🌄 Archiv článků - Pohorka.info

Horská sauna na hřebeni Krkonoš

Přišli jste z pěší turistické túry, cítíte potřebu relaxovat po výletu na běžkách? K tomuto je vám k dispozici wellness zázemí horského penzionu Malý Šišák a jeho specialita, horská sauna s venkovním ochlazovacím bazénkem.

Veletrh v Jablonci představuje tipy pro dovolené rodin s dětmi

Ve dnech 10. až 12. března se v Eurocentru Jablonec nad Nisou koná 11. ročník veletrhu cestovního ruchu Euroregion Tour 2011. Letošní téma připravil Liberecký kraj ve spolupráci s Eurocentrem pod názvem Dovolená pro rodiny s dětmi a oproti dřívějším ročníkům přináší i řadu novinek.

Na Černou horu vozí lyžaře jedna z nejmodernějších kabinkových lanovek

Nejmodernější kabinková lanová dráha v České republice jezdí na vrchol od roku 2006. Nahradila tak předchozí dvě kabinové lanovky – z roku 1928 a 1980. Z údolní stanice v Janských Lázních jste nahoře při rychlosti šest metrů za sekundu asi za 7,5 minuty. Výškový rozdíl je 570 metrů.

Svažte si svoji knihu aneb Netradiční víkend v Rožďalovicích na Nymbursku

Díky netradičnímu víkendovému kurzu „Svaž si svoji knihu“, který pro zájemce pořádají v knihařské dílně v Rožďalovicích na Nymbursku, můžete buď zachránit rozpadající se vazbu oblíbené knihy, nebo se jen ze zájmu podívat, jak se knihy vážou.

Pronájem historické tramvaje v Plzni

Hledáte něco mimořádného? Využijte unikátní možnosti pronájmu historické tramvaje v Plzni a zpestřete tak svou svatbu, podnikovou oslavu, reklamní akci či jinou příležitost, která si žádá něco opravdu výjimečného.

Prašná brána sloužila kdysi jako sklad munice

Nejprve součást opevnění, posléze sklad střelného prachu, dnes turistická atrakce otevírající v Praze historickou „královskou cestu“ a nabízející výhled do okolí. Řeč je o 65 metrů vysoké dominantě pražského náměstí Republiky a jedné z nejvýznamnějších středověkých památek hlavního města – Prašné bráně a její předchůdkyni bráně Horské.

Paragliding na Rané u Loun a v Býkovicích u Brna

Volné létání je styl života, je to cesta jak lépe porozumět sobě i přírodě a přitom poznat mnoho nových přátel. Studentský kurz paraglidingu vám umožní ochutnat paragliding - létání na padákovém kluzáku a zažít spoustu zábavy.

Horská synagoga v Hartmanicích na Šumavě zve k prohlídce expozic

Hartmanická synagoga byla v roce 2006 vyhlášena stavbou roku Plzeňského kraje v kategorii rekonstrukcí a je rovněž zapsána v seznamu kulturních památek. Její historie však byla velice pohnutá.

Z Vítkova hrádku na Šumavě dohlédnete až do Alp

Na vrchu Vítkův kámen, kde stojí zřícenina Vítkova hrádku, se dozvíte, že jste v nadmořské výšce 1053 metrů. Hrady v rovinách nestojí. Výhled do okolí však za trochu námahy stojí. Zvláště zimní jasné počasí někdy umožní dohlédnout odsud až na vrcholky rakouských Alp.

Ultimate Paintball

Provozování paintballu v bývalém vojenském areálu nedaleko Mariánských Lázní. Areál je vybaven množstvím překážek různých typů, jako např. Dřevěnými překážkami, budovami, auty, zákopy a je obklopen lesem.

Areál MHD v Brně-Líšni

Veřejně přístupný depozitář městské hromadné dopravy (MHD) pod správou Technického muzea v Brně se nachází v městské části Brno-Líšeň, východně od centra Brna, v prostoru bývalého nádraží místní dráhy.

Technické muzeum v Brně

Muzeum se zabývá dokumentací vývoje vědy a techniky a průmyslové výroby v širokém rozsahu téměř tří desítek oborů – počínaje řemeslnou výrobou a konče moderní výpočetní technikou.

Nová budova Národního muzea

Zvláštní stavba Jaroslava Rösslera mezi Národním muzeem a Státní operou sloužila jako sídlo rádia Svobodná Evropa a za komunistické éry coby budova Federálního shromáždění. Nyní se stala útočištěm Národního muzea.

