dokládající místní průmyslovou tradici a historii. Jde o evropskou raritu – 150 let starou výrobu vápence, ke které vedla 5 km dlouhá lanovka. Výstavu doprovázejí expozice mapující minerály v okolí, které sloužily jako surovina pro výrobu.

První naučná radonová stezka na světě

Chcete-li se o radonu dozvědět více, vydejte se na procházku po naučné stezce, která byla umístěna do oblasti Jáchymova, neboť historicky první měření radonu v bytech na území ČR se uskutečnilo právě zde.

S kamerou na cestách: Z Kalvárie nad Miličínem dál do nitra České Sibiře

Titulek prozrazuje vše. Na cestu se vydáme z Miličína – a to nejen proto, že tu u hlavní silnice na Tábor (a v opačném směru na Votice a Benešov) stojí motorest s příznačným názvem Česká Sibiř. Miličín totiž za zastávku stojí.

ANKETA: Jsme ve finále, vyberte nejhezčí památku České republiky

Velká anketa iDNES.cz o nejhezčí památku vstoupila do třetího, závěrečného kola. Šest památek se uchází o vaši přízeň a titul nejhezčí památky České republiky. Vítěz hry uspořádané k začátku turistické sezony bude známý v pátek 15. dubna, na 18. připadá Mezinárodní den památek.

Českým památkám v kráse kraluje sv. Barbora, moravskoslezským Buchlov

Zemská kola ankety iDNES.cz o nejhezčí památku České republiky skončila. Obě mají jednoznačného vítěze a poměrně překvapivé výsledky na stříbrné a bronzové příčce. V Čechách vyhrál chrám sv. Barbory v Kutné Hoře, na Moravě a ve Slezsku hrad Buchlov. Šest nejlepších památek se utká o celostátní prvenství.

Vizovická galerie se promění v království hraček

Všem, kteří s kapkou nostalgie vzpomínají na poctivé české hračky svého dětství, udělá radost nová prodejní výstava, kterou chystají otevřít o víkendu v galerii Mariette v předzámčí zámku Vizovice.

Brněnská přehrada zve na návštěvu hradu Veveří

Za krásného počasí se můžete projít po levém břehu Brněnské přehrady - obklopujeji krásná příroda, nebo plout lodí. Největším lákadlem je ovšem návštěva státního hradu Veveří.

Tipy na víkend: Ralley Šumava, národní výstava psů a husitská hostina

Předpověď počasí slibuje poměrně slunečný víkend, ideální na jarní výlety do přírody i na hrady a zámky. Můžete se vydat na noční prohlídky zámku Plumlov nebo na Valdštejnské slavnosti do Starých Hradů. Adrenalin najdete v Klatovech, kde startuje Mogul Ralley Šumava. Pokud chcete víc relaxovat, vyzkoušejte husitskou hostinu v Housově mlýně v Písku.

Průrva Ploučnice u Novin pod Ralskem je jako díra do pekla

Je to spíš říčka, ale asi nejromantičtější v Čechách. Je místy úzká, že dvě lodě vedle sebe neprojedou, meandruje jako zkroucená anakonda. Ale je nádherná a vodáci ji milují. Prameny má dva, u Osečné a pod Ještědem.

Centrum orientačních sportů

Putování cestou i necestou Novohradskými lesy s mapou při hledání kontrolních stanovišť. Netradiční poznání lesních zákoutí.

Hrad Špilberk nabízí návštěvníkům prohlídku stálých expozic

Hrad Špilberk nabízí nespočet zajímavých výstav. Dozvíte se zde něco z historie obléhání Brna Švédy a vězenství na hradě. Návštěvníka zaujme také prohlídka podzemního vězení - kasematů. V každou celou hodinu zazní zvonkohra na velkém nádvoří.

Muzeum lokálky Rokytnice v Orlických horách

Železniční muzeum se nachází v budově původní výtopny parních lokomotiv z roku 1906 v Rokytnici v Orlických horách. Budova je vyhlášena kulturní památkou ČR.

Zámek Loučeň zve na svatební veletrh i rekonstrukci knížecí svatby

V neděli 17. dubna uvede moderátorka Lucie Váchová, Miss České republiky 2003, svatební veletrh pořádaný na středočeském zámku Loučeň.

Čertovu nevěstu točil Troška na Židově strouze

Na Velikonoce bude mít premiéru pohádka Zdeňka Trošky Čertova nevěsta. Část interiérů se točila pod Bechyní, na známé lokalitě Židova strouha, která je jedním z nejromantičtějších míst kraje. Voda v kaňonu je nádherně čistá a žiletkovitě chladná.

Neprobylice u Slaného

Svojí příjemnou a poklidnou atmosférou s četnými památkami vás upoutá vesnička Neprobylice 6 km od Slaného. Na upravené zelené návsi již několik století stojí zvonice, o kousek dál tvrz a na kopci v jižní straně obce kostel sv. Ducha.

Přes Čertovu skálu do největšího tisového lesa v Česku

Na Rokycansku se ukrývá magický les, jaký nemá v Česku obdoby. Ve volné přírodě tady roste přes 3 000 tisů červených. Tento vzácný, na našem území původní strom patří k silně ohroženým druhům a je přísně chráněný.