S kamerou na cestách: Za kamennou krásou hradu Frýdštejn

Z Malé Skály vede k našemu cíli silnice plná zatáček. Stoupá výš a výš a pak je najednou k vidění nejen okolní zvlněná krajina s občasnými výhledy do údolí, ale i majestátní silueta hradu. Ani se nechce použít termín hradní zřícenina. Ční nad okolím tak elegantně, až se málem oblohy dotýká. Právě jsme dorazili k Frýdštejnu.

Kurzy paraglidingu v Beskydech

Chcete si vyzkoušet létání? Sami se po několika pokusech odpoutáte od země a vznesete se nad tréninkovou loučku. Zažijete nezapomenutelný pocit z letu, adrenalin, atmosféru opravdového kurzu létání - paraglidingu.

Lilienstein, nejkrásnější stolová hora nad údolím Labe

Pokud cestujete údolím Labe mezi Děčínem a Drážďany, nemůžete ho přehlédnout. Je masivní, tajemný, nepřehlédnutelný. Na první pohled se vám zavrtá do mysli, kde hlodá tak dlouho, až praštíte pěstí do stolu a sami sebe přesvědčíte, že zítra konečně vystoupíte na jeho vrchol. To je Lilienstein.

České hory od poloviny března zlevňují. Tipy na areály, kde ušetříte

Už i na českých horách se provozovatelé naučili slevovat z ceny permanentek. Mezi prvními zlevní v krkonošských Herlíkovicích, Kozinci, Kamenci, Vysokém nad Jizerou-Šachtách či v šumavských Kašperkách, a to už 12. března. Třeba v Herlíkovicích to bude o stokorunu.

Lanový park Rokytnice nad Jizerou

Přijďte si užít lezení v korunách stromů na různých lanových překážkách ve výšce 4 - 12 m nad zemí. Připraveny jsou dva okruhy vhodné jak pro děti, tak pro dospělé, jednotlivce i skupiny, školní kolektivy či táborníky, zkrátka všechny, kteří si chtějí vyzkoušet něco nevšedního a vzrušujícího.

Litoměřický hrad – svatostánek českého vinařství

Bývalý královský středověký hrad patří mezi nejstarší stavby Litoměřic. Byl postaven ve druhé polovině 13. století, ale přestavby se dočkal za panování Karla IV. Později byl přebudován na pivovar. Rekonstruovaný objekt však nyní patří vínu - k vidění je zde moderní expozice českého vinařství.

Zámecký skleník v Kroměříži zaplaví kvetoucí kamélie

Kdo se už nemůže dočkat příchodu jara, může se na ně začít příjemně ladit v Kroměříži. Milovníky rozkvetlé přírody tam potěší výstava kamélií v zámecké Květné zahradě.

Českokrumlovský zámek láká na unikátní Hradní muzeum

Státní zámek v Českém Krumlově otevřel v lednu letošního roku pro veřejnost unikátní Hradní muzeum. Nově si tu návštěvníci prohlédnou exponáty ze zámeckých depozitářů, které se vztahují k rožmberským, eggenberským a schwarzenberským vlastníkům krumlovského panství. Muzeum bude otevřeno po celý rok.

Lyžování v Tatrách: Alpy to nejsou, ale Slováci bodují

Do osmdesátých let nabízely Tatry to nejlepší lyžování, na jaké mohla většina Čechoslováků pomyslet. Pak se otevřely hranice a my jsme na slovenské hory trochu zanevřeli. Ale Tatry tu jsou pořád a v posledních letech prožívají velký rozvoj.

Pohodlí Prokop Boutique Hotelu v Praze

Prokop Boutique Hotel se nachází v klidném prostředí nedaleko historického jádra Prahy. V interiéru majestátní budovy hotelu se snoubí graciézní atmosféra Prahy 30. let s moderním designem, a propůjčuje tak hotelu jeho typickou elegantní nadčasovost.

Designhotel Elephant Prague

Přímo v centru Prahy se nachází Designhotel Elephant Prague, který je součástí komplexu služeb pasáže U Hájků. Hosté Designhotelu si kromě ubytování mohou užít saunu nebo masáže v salonu.

Céleste restaurant a bar v Tančícím domě

V nejvyšších dvou patrech Tančícího domu s úchvatným výhledem na Pražský hrad a Malou stranu se nachází Céleste restaurant a bar. Vychutnat si můžete nejen pokrmy z restaurace a zábavu s koktejly v baru, na vrcholu najdete navíc vyhlídkovou terasu, kde můžete obdivovat Prahu z 360 stupňů.