Zámek Holešov zahájil sezónu nočními prohlídkami

Atraktivními nočními prohlídkami zahájil v pátek 1. dubna novou turistickou sezónu zámek Holešov na Kroměřížsku. Návštěvníci si prohlédli interiéry v doprovodu hrabat a potkali dokonce i modrou paní a bezhlavého rytíře.

Zámek Vizovice hlídají stovky andělů

Letos poprvé zahájí zámek ve Vizovicích na Zlínsku novou turistickou sezónu speciálním programem. Akce s názvem Odemykání zámecké brány je naplánována na sobotu i neděli 2. a 3. dubna.

Malenovický hrad má opravené předhradí

Jedna z nejvýznamnějších historických památek Zlínska – hrad Malenovice vstupuje do nové sezóny s výrazným vylepšením komfortu pro návštěvníky. Jeho brány se pro veřejnost otevřou v sobotu 2. dubna v deset hodin dopoledne.

Muzeum Výtopna Zdice zahájí o víkendu novou sezónu

V souvislosti se začátkem nové sezóny se již pošesté otevřou dveře muzea historické železniční a silniční techniky Výtopny Zdice.

Zlatovlásčina Červená Lhota na vás už čeká

Jeden z nejromantičtějších zámků, jihočeská Červená Lhota, po zimě znovu přivítá návštěvníky. V soutěži mezi nejpohádkovějšími objekty Česka byl v první trojici. Není se co divit, filmaři si ho velmi oblíbili, o návštěvníky tu také nouzi nemají. Loni jich přišlo na 90 tisíc.

ANKETA: Kraje mají vítěze, zvolte nejhezčí památku Čech, Moravy a Slezska

Anketa o nejhezčí památku České republiky pokračuje. V prvních krajských kolech rozdali čtenáři iDNES.cz přes 51 tisíc hlasů nejen pro hrady a zámky. V dalším týdnu vybírejte nejhezčí památku Čech a také Moravy a Slezska.

Kde u nás kvete nejvíc bledulí a sněženek. Výlet, na který musíte

Není nad jarní výlet mezi tisíce bledulí a sněženek! My vás zveme rovnou na dvě výpravy. Do přírodní rezervace Králova zahrada u Semanína poblíž České Třebové, kde právě kvetou lány bledulí. Za nekonečnými koberci sněženek se pak vydáme do rezervace Ramena řeky Moravy v Litovelském Pomoraví.

Jarní vítání turistů pod Bílou věží

V pátek 1. dubna v 15 hodin se koná tradiční jarní vítání turistů na Hradecku, které pořádá Hradecká kulturní a vzdělávací společnost a město Hradec králové. Čtěte více »

Do Lačnova míří stovky lidí obdivovat šafrán. Za utrhnutí hrozí pokuta

V Lačnově na Vsetínsku se opět chlubí ojedinělou raritou. Po roce tam na pasece vyrostl vzácný a chráněný šafrán. A nejde jen o pár kvítků. Šafrán v obci doslova vytvořil fialovou louku. Na vzácnost se chodí dívat místní lidé i turisté.

Staré Hrady chystají slavnosti s účastí Albrechta z Valdštejna

Na hradu a zámku Staré Hrady se v sobotu 9. dubna od 10 do 18 hodin uskuteční Valdštejnské slavnosti za účasti vévody Albrechta z Valdštejna a jeho družiny.

Tipy na víkend: Otevírají se hrady a zámky, běží se maraton Prahou i skrz safari

Víkend se nese ve znamení slavnostního otevírání hradů, zámků ale i měst. Turistickou sezónu otevírají v Kutné Hoře, Chebu, Střekově, Švihově, Benešově nad Ploučnicí a mnoha dalších městech. Sportovci poběží maratony centrem Prahy a částečně výběhem safari ve Dvoře Králové.

V Brně se návštěvníkům otevře podzemní Labyrint pod Zelným trhem

V pátek 1. dubna se v rámci oficiálního zahájení nové turistické sezóny v Brně otevřou veřejnosti brány Labyrintu pod Zelným trhem. Tento okamžik se jistě zapíše do historie, neboť zájem návštěvníků o podzemí je velký.

Galaktická a Planetární stezka v Hradci Králové

Pokud se chcete vydat na procházku do přírody a ještě se něco užitečného dozvědět, rozhodně nevynechejte putování po Galaktické nebo Planetární stezce, které vás vedle krásné přírody Nového Hradce Králové a městských lesů povedou i po naší sluneční soustavě a mléčné dráze.

Které nádraží v Česku je NEJ? Nominujte to své, zbývá ještě den

Až do čtvrtka 31. března máte šanci nominovat svoji oblíbenou železniční zastávku či nádraží na titul Nejkrásnější nádraží České republiky. Cílem soutěže, kterou již tradičně pořádá Asociace Entente Florale CZ – Souznění, je obnovit krásu nádraží a podporovat návrat lidí na železnici.

Český minisvět na vás čeká v Mariánských Lázních

Jarní víkendové počasí přímo láká k toulkám v přírodě, hrady a zámky si nechte na horší počasí. Perfektní výlet za historií a poznáním nabízí mariánskolázeňský park Boheminium, areál s miniaturami nejzajímavějších objektů Česka.