Pohádkový orloj v Ostravě

Orloj tvoří hvězdná obloha s hodinami a troje pohyblivé dveře, za kterými jsou skryty tři dvojice pohádkových postav – Král s Královnou, Anděl a Ďábel a také Kašpárek a Smrtka.

Centrum pro současné umění FUTURA

Centrum pro současné umění FUTURA je třípatrovým výstavním prostorem o celkové rozloze 1000 m² sídlícím na pražském Smíchově. Od léta 2003 zde byly prezentovány práce celé řady známých a mezinárodně respektovaných umělců jak ze zahraničí, tak z České republiky.

Galerie Křehký v Praze

Galerie Křehký, kterou najdete v Praze 7, představuje prostřednictvím prodejních výstav a vlastní kolekce předmětů velmi osobní pohled na současný design, domov a svět předmětů vůbec.

S kamerou na cestách: Loučeň ve znamení labyrintária a oživlého zámku

Deset kilometrů severně od Nymburka, na samém kraji rozsáhlých lesů stojí zámek, na který upozorňuje i věž kostela stojící mu po boku. Zámek tu stojí už tři staletí, ale výrazné znovuoživení zaznamenal až v posledním desetiletí. Od roku 2007 se o jeho přednostech mohou přesvědčovat i návštěvníci. Tak se k nim přiřaďme a vydejme se do Loučeně.

Život a smrt (nejen) starých Slovanů přibližuje výstava na zámku v Pardubicích

Nevelká výstava v pardubickém zámku představuje veřejnosti život Slovanů a nejcennější archeologické nálezy na území východních Čech ze 7. až 11. století. Trochu zavádějící je její název, slovo starých neeuvokuje věk jejich aktérů, protože vykopávky odkryly i hroby novorozenců a dětí.

Wellness, relax a sport pod Pradědem

Pokud hledáte aktivní odpočinek spojený s relaxací, pak hotel VZ Ovčárna je tou správnou volbou. V našem wellness centru můžete relaxovat v příjemném prostředí přímo s výhledem na nejvyšší horu Jeseníků – Praděd (1 491 m n.m.).

Tipy na víkend: Mistrovství frisbee, snowboardů a zabíjačka pod Petřínem

Zima ještě nekončí, na Ještědu se pojede český snowboardový závod. Nebo se můžete vydat na Klínovec, kde se sejdou snowboardoví závodníci z Evropy. Milovníci běžek mohou vyrazit na Šumavský Skimaraton. Na Razule si pochutnáte na zbojnických uzených specialitách ve stylu Jánošíka. V Praze pod Petřínskou rozhlednou se v sobotu budou konat zabíjačkové hody.

Pampuchy a halušky: Ski areál Razula ožije zbojnickými specialitami

Víte, co jsou to pampuchy? A jak chutná bryndzová polévka? Zajeďte si do Ski areálu Razula ve Velkých Karlovicích. Lyžování tam můžete o víkendu zpestřit ochutnáváním těchto a dalších "zbojnických" specialit.

Zlínské Obuvnické muzeum představuje dosud neviděné exponáty

Zlín je jedním z pouhých třinácti měst na světě, kde mají boty své vlastní muzeum. Obuvnické muzeum se nyní navíc otevírá po měsíční pauze s vylepšenou expozicí. Ta se rozrostla o několik dalších exponátů, které byly dosud uloženy v depozitáři.

Jízdy na koních i ponících - to je Ranch 102

Nabízíme jízdu na koních a ponících pro dospělé i pro ty nejmenší, pro jezdce i pro nezkušené, a to po celý rok. V zimním období je možné při příznivých sněhových podmínkách vyzkoušet skiering, tažení na lyžích za koňmi.

Rozhled z radniční věže v Šumperku

Z ochozu šumperské radniční věže se nabízí nádherný výhled na město z ptačí perspektivy a také na masív Hrubého Jeseníku s nejvyšší horou Moravy - Pradědem.

Prohlídkové okruhy Šumperkem

Město Šumperk, známé také jako "Brána Jeseníků", se může chlubit bohatou a dlouhou historií a velkým počtem historicky cenných památek. Cesta za jejich poznáním vede prohlídkovými okruhy městem v doprovodu průvodce.

Muzeum obuvi a kamene ve Skutči

Stálé expozice městského muzea přibližují historii i současnost tradičních řemesel Skutečska – kamenictví a obuvnictví.

Expozice Čarodějnické procesy

Stálá expozice v tzv. Geschaderově domě v Šumperku představuje přitažlivou formou nejtemnější období šumperských dějin - nechvalně proslulé inkviziční procesy z druhé pol. 17. století.

Pražská botanická zahrada Na Slupi má otevřeno i v zimě

Botanickou zahradu založili v roce 1775 na pražském Smíchově, kvůli častým záplavám se ale přestěhovala na druhý břeh Vltavy. Dnes má botanická zahrada Na Slupi rozlohu 3,5 hektaru a ročně jí projde sto tisíc návštěvníků. V současné době zůstává objekt, který je součástí Přírodovědecké fakulty UK a na jehož provoz přispívá i pražský magistrát, neprávem trochu ve stínu botanické zahrady v Troji.

Cenově zajímavé Švýcarsko na sjezdovkách vedle čtyřtisícovek. Thyon 2000

V Evropě nenajdete moc podobných míst jako je švýcarský Thyon 2000 ve Valais. Bydlíte vlastně 600 metrů nad vrcholem Sněžky přímo na sjezdovkách a kolem vás se zdvíhají alpské čtyřtisícovky. Lyžařské městečko Thyon 2000 stojí ve výšce 2 100 metrů uprostřed divoké přírody a nádherných freeridových terénů.

Ve vojenském prostoru Ralsko chovají zubry

V bývalém vojenském prostoru v Ralsku na Českolipsku, kde se ve druhé polovině minulého století proháněly sovětské tanky, najde azyl pětice zubrů evropských. Pracovníci Vojenských lesů a statků v Mimoni (VLS) několik zástupců největšího volně žijícího přežvýkavce v Evropě získali od polských ochránců přírody, kteří se záchraně téměř vyhynulých zubrů věnují již řadu let.

S kamerou na cestách: Údolím Vrchlice k mlýnům i kutnohorským skvostům

Spousta spěchající vody v sevření skal, vyhlídka na malebný mlýn u říční zátočiny, architektonické skvosty světové úrovně – to vše lze potkat na zhruba tříkilometrovém úseku. Kde? Na jižním okraji Kutné Hory. Vstupme na území označované jako Údolí Vrchlice.

Centrum pro védská studia

Centrum se zabývá studiem dávné védské kultury a moudrosti. Různé aspekty této kultury uvádí do života a představuje i široké veřejnosti. Vážným zájemcům nabízí i vzdělávání v této oblasti. Centrum nabízí pravidelné nedělní programy pro veřejnost.

Sportovní areál U Kolečka

Sportovní areál U Kolečka je ideálním místem pro soustředění sportovních oddílů, školní výlety, sportovní kurzy, ale i pro rodinné rekreace. Restaurace nabízí venkovní posezení, využít můžete turistickou ubytovnu, tenisové kurty, volejbalové kurty nebo dětské hřiště.

Tipy na víkend: Valašská olympiáda, plesy, výstavy vín i festival španělského filmu

O víkendu se můžete vydat na hory a užívat zimních radovánek. Veselo bude na Razule, kde připravili Valašskou olympiádu. Na šumavském Špičáku si zájemci vyzkouší sněžné skútry nebo koulomet. Plesat můžete v Chebu, Plzni, Jemnici, Litomyšli, Olomouci, Rožnově i Praze. Na Moravě se bude koštovat víno v Míkovicích i Dobšicích. Na lov španělských filmů se vydejte do Prahy.

Vlastivědné muzeum v Jeseníku ovládla stavebnice Merkur

Na padesát kilogramů nejrůznějších kovových součástek, šroubků, koleček, motůrků a hřídelek zaplnilo Rytířský sál Vlastivědného muzea v Jeseníku. Dvanáctitisícové severomoravské město ovládl „dírkatý zázrak“. Zdejší sál se proměnil v dětskou hernu a přilehlé prostory hostí jedinečnou výstavu, přibližující historii vláčků a kovových stavebnic MERKUR. Celkem sem autor výstavy Jiří Mládek přivezl na čtvrt tuny historických exponátů.

Expozice Cesta města v Opavě

Slezské město Opava, které se může pochlubit svou dlouhou historií, má po 65. letech znovu otevřené městské muzeum, a to v podobě stálé expozice nazvané „Cesta města“ nacházející se ve zdejším Obecním domě.

Házení perel sviním a Hod špalkem: Razula chystá Valašskou olympiádu

Netypickými sportovními disciplínami si mohou v sobotu 19. února zpestřit lyžování návštěvníci Ski areálu Razula ve Velkých Karlovicích. Vypukne tu recesní Valašská olympiáda.

Degustace ve středověkém sklepě

Proslulý mikulovský středověký zájezdní hostinec U Zajíce poskytuje velkorysé prostory pro unikátní kombinaci původního renesančního vinného sklepa, vinné a pivní zahrady, s možností klasického hostinského ubytování.